Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες από το βήμα της Βουλής να θριαμβολογήσει λέγοντας ότι «η χώρα βγήκε στις αγορές με καλύτερους όρους από την τελευταία φορά πριν από την κρίση και οι προσφορές έφτασαν σε αξιοθαύμαστο επίπεδο», ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της Ν.Δ. ότι έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του.
Βέβαια ο κ. Τσίπρας ήταν ο πολιτικός αρχηγός, ο οποίος με αφορμή την πρώτη προσφυγή στις αγορές το 2014 με την έκδοση πενταετούς ομολόγου κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι η έξοδος ήταν στημένη με επιτόκιο 5% για να δικαιολογηθεί το «success story».
Ελεγε τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Κόντρα: «Η έξοδος στις αγορές είναι προπαγάνδα. Εδώ υπάρχει ένα σχεδιάκι μιας στημένης εξόδου στις αγορές, ένα 5% επιτόκιο, ένα μικρό ποσό, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια για 5ετές ομόλογο. Είναι στημένη η έξοδος που έχει να κάνει με την προεκλογική διευκόλυνση για το success story Νο 2».
Ας τα ξεπεράσουμε και αυτά. Το επιτόκιο που διαμορφώθηκε στη χθεσινή έκδοση του δεκαετούς ήταν 3,9%. Φαινομενικά υψηλότερο από το 5,9% του Μαρτίου του 2010, που ήταν και η τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου για δανεισμό στις αγορές πριν προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ωστόσο συγκριτικά με το ύψος των γερμανικών ομολόγων, που αποτελούν τη βάση για όλους τους τίτλους της ευρωζώνης, το επιτόκιο που επιτεύχθηκε χθες στη δημοπρασία ήταν υψηλότερο ακόμη και από εκείνο επί εποχής ΓΑΠ.
Τότε το spread, δηλαδή η διαφορά επιτοκίου μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου ήταν περίπου 300 μονάδες, ενώ χθες διαμορφώθηκε πάνω από τις 350 μονάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν ακολούθησε την πορεία αποκλιμάκωσης που σημειώθηκε στα επιτόκια των τίτλων για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
Επί Τσίπρα χάθηκε η ευκαιρία ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που το 2016 ήταν βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες πρώην μνημονιακές χώρες προκαλούν θλίψη για τα ελληνικά αυτογκόλ. Η Πορτογαλία δανείζεται με 1,5%, η Ιταλία με 2,7%, η Κύπρος πρόσφατα εξέδωσε 15ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,7%.
Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στις αγορές έχει ένα καλό. Η χώρα τιμολογείται και μεγάλες επιχειρήσεις ή τράπεζες έχουν πλέον μία σταθερά προκειμένου να ακολουθήσουν τον δρόμο της χρηματοδότησής τους από τις αγορές ενισχύοντας τις συνθήκες ρευστότητας συνολικά στην οικονομία. Οι επενδυτές δεν φοβούνται την αντιπολίτευση, όπως συνέβαινε το 2014, όταν ο κ. Τσίπρας τους προειδοποιούσε ότι δεν θα αναγνώριζε καμία συμφωνία με την τρόικα και ότι θα τους έβαζε φυλακή εάν συμμετείχαν σε αποκρατικοποιήσεις. Αντιθέτως, νίκη της Νέας Δημοκρατίας αξιολογείται θετικά γιατί θα σημάνει την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα μέσω της μείωσης της φορολογίας και της παροχής κινήτρων για επενδύσεις.
Το επόμενο βέβαια βήμα είναι το πού θα κατευθυνθούν τα ποσά που θα αντλήσουμε από τις αγορές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα τη διεύρυνση του κράτους, το ξεχείλωμα των δημοσίων δαπανών, όχι στους κρίσιμους τομείς της παιδείας και της υγείας αλλά για δημιουργία φορέων και παραγωγή γραφειοκρατίας, προκειμένου να βολευτούν φίλοι, συγγενείς και λοιποί πελάτες.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου