Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αισθάνεται αμηχανία απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη στον χώρο του πολιτικού κέντρου και προσπαθεί να «διευρύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ με τακτικές που πρακτικά συρρικνώνουν την εμβέλεια του κόμματός του.
Η απόπειρα αναβίωσης του «παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ» προκαλεί θυμηδία, όταν γίνεται μάλιστα από ένα κόμμα, το οποίο με πρότερες μορφές του είχε αποτελέσει τον πιο απηνή εχθρό του Ανδρέα Παπανδρέου, ξεπερνώντας ορισμένες φορές ακόμη και τη σκληρή κριτική της Νέας Δημοκρατίας.
Η κοινωνία, ύστερα από το σοκ της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, αναζητεί διέξοδο προς το αύριο και όχι παλινδρόμηση σε πρακτικές του παρελθόντος. Η αποκαλούμενη «πασοκοποίηση» μπορεί να φαντάζει στους Συριζαίους ως μία επιλογή που μπορεί να φέρει ψήφους αλλά στην πράξη μοιάζει με κίνηση απόγνωσης και θα αποδειχθεί αναποτελεσματική.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Για αυτό και το 40% του εκλογικού σώματος έδωσε την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να κυβερνήσει με βασική εντολή να οδηγήσει τη χώρα μακριά από την «πεπατημένη» της πασοκοποίησης, στην οποία κάποιες φορές κατά το παρελθόν είχε διολισθήσει και η Νέα Δημοκρατία, με αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα.
Οι απαιτήσεις των πολιτών είναι πια υψηλές, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ ανασύροντας εφεδρείες από το παλαιό ΠΑΣΟΚ και παιανίζοντας εμβατήρια του ’80. Εκτός εάν θεωρούν στην Κουμουνδούρου ότι η κοινωνία περίμενε τον Τζουμάκα για να της δείξει την επόμενη μέρα ή ότι το σύνθημα του Ραγκούση «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» δονεί τις γειτονιές των πόλεων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τις κινήσεις Τσίπρα. Θα κριθεί αποκλειστικά για το μεταρρυθμιστικό της έργο, εκεί είναι τα δύσκολα. Χθες στη Βουλή η μεταρρύθμιση Θεοδωρικάκου για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων επιβραβεύθηκε με πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το ίδιο θα ισχύει σε κάθε διαρθρωτική απόφαση της κυβέρνησης, που θα λαμβάνεται με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Οι μικροκομματισμοί και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παραγωγή πολιτικής, το ξέρει το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», θα το καταλάβουν και όσοι ποντάρουν το μέλλον τους στην αναβίωσή του.
Επιτέλους η Ευρώπη δείχνει να ξυπνά
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρωθυπουργός μετά την υπογραφή της ψευδοσυμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αποδίδει καρπούς. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να υιοθετήσουν στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τις βασικές μας θέσεις εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Στο κείμενο της Συνόδου θα γίνεται σαφής αναφορά ότι το «μνημόνιο» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν μπορεί να παράγει έννομα συμπεράσματα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε το υπουργείο Εξωτερικών του Βερολίνου ενώ Γαλλία και Ιταλία θα στείλουν ερευνητικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εταίροι μας αντιλήφθηκαν, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, ότι ο Ερντογάν δεν αμφισβητεί απλώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η διεθνοποίηση των παρανομιών της Τουρκίας φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.
Σεβασμός στις μετακινήσεις των ΑΜεΑ
Η εκστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας κατά της στάθμευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας που εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία των πεζών και τις διαβάσεις των αναπήρων πρέπει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά. Ο σεβασμός στους πεζούς και κυρίως στις μετακινήσεις των αναπήρων, που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί βασικό κανόνα, στην Ελλάδα παραμένει ακόμη ζητούμενο. Ο διευθυντής της Τροχαίας Αττικής Σπύρος Λάσκος έχει δείξει πολλές φορές το ενδιαφέρον του για τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας των ανθρώπων με αναπηρία. Οι εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. εν όψει εορτών μπορούν να συνεχισθούν μέχρι να καταλάβουν όλοι οι οδηγοί ότι δεν μπορεί να στερεί το δικαίωμα κανείς στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση