Βασικό στοιχείο της μεταστροφής αυτής είναι πλέον η ωριμότητα των πολιτών, που αντιλήφθηκαν ότι για να πάει η χώρα μπροστά χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο και όχι οι τυχοδιωκτισμοί του πρόσφατου παρελθόντος, που έφεραν τα γνωστά αδιέξοδα και μεγάλωσαν τον “εθνικό λογαριασμό” της κρίσης.
Στην οικονομία, ύστερα από μία μακρά περίοδο μείωσης εισοδημάτων και υπερφορολόγησης, διαπιστώνεται αλλαγή σκηνικού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επενδύει στην ανάπτυξη μέσω της μείωσης των φόρων και πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει εντός του έτους το στόχο να περιορισθούν τα πλεονάσματα από 3,5% σε 2,5% ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ελαφρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι αγορές στηρίζουν τη νέα οικονομική πολιτική, όπως φαίνεται από την αύξηση των τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τη διαμόρφωση ιστορικά χαμηλών επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα. Εάν οι τράπεζες καταφέρουν να ανακτήσουν το ρόλο του χρηματοδοτικού βραχίονα, μέσω της απαλλαγής τους από «κόκκινα» δάνεια, τότε μπορεί ο στόχος της ανάπτυξης για 2,8% τη νέα χρονιά να αποδειχθεί συντηρητικός. Το βέβαιο είναι ότι οι προσδοκίες για το 2020 είναι υψηλές και ο ορίζοντας στην οικονομία καθαρός.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στα εθνικά μας θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κινηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε η Ελλάδα να έχει αποκτήσει ισχυρούς συμμάχους, σε αντίθεση με την Τουρκία που βαδίζει απομονωμένη διπλωματικά. Ο Ερντογάν εξακολουθεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να εγείρει ανιστόρητες διεκδικήσεις, ωστόσο κανείς δεν θα του επιτρέψει να εφαρμόσει τα παράνομα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα μας, ύστερα από μία περίοδο εσωστρέφειας ανακτά την αυτοπεποίθησή της και αυτό είναι εμφανές όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην εξωτερική της πολιτική. Το γνωρίζουν όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των γειτόνων μας στα ανατολικά.
Από την έντυπη έκδοση