Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Αλλωστε, χωρίς τον Ανδρέα, δεν θα τους ήξεραν ούτε οι θυρωροί της πολυκατοικίας τους, όπως είχε πει ο αείμνηστος Γιώργος Κατσιφάρας. Μέχρι και μεταμεσονύχτιο ανασχηματισμό είχε κάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας βουλευτές και δημοσιογράφους να τρέχουν νυχτιάτικα με τις πιτζάμες τους. Αλλωστε, αν αποφάσιζε πως κάποιος δεν του έκανε, δεν λογάριαζε τίποτα. Οπως έκανε με την απομάκρυνση του Ασημάκη Φωτήλα, πατέρα του σημερινού βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα. Ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών απολύθηκε από την κυβέρνηση ενώ ήταν εν πτήσει, δίνοντας λαβή στους σχολιαστές της εποχής να μιλούν για τον άνθρωπο που απογειώθηκε υπουργός και προσγειώθηκε βουλευτής.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σήμερα, οποιαδήποτε προσπάθεια μίμησης και αν γίνεται από τον σημερινό πρωθυπουργό, ωχριά μπροστά στο πρωτότυπο. Και μόνο ο τρόπος που σχεδόν ανακοινώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη προκαλεί πολιτική υπνηλία. Μετά τον εσωκομματικό ανασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Με πρόσωπα και εκτός κομματικού πυρήνα, επίσης γνωστό και αναμενόμενο. Με έμφαση στο Μεταναστευτικό, λες και θα μπορούσε να γίνει αλλιώς μετά το φιάσκο στη διαχείριση του θέματος και τις κόντρες Βουδούρη-Μουζάλα. Και για το τέλος κράτησε το πιο γνωστό από όλα. Πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι ο μεγάλος κριτής του ανασχηματισμού. «Η επιτυχία ή μη ενός νόμου παράγει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα και ουσιαστικά για όλους μας», είπε και ο νοών νοείτω για ό,τι αυτό σημαίνει για τον Νίκο Παππά, στη μία (συνταγματικός) ή στην άλλη (αντισυνταγματικός) περίπτωση.
Φυσικά οι τηλεοπτικές άδειες είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της Δημοκρατίας και της εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών. Ωστόσο, η έκβαση του θέματος δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών, εκτός από τα τηλεκοντρόλ τους. Αυτό που καίει το λαό είναι η οικονομική πολιτική και η διαπραγματευτική ατζέντα της κυβέρνησης. Οι μισθοί, οι συντάξεις, η ανεργία και φυσικά η δημόσια Υγεία και η Παιδεία. Αν λοιπόν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός περιμένει τις εσωκομματικές αλλαγές για να αποφασίσει, τότε σημαίνει επίσης ότι έλαβε σοβαρά υπ’ όψιν του και τα αποτελέσματα για την Κεντρική Επιτροπή. Εκεί, λοιπόν, είδαμε τον θρίαμβο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Φίλη, του Ανδρέα Ξανθού και του Παύλου Πολάκη. Τι άλλο χρειάζεται για να αντιληφθούμε πως δεν πρόκειται μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να αλλάξει τίποτα;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου