Γράφει ο Γεράσιμος Ζαγορίτης*
Και αν κάτι είναι πιο εντυπωσιακό από το ότι ο Donald Trump είναι ο επίσημος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αυτό είναι ότι 15 μέρες πριν τις εκλογές ο Donald Trump είναι ακόμα υποψήφιος.
Γιατί η αλήθεια είναι πως μετά το τρίτο debate – όπου ο Trump πέταξε κυριολεκτικά την τελευταία του ευκαιρία να ανακάμψει – δεν άλλαξαν πολλά. Η Hillary έχει πλέον ασφαλή διαφορά 5-7 μονάδων σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως φαίνεται να κερδίζει ευρεία πλειοψηφία στο σώμα των Εκλεκτόρων.
Συγκεκριμένα, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών έχει σύμφωνα με τα προγνωστικά προβάδισμα 323 εκλεκτόρων, έναντι 191 του Donald Trump, ενώ από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχε σταθέρα πάνω από 270 εκλέκτορες, που είναι και ο μαγικός αριθμός που κερδίζει.
Λογικά λοιπόν πλέον, με την κούρσα για την Προεδρία να έχει ουσιαστικά κριθεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στον έλεγχο του Κογκρέσου.
Στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα πράγματα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα: Αν και οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αυξήσουν τη δύναμη τους, οι πιθανότητες να κατακτήσουν την πλειοψηφία των 218 θέσεων μοιάζουν ασήμαντες.
Στη Γερουσία αντίθετα τα πάντα είναι ανοιχτά.
Και αυτό γιατί το σημαντικό προβάδισμα της Hillary έναντι του Trump μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές για τη Γερουσία σε δύο επίπεδα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Πρώτο και σημαντικότερο: Με τη νίκη στην προεδρική εκλογή να θεωρείται σχεδόν σίγουρη, τόσο η καμπάνια της Hillary όσο και τα super PAC που την υποστηρίζουν θα “ρίξουν” πλέον χρήματα στα swing states της Γερουσίας.
Δεύτερον, όσο οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να ψηφίσουν τον Trump σε Πολιτείες που ήταν παραδοσιακά τους προπύργια, τόσο περισσότεροι ψηφοφόροι θα χρειαστεί να “σπάσουν” την ψήφο τους, ψηφίζοντας μεν την υποψήφια των Δημοκρατικών για Πρόεδρο αλλά τον εκάστοτε υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για Γερουσιαστή.
Το παραπάνω μάλλον θα συμβεί σε Πολιτείες που οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δυνατούς υποψηφίους, όπως η Αριζόνα, όπου ο Γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος Πρόεδρος John McCain δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες απέναντι στη Δημοκρατική υποψήφια Ann Kirkpatrick.
Και αυτό παρότι η πιθανότητα να κερδίσει τελικά στην Αριζόνα η Hillary αυξάνεται συνεχώς.
Η εικόνα όμως δεν είναι παντού τόσο ξεκάθαρη.
Oι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία στη Γερουσιά με 54 έδρες έναντι 46 των Δημοκρατικών, αυτό όμως σημαίνει ότι αρκεί οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν 4 από τις 34 έδρες που “παίζονται” στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου για να τους ξεπεράσουν και να ελέγξουν την επόμενη Γερουσία.
Και μοιάζει πια πολύ πιθανό να δημιουργήσουν αυτή την πλειοψηφία κερδίζοντας έδρες που σήμερα κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, στην Ινδιάνα, τη Νεβάδα και το Μιζούρι, ενώ ο Marco Rubio μάλλον θα καταφέρει να κρατήσει τη Φλόριδα απέναντι στον Δημοκρατικό Patrick Murphy, εκτός αν η κατάρρευση του Trump τον συμπαρασύρει μαζί του.
Μπορεί λοιπόν όλοι να παρακολουθούμε την αναμφισβήτητα πιο προβεβλημένη Προεδρική εκλογή, η πραγματική μάχη της εξουσίας όμως δίνεται πλέον για τον έλεγχο της Γερουσίας. Εκεί που θα παιχτεί και το παιχνίδι της επόμενης μέρας, εάν το Κογκρέσο χωριστεί μετά από χρόνια στα δύο, με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή και τους Δημοκρατικούς τη Γερουσία.
*Ο Γεράσιμος Ζαγορίτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και πολιτικής επικοινωνίας – Μέλος της American Association of Political Consultants