Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, όπως είναι το δημογραφικό, ξεπερνώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς.
Ακούστηκαν χθες πολλές προτάσεις, όπως η δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για παροχή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, την οποία και ο πρωθυπουργός αξιολόγησε ως σοβαρή, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα διατύπωσαν αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις για την επίλυση του δημογραφικού.
Δυστυχώς, το ασφαλιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους. Και είναι προφανές ότι το αναδιανεμητικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο αριθμός των εργαζομένων πλέον υπολείπεται αυτού των συνταξιούχων. Επομένως, το πρόβλημα που καλούνται να σταματήσουν η σημερινή και οι επόμενες γενιές είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί.
Το δημογραφικό οξύνθηκε στα χρόνια της κρίσης, ενώ η φυγή στο εξωτερικό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία κλιμακώθηκε επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, κάτι το οποίο κατά κύριο λόγο σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να μειωθούν οι υψηλοί φόροι που έχει επιβάλει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.
Επιπλέον, είναι ανάγκη να διαμορφωθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν στο να γυρίσει ξανά πίσω στην Ελλάδα το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό που αναγκάστηκε να αναζητήσει αλλού ένα καλύτερο μέλλον.
Ακόμα και το ασφαλιστικό χρειάζεται εκσυγχρονισμό με την εισαγωγή και τρίτου πυλώνα ασφάλισης, όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Μα, κυρίως θα πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς οι ίδιες οι νεότερες γενιές ότι θα πάρουν κάποτε σύνταξη, γιατί η συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους οδηγεί σε μαύρη εργασία.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το δημογραφικό θα πρέπει να συνεχιστεί και να χαραχθεί εθνική πολιτική σε ένα ζήτημα που απαιτεί αντιμετώπιση με συναίνεση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου