Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο δημοσιογράφος έθεσε ένα συγκεκριμένο όσο και επίκαιρο σήμερα ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα:
«Θα θέσετε θέμα πρόωρων εκλογών αν ο ΣΥΡΙΖΑ τερματίσει πρώτος στις ευρωεκλογές με διαφορά, ακόμη κι αν το ποσοστό του είναι μικρότερο από το άθροισμα των ποσοστών της Ν.Δ. και της Ελιάς;».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξεκάθαρος στην απάντησή του:
«Η αρχική προσπάθεια του κ. Σαμαρά να αποπολιτικοποιήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απέτυχε κάτω από τη δική μας πίεση. Αυτή η πίεση ανάγκασε τον κ. Βενιζέλο αρχικά και τον κ. Σαμαρά εκ των υστέρων να αποδεχτούν το δίλημμα. Η μένουν ή φεύγουν. Γι’ αυτό και ο κόσμος γνωρίζει ότι έχει ένα ξεκάθαρο δίλημμα. Ή με εμάς ή με τους μερκελιστές. Του έγινε καθαρό με τα ταξίδια της Μέρκελ και του Γιούνκερ στην Ελλάδα μήπως διασώσουν τον Σαμαρά. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η κ. Μέρκελ θα κοιτάει το βράδυ της Κυριακής στη μία οθόνη το αποτέλεσμα στη Γερμανία, και στην άλλη το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Και θα χαρεί πολύ αν η Ν.Δ. έχει αντέξει. Την Κυριακή το μέλλον περνάει στα χέρια του λαού. Αυτός θα άρει την εμπιστοσύνη του από μία κυβέρνηση που έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση εδώ και καιρό. Καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το τέλος των μνημονιακών πολιτικών. Οσοι έχουν πληγεί από αυτές τις πολιτικές ανεξαρτήτως προτιμήσεων μπορούν και πρέπει να γίνουν το μεγάλο κύμα που θα φέρει την αλλαγή. Αυτό το μήνυμα ανατροπής θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το 2014 ο κ. Τσίπρας έλεγε στους πολίτες ότι το βασικό μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών ήταν ένα: «φεύγει ή μένει ο Σαμαράς». Αυτό είναι και το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών το οποίο προκαλεί τρόμο στο Μαξίμου και επειδή η πολιτική έχει πολλές στροφές το απέδωσε χθες με τον καλύτερο τρόπο ο Σαμαράς: «Να δείξουμε την πόρτα εξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ». Αλήθεια ο πρωθυπουργός πώς θα μπορέσει να σταθεί στο Μαξίμου εάν δεχθεί μία συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές και χωρίς να διαθέτει πολιτικό χρόνο για να «διορθώσει» την ψήφο των πολιτών; Το ερώτημα αυτό απασχολεί καθημερινώς τον κ. Τσίπρα που θα πρέπει να απαντήσει πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Το κράτος σε ένα laptop
Στη θύρα του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών επί της πλατείας Συντάγματος υπήρχε μία φωτοτυπημένη πινακίδα που ενημέρωνε τους συναλλασσόμενους ότι ελλείψει προσωπικού η διεκπεραίωση των υποθέσεών τους μπορεί να απαιτήσει έως και 30 εργάσιμες ημέρες. Χθες ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Εσθονίας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα τόνισε ότι οι συμπατριώτες του δεν χρειάζεται να πάνε σε καμία κρατική υπηρεσία προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους. Οπως είπε, το κράτος της Εσθονίας για τους πολίτες της χώρας του βρίσκεται στο κομπιούτερ του γραφείου τους ή στο laptop. Μάλιστα για να πείσει το ακροατήριο ο Εσθονός πολιτικός έδειξε το δικό του φορητό υπολογιστή και τις δυνατότητες διεκπεραίωσης όλων των συναλλαγών με το κράτος. Η Εσθονία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ενωση το 1991 ενώ επένδυσε στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Εμείς ακόμη αγωνιζόμαστε με τις φωτοτυπίες και τις ελλείψεις προσωπικού στο ΚΕΠ, που πάντα θα υπάρχουν όσο το κράτος λειτουργεί με τη χαρτούρα και όχι με την τεχνολογία.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου