Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία δημιούργησε αναστάτωση στο οικονομικό επιτελείο αφού τονίστηκε πως οι πρόσφατες ελαφρύνσεις και παροχές του πρωθυπουργού θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της οικονομίας. Μάλιστα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιο εκτροχιασμό που ίσως να προκαλέσει την ανάγκη για απολύσεις και στον Δημόσιο Τομέα. Την Τετάρτη το ΥΠΟΙΚ απάντησε με διαρροές και προφητείες. Κανένα απτό στοιχείο.
Την Πέμπτη, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συνέχισε στο ίδιο έργο, μιλώντας για «ακραίους οπαδούς της λιτότητας στις Βρυξέλλες», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ λέγοντας πως κρύβει το πρόγραμμά της. Είναι, όμως, έτσι;
Όταν έχεις απέναντι σου μία αξιωματική αντιπολίτευση που έχει ψηφίσει όσα μέτρα τέτοιου είδους έχεις φέρει, ενώ έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως όχι μόνο δεν θα τα καταργήσει όταν έρθει στην εξουσία, αλλά θα τα επεκτείνει, τότε η ρητορική της αντιπαράθεσης μόνο πόλωση προκαλεί.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Το βράδυ της Τετάρτης, ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξή του στον ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ έθεσε το στίγμα της επόμενης ημέρας ενώ έστειλε μήνυμα ενότητας. Εθνικής ενότητας απέναντι στον διχασμό του Αλέξη Τσίπρα.
Απαντώντας σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν, ξεκαθάρισε πως στην ΝΔ υπάρχει εμπιστοσύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν αυτό στις τελευταίες του αναφορές λέει πως τα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων. Συμπλήρωσε δε μάλιστα, πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικατοπτρίζει τι θα γίνει στην χώρα εάν παραμείνει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντας την θετική αντίδραση του Χρηματιστηρίου και των διεθνών αγορών στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η αλήθεια είναι πως αυτό που λείπει από την χώρα είναι μία σοβαρή φορολογική πολιτική που θα καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να επενδύσουν στην χώρα και να φέρουν ζεστό χρήμα στην ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτέλους θετικό το γεγονός πως ο πρωθυπουργός υιοθετεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μη μείωση του αφορολόγητου και προκαλεί έκπληξη όταν ο ίδιος άνθρωπος μιλά για «παλαιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα» όταν έπρεπε να περάσουν πέντε χρόνια παλινωδίας για να εφαρμόσει μέτρα που είχε εφαρμόσει αυτό το «παλαιό πολιτικό κατεστημένο», παρουσιάζοντάς τα ως δική του επιτυχία.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr