Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το 11% των οικογενειακών προϋπολογισμών κατευθύνεται στην εκπαίδευση και στην υγεία. Σε απόλυτα ποσά από τα 1.441 ευρώ που υπολογίζεται ότι ανέρχεται η μέση μηνιαία δαπάνη, τα 47 ευρώ διατίθενται από τις οικογένειες για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ άλλα 108 ευρώ κατευθύνονται σε φάρμακα και άλλες δαπάνες υγείας, τις οποίες δεν καλύπτει το κράτος.
Σε αντίθεση με άλλα κράτη της Ευρώπης, οι δύο αυτοί τομείς του κοινωνικού κράτους αποδεικνύονται αρκετά δαπανηροί για τη μέση οικογένεια.
Συγκεκριμένα τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν το 7,5% του μηνιαίου εισοδήματός τους για να καλύψουν ανάγκες υγείας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 3,9%, στη γειτονική Σερβία 4,5%, στη Φινλανδία 3,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο, που καμαρώνει για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μόλις 1,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα φτωχότερα νοικοκυριά της Ελλάδας το ποσοστό των δαπανών υγείας εκτινάσσεται στο 8,9% του πενιχρού τους εισοδήματος, προφανώς για την κάλυψη φαρμάκων και άλλων ιατρικών εξετάσεων.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στον χώρο της παιδείας. Οι ελληνικές οικογένειες υποχρεώνονται να δαπανούν το 3,2% των μηνιαίων τους εσόδων στην εκπαίδευση όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν μηδενικό (0,2% στη Φινλανδία η οποία είναι και πρωτοπόρος παγκοσμίως στην κοινωνία της γνώσης, 0,7% στη Γερμανία, 0,8% στην Ιταλία). Το αγαθό της εκπαίδευσης που προσφέρεται δωρεάν στις περισσότερες χώρες στην Ελλάδα πληρώνεται ακριβά μέσω κάποιας μορφής που μπορεί να ξεκινά από το φροντιστήριο και να καταλήγει στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μία πραγματική ελάφρυνση για τις οικογένειες, και όχι μόνο της μεσαίας τάξης αλλά και των οικονομικά ασθενέστερων, θα είναι εάν η σημερινή κυβέρνηση καταφέρει να βελτιώσει το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει σε υγεία και παιδεία ώστε τα νοικοκυριά να μην υποχρεώνονται να δαπανούν ένα σημαντικό μέρος των μηνιαίων τους εσόδων σε υπηρεσίες τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει με τους φόρους τους και πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν.
Σημειώνεται ότι το 2018 αυξήθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε σχέση με το 2017, δείγμα της αναποτελεσματικότητας την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι μεγάλη, αλλά εάν βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και του ΕΣΥ τότε το όφελος για τα νοικοκυριά θα είναι πολύ μεγάλο. Οι φορολογούμενοι πληρώνουν υψηλούς φόρους αλλά η ανταπόδοση είναι μικρή, ιδίως εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, στις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει το κοινωνικό κράτος.
Το ανύπαρκτο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό
Για ανυπαρξία σχεδίου σχετικά με το μεταναστευτικό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που προφανώς δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν τα τελευταία χρόνια στη Μόρια. Μάλλον, βασικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν το γνωστό δόγμα ότι «οι μετανάστες λιάζονται και εξαφανίζονται» μέχρι που έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και μείναμε με το πρόβλημα.
Ωστόσο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο, η νέα κυβέρνηση κατέθεσε πριν από τρεις εβδομάδες στην Κομισιόν το στρατηγικό σχέδιο για το μεταναστευτικό της περιόδου 2019-2020 όταν η προηγούμενη δεν είχε καταθέσει ποτέ το παραμικρό. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ενωση απάντησε ήδη θετικά με ελάχιστες παρατηρήσεις ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα το καταθέσει στη Βουλή για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Αλήθεια, εκεί στην Κουμουνδούρου νομίζουν ότι οι πολίτες ξεχνούν τόσο γρήγορα τα «πεπραγμένα» τους στο μεταναστευτικό;
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου