Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η Ελλάδα, την περίοδο 2015-2018, είτε βρισκόταν σε ύφεση είτε σημείωνε ρηχούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε κάθε περίπτωση χαμηλότερους από τα πλεονάσματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αφαίμαξη πόρων από την πραγματική οικονομία. Το κράτος χρωστάει πάνω από 2,5 δισ. σε προμηθευτές, κόβει το πρόγραμμα επενδύσεων και δεν έχει εκδώσει δεκάδες χιλιάδες συντάξεις προκειμένου να εξωραΐζει τη συνολική δημοσιονομική εικόνα.
Πολύ απλά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τους πάντες και τα πάντα προκειμένου να πετυχαίνει υπερπλεονάσματα. «Ούτε εμείς επιδιώκαμε τόσο υψηλά πλεονάσματα», είπε με ειλικρίνεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που βρήκε όμως και ένα καλό: «Με αυτά τα αποτελέσματα κερδίσαμε σε αξιοπιστία». Εάν το έκαναν οι προηγούμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα μιλούσαν για τα «ματωμένα πλεονάσματα» και τους «πρόθυμους μερκελιστές».
Ας περάσουμε τώρα στους αριθμούς. Ενα από τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός ήταν η επαναφορά του ΦΠΑ Σαμαρά 13% σε εστίαση και τρόφιμα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το μέτρο αυτό θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό 260 εκατομμύρια ευρώ για το εξάμηνο μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή, σε ετήσια βάση οι φόροι που «χάνει» το Δημόσιο είναι 520 εκατομμύρια. Επομένως στα 4 χρόνια του Τσίπρα, που ανέβασε τον ΦΠΑ στο 24% η κυβέρνηση εισέπραξε έξτρα φόρους 2,08 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα νοικοκυριά και τώρα ζητάει την ψήφο τους επειδή επαναφέρει ως παροχή το φόρο στα επίπεδα που τον βρήκε και που ίσχυε από το καλοκαίρι του 2013!
Το δεύτερο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ήταν η καταβολή «Δώρου Πάσχα», όπως το χαρακτήρισε, σε όλους τους συνταξιούχους. Το μέτρο αυτό, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, ουσιαστικά αποτελεί την προπληρωμή του κοινωνικού μερίσματος που θα χορηγείτο στο τέλος του έτους. Ο κ. Τσίπρας «προεξοφλεί» ότι θα υπάρχει και φέτος υπερπλεόνασμα και μοιράζει χρήμα ή καλύτερα μισή σύνταξη και όχι 13η γνωρίζοντας ότι μετά τις εθνικές εκλογές δεν θα είναι πρωθυπουργός και το «φίδι από την τρύπα» των δημοσιονομικών θα κληθεί να το βγάλει ο Μητσοτάκης.
Τα «πακέτα» παροχών δεν έχουν σώσει καμία κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ρωτήσει τον κ. Σημίτη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2003 είχε εξαγγείλει ένα θηριώδες «πακέτο» προσλήψεων και παροχών αλλά δύο μήνες αργότερα παρέδωσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου που έχασε πανηγυρικά τις εκλογές. Ακόμη και το 2014, όταν ο κ. Σαμαράς επέστρεψε ως μέρισμα 1,2 δισ. για το πλεόνασμα του 2013, δεν απέφυγε την ήττα στις ευρωεκλογές.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχουν πληρώσει ακριβά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι συνταξιούχοι και μειώσεις υπέστησαν, ιδίως μετά το νόμο Κατρούγκαλου, και περισσότερα χρήματα δίνουν για τα φάρμακά τους. Η εμπειρία δείχνει ότι θα εισπράξουν το μέρισμα την Τετάρτη πριν από τις κάλπες και την Κυριακή θα μαυρίσουν τον Τσίπρα για τα λεφτά που τους πήρε από το 2015 και μετά.
Ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δις. ευρώ, χειρότερος και από το Υπερταμείο
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ως «επιτυχία» την κατάθεση ποσού 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έναν ειδικό λογαριασμό ως «επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για το πλεόνασμα των επόμενων τριών ετών».
Αντί η κυβέρνηση να διεκδικήσει τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% από 3,5% της περιόδου 2020-2022, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικών χώρος για ελαφρύνσεις, «κλειδώνει» το πλεόνασμα 3,5% και μάλιστα στην περίπτωση αστοχίας θα δώσει τα χρήματα στους δανειστές από το λογαριασμό. Εάν, για παράδειγμα, το 2020 το πλεόνασμα είναι 2,5%, τότε το 1% του ΑΕΠ που λείπει από το στόχο θα το πάρουν οι δανειστές σηκώνοντας 1,8 δισ. από το λογαριασμό.
Οπως με το Υπερταμείο, που οι δανειστές έβαλαν ενέχυρο την κρατική περιουσία για να έχουν σίγουρα τα λεφτά τους, έτσι και με τον ειδικό λογαριασμό σιγουρεύουν τα χρήματα από τα πλεονάσματα! Και βέβαια τα 5,5, δισ. προέρχονται από δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε τόκους.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου