Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ της «Γέφυρας» μπορεί να ήταν εντυπωσιακή ως προς την ταχύτητα κατάρρευσής της, αλλά μια πιο ψύχραιμη ματιά προεξοφλούσε την τύχη της. Κυρίως γιατί οι «πρωτομάστορες» αποδεδειγμένα δεν εκπροσωπούν απολύτως τίποτα στην κοινωνία. Κανένας εξ αυτών δεν έχει αποδειχθεί ή «μετρηθεί» ότι κουβαλάει κάτι πέραν της δικής του ψήφου. Αντιθέτως, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι, ενώ έχουν δοκιμάσει να εκλεγούν με δύο και τρία διαφορετικά κόμματα, δεν κατάφεραν ποτέ να εκλεγούν.
Υπάρχουν πολλοί γυρολόγοι οι οποίοι ξόδεψαν το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διέθεταν στις πολλές και αντιφατικές «διαδρομές» που έχουν κάνει, υποστηρίζοντας τα εντελώς αντίθετα απ’ αυτά που υποστηρίζουν τώρα. Εχουν γίνει αντιληπτοί όμως από τους πολίτες, αφού π.χ. από το «ψηφίστε Στ. Δήμα για να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ» το 2015, στο «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο κορμός της νέας Κεντροαριστεράς» το 2019, δεν μεσολαβούν μόνο τέσσερα χρόνια. Μεσολαβεί το χάος. Και η πλήρης υποτίμηση της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειας των πολιτών στους οποίους υποτίθεται ότι απευθύνονται.
ΟΜΩΣ, όλοι αυτοί οι «ξεχασμένοι», επειδή δεν είναι και ανόητοι, έφτιαξαν μια πολιτική πατέντα: Στήριξαν όλο το εγχείρημά τους πάνω στη συμφωνία των Πρεσπών. «Ξέχασαν» όλα όσα έχουν προηγηθεί κατά την τετραετή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. και πίστεψαν ότι τα νερά της λίμνης των Πρεσπών μπορούν να «καθαρίσουν» την τετραετία. Και εδώ αστόχησαν όμως, καθώς αποδεικνύεται ότι, παρά τη σκανδαλώδη διεθνή στήριξη και παρά τη χειμαρρώδη εγχώρια προπαγάνδα, η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει εκληφθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ως μια «τολμηρή» και «ιστορική» συμφωνία. Γι’ αυτό και παραμένει για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι μια «χαίνουσα πληγή».
Ολες οι μετρήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τη συμφωνία στην κάλπη και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες μετρήσεις υπάρχουν «δύο Ελλάδες» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις χωρίζει μια «κόκκινη γραμμή» (οι Πρέσπες): μια Ελλάδα από τη Λάρισα και κάτω, στην οποία το κυβερνών κόμμα παλεύει για το 20%, και μια Ελλάδα από τη Λάρισα και πάνω, στην οποία τα ποσοστά του θυμίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Λάθος, λοιπόν, η βάση στην οποία στηρίχθηκαν οι γεφυροποιοί. Και εντελώς έωλο το «επιχείρημα» ότι άλλαξαν τα πράγματα μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση. Η τετραετία φέρει με ανεξίτηλο τρόπο την «υπογραφή Καμμένου», δίπλα στην «υπογραφή Τσίπρα».
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όμως που λειτούργησε σαν δυναμίτης στα θεμέλια της νεότευκτης -ου μην και ήδη καταρρεύσασας- «Γέφυρας» είναι το τι «ξέχασαν» οι «ξεχασμένοι». Ή τι αποπειράθηκαν να σβήσουν από την εμπεδωμένη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας. «Ξέχασαν» το εγκληματικό πρώτο εξάμηνο του 2015, τα νταούλια και τα σκισμένα μνημόνια. «Ξέχασαν» τους Γερμανοτσολιάδες, τους Τσολάκογλου, τον Ολαντρέου και τα λαοδικεία της πλατείας Συντάγματος. «Ξέχασαν» τις μπουνιές και τα γιαούρτια των Αγανακτισμένων που έριχναν μαζί φασίστες χρυσαυγίτες με «αριστερούς ριζοσπάστες» και νυν… ώριμους κεντροαριστερούς.
«Ξέχασαν» το πιο γελοίο και επικίνδυνο δημοψήφισμα της Μεταπολίτευσης, που οδήγησε στην πιο μεγάλη κωλοτούμπα της Ιστορίας. «Ξέχασαν» τα καταιγιστικά ψέματα και τη συνειδητή εξαπάτηση των πια αδύναμων. «Ξέχασαν» το άτακτο γιουρούσι στο κράτος και το δημόσιο χρήμα. «Ξέχασαν» την αναβίωση του πιο πελατειακού και κομματικού κράτους της Μεταπολίτευσης. «Ξέχασαν» το πολιτικά και ηθικά χυδαίο «ντου» στους θεσμούς. «Ξέχασαν» την απαράδεκτη δημόσια διαπόμπευση δικαστικών λειτουργών και το «παραδικαστικό του Ρασπούτιν». «Ξέχασαν» τις άθλιες στοχοποιήσεις πολιτικών αντιπάλων, που κορυφώθηκαν με τη σκευωρία της Novartis. «Ξέχασαν» το αίσχος που φιλοτέχνησε ο «ανθρωπισμός» του ΣΥΡΙΖΑ στο κολαστήριο της Μόριας, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο όνειδος. «Ξέχασαν» τους οπαδούς του Μαδούρο και του «Πολακισμού».
«ΞΕΧΑΣΑΝ» πολλά, γι’ αυτό και ξεχάστηκε μέσα σε μόλις μία μέρα το δημιούργημα των «ξεχασμένων». Αλλά και χωρίς αποδέκτες.
Θα δεχθεί άρση ασυλίας ο «Κρητίκαρος»;
Καταπέλτης για τον Π. Πολάκη ήταν η κατάθεση που έδωσε χθες ο Γ. Στουρνάρας για την κακουργηματικού χαρακτήρα ηχογράφηση της συνομιλίας τους. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν απόλυτα βέβαιος και κατηγορηματικός ότι τον ηχογραφούσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας, προκειμένου να τεκμηριώσει τη βεβαιότητά του, τόνισε ότι ο Π. Πολάκης δεν τον πήρε στο τριψήφιο στο οποίο δεν μπορεί να γίνει καταγραφή συνομιλίας, αλλά στο κινητό του, τον ενημέρωσε ότι τον καταγράφει χωρίς ο ίδιος να συναινέσει. Επισήμανε ότι ο Π. Πολάκης δεν διέψευσε αμέσως πως ηχογραφούσε τη συνομιλία τους, αλλά το έκανε μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε, αλλά και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Ενώ μία μέρα μετά ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως ο ίδιος έδωσε τη συνομιλία σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα («Ντοκουμέντο»).
Μετά και τη χθεσινή κατάθεση του Γ. Στουρνάρα, θεωρείται βέβαιο ότι η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή προκειμένου να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του Π. Πολάκη. Ο «σας έχω» – «όλοι σας και μόνος μου» υπουργός θα δείξει στοιχειώδη πολιτική ανδρεία; Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει;
Χοάνη οι Πρέσπες για την κυβέρνηση
Κυριολεκτικά «καταπίνει» την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών. Η δημοσκόπηση της Alco, που παρουσίασε χθες το Open, δείχνει ότι το 63% διαφωνεί κάθετα με τη «Βόρεια Μακεδονία». Οι 9 στους 10 λένε πως η συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και οι 7 στους 10 πως θα το επηρεάσει «πολύ».
«Επεξηγηματικά» είναι δύο άλλα ευρήματα της έρευνας: Α) Οτι η παράσταση νίκης έχει εκτοξευτεί, το 60% βλέπει νίκη της Ν.Δ. (το 17% με αυτοδυναμία), ενώ νίκη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μόλις το 13%. Β) Η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ αντί να κλείνει ανοίγει: Από το 6,2% που ήταν στην έρευνα της ίδιας εταιρίας, πήγε στο 6,5%.
«Μάχη» για το ευρωψηφοδέλτιο
Η πρόθεση του Α. Τσίπρα να «δώσει» τουλάχιστον τις 15 από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου σε «διευρυνσίες» προκαλεί τις αντιδράσεις των «53». Οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις φημολογούμενες υποψηφιότητες, ούτε π.χ. της Ε. Κουντουρά ή του Θ. Παπαχριστόπουλου, ούτε των εκφραστών της «Γέφυρας», π.χ. Ν. Μουζέλης, ή στελεχών της μισής ΔΗΜ.ΑΡ.
Αυτό, άλλωστε, απασχόλησε και τη «μυστική» νυχτερινή σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο γραφείο του Ε. Τσακαλώτου, με τη συμμετοχή υπουργών που πρόσκεινται στους «53» (Α. Ξανθός, Κ. Γαβρόγλου, Θ. Φωτίου), αλλά και κομματικών στελεχών όπως οι Θ. Δρίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Ρ. Σβίγκου. Οι «53» αξιώνουν να έχουν λόγο στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές. Η συνέχεια την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κ.Ε.
Απορίες
1. Αληθεύει ότι μετά τα χθεσινά «μαργαριτάρια» της Νοτοπούλου υπάρχει σκέψη στη Φιλοσοφική Αθηνών να την αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα;
2. Η σκέψη για την επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές υπηρετεί την συγκάλυψη της ένδειας του ΣΥΡΙΖΑ ή τη δημιουργία «προβλημάτων» σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου