Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το αποτέλεσμα το γνωρίζουν οι πολίτες. Το πληρώνουν μέσω των μέτρων του τρίτου Μνημονίου ενώ ο πρωθυπουργός, πολιτικά αποδυναμωμένος πλέον, έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα με την υπογραφή του ότι το μείζον ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους θα εξετασθεί μετά το 2018.
Το μόνο που μπορεί να πετύχει τώρα ο κ. Τσίπρας είναι να επιβεβαιωθεί στο τέλος του έτους η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως η αλλαγή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
Μένει ώσπου να φύγει…
«Πανωλεθρίαμβος» της κυβέρνησης και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Ενώ η κοινή γνώμη απαιτούσε τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι δεν είχε ευθύνη για το έλλειμμα αυτό, το Μαξίμου θέλησε να στήσει το δικό του παιχνίδι ελέγχου των μέσων ενημέρωσης. Απαξίωσε το ΕΣΡ, το οποίο θα μπορούσε να συγκροτηθεί πριν από την ψήφιση του νόμου Παππά, και έκλεισε την τηλεοπτική αγορά με βάση μια αστεία μελέτη «συντρόφων» της Φλωρεντίας που καθόρισαν σε τέσσερις τις τηλεοπτικές άδειες.
Παράλληλα έβαλε στο παιχνίδι τον Καλογρίτσα, ο οποίος αποδείχθηκε ότι δεν είχε τα χρήματα παρά μόνο τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. Οι παρασκηνιακές αυτές μεθοδεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή μεταστροφή των διαθέσεων της κοινής γνώμης.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της λειτουργίας 5-10 καναλιών και μόλις το 7% συντάσσεται με τη θέση του Μαξίμου για 4 κανάλια.
Ο νόμος Παππά μετατράπηκε σε βαρίδι για την κυβέρνηση. Ακόμη κι αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει συνταγματικό το νόμο, το Μαξίμου δεν θα μπορέσει εύκολα να διαχειρισθεί πολιτικά το θέμα, όπως φαίνεται από το τεράστιο κόστος που συνοδεύει το πιθανό «λουκέτο» των σταθμών.
Ολοι πλέον καταλαβαίνουν ότι η ρύθμιση της αγοράς περνάει μέσα από το ΕΣΡ ώστε και οι καναλάρχες να πληρώσουν το τίμημα που θα ορίσει η ανεξάρτητη αρχή χωρίς να απολυθούν 2.000 εργαζόμενοι αλλά και το πολιτικό σύστημα να συναινέσει ώστε να μπουν κανόνες χωρίς τα κόλπα του διαγωνισμού Παππά.
ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Προχθές ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος κακοποίησε την έννοια της δημοκρατίας δηλώνοντας ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτική αλλά όχι σεβαστή. Χθες ο προϊστάμενός του υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έδωσε άλλη διάσταση στη θεσμική σύγχυση της κυβέρνησης δηλώνοντας ότι «τα δικαστήρια δεν μπορούν να γράφουν τους νόμους». Ασφαλώς και δεν γράφουν τους νόμους αλλά καθήκον της Δικαιοσύνης είναι να ελέγχει τη συνταγματικότητά τους, η οποία δεν ορίζεται από την ψήφισή τους από τη Βουλή. Αυτό κρίνει αυτές τις ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας για το νόμο του κ. Παππά. Εάν η Δικαιοσύνη τον κρίνει αντισυνταγματικό, η Βουλή και η κυβέρνηση οφείλουν να αναζητήσουν λύση για να θεραπεύσουν το νομικό πρόβλημα. Απλά μαθήματα δημοκρατίας, τα οποία τα κυβερνητικά στελέχη μέσα από την πρωτοφανή οίησή τους τα έχουν ξεχάσει.
ΟΙ «53» ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ!
Σε φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση του ανασχηματισμού. Η ομάδα των «53», στην οποία ηγετικό ρόλο έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διεμήνυσε στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να κρατήσει στην κυβέρνηση τον Σκουρλέτη γιατί η στάση του στο ζήτημα του δημόσιου χαρακτήρα των ενεργειακών υποδομών είναι ορθή. Το αστείο είναι ότι και ο Τσακαλώτος αλλά και ο Σκουρλέτης έχουν υπογράψει τον Μάιο του 2016 την απόφαση για την πώληση του 17% της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όπως σημείωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γ. Μανιάτης. Εκτός εάν βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι η αντιπολίτευση στον εαυτό της. Δεν αποκλείεται οι «53» να ζητήσουν και από τον Ευκλείδη να καταγγείλει τον υπουργό Τσακαλώτο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου