Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες (Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο και Ηπειρος) είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Δεν μας εκπλήσσει το εύρημα αυτό, δυστυχώς οι περιφερειακές ανισότητες είναι μεγάλες εντός της Ε.Ε. αλλά και εντός των συνόρων.
Το πιο ενδιαφέρον όμως συμπέρασμα που προέκυψε από την επεξεργασία του εισοδηματικού χάρτη της Ε.Ε. ήταν η οπισθοχώρηση της Ελλάδας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων το 2014 αντιστοιχούσε στο 72% του μέσου ευρωπαϊκού, τρία χρόνια αργότερα το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 67%.
Το μέσο εισόδημα των Ευρωπαίων κατά την περίοδο 2014-2017 αυξήθηκε από τις 27.500 ευρώ στις 30.000 ευρώ, καθώς σε αυτό το διάστημα οι περισσότερες οικονομίες της Ε.Ε. αναπτύχθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς. Εξαίρεση η Ελλάδα, που έπεσε στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τετραετία 2014-2017 η αγοραστική δύναμη των πολιτών αυξήθηκε οριακά μόλις κατά 300 ευρώ (από τις 19.900 στις 20.200). Πολύ απλά όταν οι άλλες οικονομίες έτρεχαν, η ελληνική έκανε βήματα σημειωτόν με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η εισοδηματική απόκλιση. Εάν η Ελλάδα ακολουθούσε το ρυθμό της υπόλοιπης ευρωζώνης, οι πολίτες θα είχαν 2.500 ευρώ περισσότερα ετησίως στην τσέπη τους.
Αυτό είναι και το τίμημα της αποτυχίας από τη διακυβέρνηση Τσίπρα και η απόδειξη ότι με την «περήφανη» διαπραγμάτευση του 2015 οι πολίτες έχασαν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συγκρίσεις είναι αμείλικτες. Το 2014 οι Ελληνες είχαν παραπλήσια εισοδήματα με τους Εσθονούς (19.900 € έναντι 20.900 των κατοίκων της Βαλτικής), αλλά τρία χρόνια αργότερα η διαφορά άνοιξε στις 3.500 ευρώ (20.200€ έναντι 23.700). Οι Κύπριοι από 22.400 έφτασαν στις 25.400 ευρώ, οι Πορτογάλοι από 21.400 στις 23.000 ευρώ.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Και σε περιφερειακό επίπεδο εντός της χώρας η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάτοικοι της Αττικής το 2014 είχαν αγοραστική δύναμη ίση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αγοραστικής δύναμης (99%), αλλά το 2017 υποχώρησαν στο 91%. Αντίστοιχα η αγοραστική δύναμη των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος μειώθηκε στο 67% από 72%, της Κεντρικής στο 65% από 67% και των νησιών στο 60% από 67%.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Η μεσαία τάξη συμπιέστηκε, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι.
Οι εκλογές δεν τρομάζουν τις αγορές
Χθες ήταν μία καλή ημέρα για τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης. Το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο στην Πορτογαλία διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,4% και στην Ιρλανδία στο 0,8%. Βελτίωση καταγράφηκε και στα ελληνικά ομόλογα, με το επιτόκιο να βρίσκεται κοντά στο 3,8%.
Το 2014 είχαμε παραπλήσιο κόστος δανεισμού με την Πορτογαλία, η διαφορά των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων που καταγράφεται σήμερα είναι από τις παράπλευρες ζημίες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το θετικό για την ελληνική οικονομία είναι ότι το κλίμα στην ευρωζώνη έχει βελτιωθεί και οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα πιέζοντας καθοδικά τα επιτόκια. Για αυτό είναι σημαντικό το υπουργείο Οικονομικών να αδράξει την ευκαιρία και να προχωρήσει στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου ομαλοποιώντας τις συνθήκες χρηματοδότησης του Δημοσίου. Μπορεί να μην έχουμε τα επιτόκια της Πορτογαλίας αλλά ένα κόστος δανεισμού κοντά στο 3,5% είναι υποφερτό.
Υπάρχει βέβαια και ένας ακόμη λόγος που ωθεί καθοδικά τα επιτόκια. Οι αγορές δεν φοβούνται τις εκλογές, όπως συνέβαινε το 2014. Αντιθέτως η διαφαινόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής που θα είναι φιλική προς τις επενδύσεις μάλλον ευνοούν την τοποθέτηση κεφαλαίων στη χώρα μας, όπου οι περισσότερες αξίες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και κρύβουν ευκαιρίες.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου