Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βασίζει την οικονομική της πολιτική στη μείωση των φόρων και στην τόνωση της επενδυτικής δράσης. Οπως εύστοχα επισήμανε ο οικονομολόγος Κωνσταντίνος Γκράβας, ο πρωθυπουργός ασχολείται με τον παρονομαστή της οικονομίας (δηλαδή το πώς θα αυξήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) και όχι με τον αριθμητή (το ύψος του πλεονάσματος). Η προσπάθεια αυτή για να επιτύχει στην πράξη πρέπει να συνδυασθεί με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.
Σε αυτή τη μάχη δεν χωρούν συμβιβασμοί. Η προηγούμενη κυβέρνηση «πριμοδότησε» με κάθε τρόπο τη μαύρη οικονομία. Ανέβασε στα ύψη φόρους και εισφορές με αποτέλεσμα να αυξηθεί η αδήλωτη εργασία και να γιγαντωθεί η παραοικονομία. Επέβαλε τέλη ακόμη και στον καφέ και ίσως είμαστε η μοναδική χώρα στη Δύση όπου καταγράφεται η δράση κυκλωμάτων λαθρεμπορίου στο συγκεκριμένο προϊόν ενώ η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 24% (που έγινε το 2015 για πλήθος ειδών και υπηρεσιών) μετέτρεψε τις καθημερινές συναλλαγές σε ένα «παζάρι» για το εάν οι αγορές θα είναι με ή χωρίς απόδειξη.
Η αποκλιμάκωση των φόρων πρέπει να συνδυασθεί με το σαφές μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε φαινόμενα φοροδιαφυγής. Η ΑΑΔΕ έχει κάνει σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, ιδίως στην τουριστική περίοδο. Κάθε απόδειξη που δεν κόβεται στα καλοκαιρινά θέρετρα ανεβάζει το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης για τους πολίτες και περιορίζει τα περιθώρια για περαιτέρω ελαφρύνσεις.
Με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και την πρώτη δόση μείωσης των συντελεστών κανείς δεν θα έχει πια το «άλλοθι» της υπερφορολόγησης. Στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας δεν υπάρχουν περιθώρια για φορολογούμενους δύο ταχυτήτων.
Σε ό,τι αφορά τα κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΣΔΟΕ, ξέχασαν γρήγορα ότι η αποψίλωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από τις ελεγκτικές αρμοδιότητες έγινε με την υπογραφή του Τσίπρα το 2015. Για να μην ξεχνιόμαστε, ας διαβάσουν και το τρίτο Μνημόνιο
Καθαρές λύσεις για τις επιχειρήσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, πέτυχε τον πρώτο συμβιβασμό μεταξύ των βασικών μετόχων της Creta Farms και των τραπεζών για τη διάσωση της εταιρίας που απασχολεί 800 εργαζoμένους. Το ίδιο προτίθεται να πράξει για άλλες 170 μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Ενώ μπορούν να επιβιώσουν, βρίσκονται μακριά από την τραπεζική χρηματοδότηση και αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Η προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη γίνεται χωρίς καμία κρατική ενίσχυση ή επιδότηση, που θα μπορούσε να νοθεύσει τον ανταγωνισμό. Είναι σαφές ότι χρειάζονται καθαρές λύσεις για τις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια δεν ασκούν το βασικό τους ρόλο, που είναι να χορηγούν δάνεια με αντικειμενικά κριτήρια, όπως η δυνατότητα βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης. Αυτή η πρακτική έχει ως συνέπεια εταιρίες που χτυπήθηκαν από την κρίση, αλλά μπορούν να επιβιώσουν, να οδηγούνται σε αργό (ή και ορισμένες φορές σε απότομο) θάνατο. Οι πρωτοβουλίες Γεωργιάδη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζεται και μία «τραπεζική επανεκκίνηση» μακριά από γραφειοκρατικά εμπόδια και άλλες αβελτηρίες, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται υπουργική μεσολάβηση.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου