Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού επιχειρεί να διαβεβαιώσει μετόχους και εργαζόμενους ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη θύελλα, όλα δείχνουν ότι η τράπεζα για να επιβιώσει θα πρέπει να λάβει πακέτο διάσωσης από το Βερολίνο.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Μέρκελ για πρώτη φορά από το 2008 αντιμετωπίζει στην «έδρα της» μία μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που τη φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση εν όψει των εθνικών εκλογών του 2017.
Οι επενδυτές ποντάρουν στην περαιτέρω πτώση της μετοχής της Deutsche Bank προκαλώντας ντόμινο αναταράξεων στις αγορές. Μπορεί η γερμανική τράπεζα να είναι «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει», έχοντας μοχλεύσει παράγωγα 40 τρισεκατομμυρίων ευρώ, όμως τα προβλήματά της θα φτάσουν και στην Ελλάδα.
Καταρχάς σε πολιτικό επίπεδο η καγκελάριος σε αγαστή συνεργασία με τον Σόιμπλε δεν θα δεχθούν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου και κυρίως τη διευθέτηση του χρέους. Τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών υποχωρούν διαρκώς, σε αντίθεση με την αυξανόμενη εκλογική επιρροή του Εναλλακτικού Κόμματος που έχει ταχθεί κατά της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Bild με το οποίο εγκαλεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι κάνει τα «στραβά μάτια» στους Ελληνες «που δεν εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις» είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κοινή γνώμη της χώρας.
Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο τα απόνερα από την DB απειλούν να «βυθίσουν» τις προσπάθειες ανάκαμψης στην Ελλάδα. Οι επενδυτές αποσύρονται από τον τραπεζικό κλάδο και καταφεύγουν σε καταφύγια όπως είναι ο χρυσός. Αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική ερήμωση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 2 χρόνια θα συνεχισθεί σε μία περίοδο που το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αναζητεί εναγωνίως νέα κεφάλαια για να λειτουργήσει στοιχειωδώς σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Για άλλη μία φορά η Ελλάδα απειλείται να βρεθεί απροστάτευτη στη θύελλα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Η κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη προκαλεί μεγάλες ανησυχίες στους πολίτες που βλέπουν έναν βασικό πυλώνα της δημοκρατίας να έχει χωρισθεί σε στρατόπεδα και δυστυχώς σε έναν βαθμό να έχει κομματικοποιηθεί. Οι «προαναγγελίες» δικαστικών ενεργειών ή οι «ολιγωρίες» βαρύνουν ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα στο δικαστικό σώμα ενώ η χθεσινή ματαίωση της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες επιβεβαιώνει το άσχημο κλίμα. Ομως οι πολίτες περιμένουν από τους δικαστές να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες ή από το «κλίμα». Αλλιώς οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία θα είναι πολύ μεγάλοι.
ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ
Ενώ η επιθετικότητα της Αγκυρας έχει χτυπήσει κόκκινο και ο Ερντογάν μιλά για χαμένα νησιά του Αιγαίου, στην κυβέρνηση αντέδρασαν μετά από 24 ώρες. Δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το τιμόνι της χώρας το κρατούν «οι χειρότεροι διαπραγματευτές το 2015». Ο Ερντογάν βλέπει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και εξάγει την εσωτερική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Τουρκία, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου. Ας ελπίσουμε ότι η οικονομική κατάρρευση της χώρας δεν θα συνοδευθεί από μία εθνική τραγωδία, όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία ότι σημειώνεται όταν οι «εθνολαϊκιστές» έχουν τον πρώτο λόγο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου