Του Γρηγόρη Σταματόπουλου, Αν. Γραμματέα Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας
Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλο η ελληνική οικονομία είναι οι επενδύσεις. Και αυτή η αναφορά δεν είναι ούτε κενό γράμμα, ούτε τσιτάτο. Είναι το ουσιαστικό οξυγόνο που χρειάζεται η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες. Για να επέλθουν, όμως, οι επενδύσεις, ελληνικές και ξένες πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αβελτηριών και ιδεοληψιών που μας ταλαιπώρησαν τα τελευταία χρόνια.
Οι επενδύσεις καθυστερούν για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ποια είναι τα βασικά εμπόδια; Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι τρεις άξονές τους είναι τα οικονομικά/φορολογικά, τα διοικητικά και τα εργασιακά εμπόδια.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σχετικά με τον πρώτο άξονα, η πολυπλοκότητα αλλά και η αστάθεια της φορολογικής νομοθεσίας σε συνάρτηση με τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι τα βασικά προβλήματα. Για αυτό η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δεσμευτεί ρητώς με αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα για την μείωση της φορολογίας.
Όσον αφορά το εργασιακό επίπεδο, η ανανέωση, ο εκδημοκρατισμός και η μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού πλαισίου, που ανάγεται στην εποχή της πρώτης σοσιαλιστικής εξόρμησης του ΠΑΣΟΚ (1981-1982) αποτελούν βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδύσεων από κοινού με την επίλυση διαφορών και τον εξευρωπαϊσμό του εργατικού δικαίου με σκοπό την αμφίπλευρη προστασία εργαζομένων και εργοδοτών.
Τέλος, στη διοικητική σφαίρα ας αναφερθεί το κόστος έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα διοικητικά βάρη εκτός του κόστους, οι άδειες οικοδόμησης και άλλου τύπου άδειες αλλά και η διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.
Για όλα τα παραπάνω προβλήματα και προκλήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει λάβει ρητές δεσμεύσεις σχετικά με την επίλυσή τους. Πλέον, οι Έλληνες καλούνται να αποφασίσουν μέσω των εθνικών εκλογών αν επιθυμούν το επόμενο βήμα προς τα μπροστά, προς μία Ελλάδα που θα αναπτυχθεί για το όφελος των πολλών και των εργαζομένων της, μέσω επενδύσεων.
Όπως συχνά λέμε, είναι στο χέρι μας.