Γράφει ο Γιώργος Κουμπαράκης
Στις 25 Οκτωβρίου του 1983 τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο μικρό νησί της Καραϊβικής, τη Γρενάδα, και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του πραξικοπηματία στρατηγού Χάντσον Οστιν, που υποστηριζόταν από την Κούβα. Λέγεται πως η εισβολή στη Γρενάδα επιδοκιμάστηκε από την αμερικανική κοινή γνώμη, ενώ ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο και από συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς.
Το παράδειγμα της Γρενάδας τείνει να χρησιμοποιείται από τότε για να χαρακτηρίσει περιπτώσεις συντριπτικής υπεροχής και σίγουρης νίκης της μιας πλευράς έναντι μιας άλλης. Ειδικά σε θέματα διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο πλευρών αναφέρεται το παράδειγμα της Γρενάδας για να καταδείξει την εξαιρετικά αδύναμη διαπραγματευτική θέση στην οποία βρίσκεται η μια πλευρά, αλλά και τη συντριπτική υπεροχή της άλλης.
Πίσω στα δικά μας, τώρα, θα μπορούσε να πει κανείς πως τα τέσσερα τελευταία χρόνια η χώρα μας παρουσιαζόταν, από τους πολιτικούς που εκπροσωπούσαν σε επίπεδο διαπραγματεύσεων τη χώρα μας την τελευταία τετραετία, στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων μας ως μια περίπτωση Γρενάδας, ως μια εντελώς ανίσχυρη πλευρά με διαπραγματευτική αδυναμία, αλλά και έτοιμη να δεχθεί αδιαπραγμάτευτα και αναντίρρητα ό,τι η άλλη πλευρά θα πρότεινε.
Σήμερα που μιλάμε, όμως, το παιχνίδι έχει αλλάξει, κι αυτό έχει γίνει διότι έχουν αλλάξει και η πολιτική κατάσταση και η πολιτική αντίληψη στη χώρα μας και στο τιμόνι βρίσκεται πλέον ένας πρωθυπουργός ο οποίος, αντί να συμμετέχει σε ατέρμονες πολικές διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, τοποθετεί πιο ψηλά τον πήχυ, στρέφοντας τη συζήτηση στην προσέλκυση επενδύσεων και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δείχνει να γνωρίζει καλά πως ο μόνος δρόμος για να πάψεις να δείχνεις στα μάτια όλου του κόσμου Γρενάδα είναι αυτός της χάραξης μιας άλλης στρατηγικής με γνώμονα την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κι αυτό το δρόμο μπορούμε να τον διαβούμε μόνο μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων που θα δημιουργήσουν καλά αμειβόμενες και διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.
Γι’ αυτό και στην πρόσφατη συνάντησή του στο Βερολίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μίλησε για δανεικά, αλλά για ένα σχέδιο επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας, ένα σχέδιο που δρομολογείται από κοινού με τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Ζαν-Πολ Ρίχτερ είχε πει «Οι δυνατοί χαρακτήρες δημιουργούνται από την αλλαγή, οι αδύναμοι από τη στασιμότητα». Φαντάζομαι πως θα ισχύει το ίδιο και για τις χώρες και εύχομαι να επιβεβαιωθεί και στη δική μας περίπτωση, ειδικά που τώρα κάτι αλλάζει.
Από την έντυπη έκδοση