Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης*
Κατ’ επέκταση στρέφεται σε βάρος και του κοσμικού στοιχείου, πυροδοτώντας την ιστορική κόντρα γύρω από τη Λωζάννη, που φτάνει μέχρι και τη Μοσούλη και τον ρόλο των Κούρδων. Ασφαλώς, φλερτάροντας με το εθνικιστικό στοιχείο, υπενθυμίζει τις αναθεωρητικές του βλέψεις στο Αιγαίο, οι οποίες, πάντως, διατυπώνονται εν τοις πράγμασι εδώ και δεκαετίες.
Συνάμα, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και η τουρκική κυβέρνηση «υποχρεώνεται» να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί ότι τα πράγματα παραμένουν εύθραυστα. Ετσι, αν η τουρκική κοινωνία δεν συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη ελλοχεύει ο κίνδυνος εθνικών καταστροφών. Εξάλλου, σύμφωνα με τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, ξένες δυνάμεις αλλά και κάποιες στο εσωτερικό επιβουλεύονται την ακεραιότητα της χώρας. Αρα, οι όποιες ενέργειες της Αγκυρας, κυρίως στο μέτωπο της Συρίας, παρότι μπορεί να θεωρούνται από τον διεθνή παράγοντα επιθετικές ή αποσταθεροποιητικές, στην πραγματικότητα προσπαθούν να διορθώσουν ή τέλος πάντων να την προστατέψουν από τις συνέπειες ιστορικών λαθών από πλευράς Ατατούρκ. Τη θέση του οποίου στη σύγχρονη τουρκική ιστορία εποφθαλμιά ο Ερντογάν. Ως προς το Αιγαίο και ειδικότερα την Κύπρο, το μήνυμα είναι πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύση, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι θέσεις της.
Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Τούρκος πρόεδρος αρέσκεται σε προκλητικές δηλώσεις με απήχηση στο εγχώριο κοινό, που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά όσων έλκονται από την εικόνα της «ισχυρής» Τουρκίας. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, εξέφρασε απόψεις που τις πιστεύει στο ακέραιο, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση προς το παρόν να δώσει κάτι παραπάνω από προφορική συνέχεια.
*Ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης είναι Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου