Παράλληλα, όμως, τα ποιοτικά ευρήματα δείχνουν ότι καταλυτικό ρόλο στις επιλογές των πολιτών διαδραματίζει η διαβόητη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία οι Ελληνες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δεν μπορούν να αποδεχθούν.
Ο κ. Τσίπρας δεν στάθμισε σωστά την ευαισθησία των πολιτών για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, όπως είναι το Σκοπιανό, και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες μιας συμφωνίας που βρίσκει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, και ιδιαίτερα των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος.
Πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που οι γείτονες, έχοντας προφανή σκοπό να μονοπωλήσουν το όνομα της Μακεδονίας και το χαρακτηρισμό «μακεδονικός», αξιοποιούν τους όρους της συμφωνίας που υπέγραψε ο πρωθυπουργός και ψήφισε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με δανεικούς βουλευτές.
Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί τώρα να χτίσει γέφυρες με τον προοδευτικό χώρο, όπως είπε, αλλά δεν πείθει κανέναν, όταν η διχαστική ρητορική που επέλεξε και συνεχίζει να ακολουθεί δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της προόδου. Αλλωστε, επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η χώρα οπισθοδρόμησε εις βάρος όλων των πολιτών, είτε προοδευτικών είτε συντηρητικών.
Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει η πεποίθηση των πολιτών ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές, καθώς τα ποσοστά στην παράσταση νίκης είναι συντριπτικά υπέρ της, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Στο τρίμηνο που μένει μέχρι τις εκλογές η Ν.Δ. θα πρέπει να συνεχίσει την εξειδίκευση των προγραμματικών της θέσεων και τη διεύρυνση της παράταξης στην κοινωνία, στους νέους και στις γυναίκες, και παράλληλα να προχωρήσει στην αναγκαία εκλαΐκευση σημείων του προγράμματος ώστε να είναι κατανοητά σε όλους.
Η κυβέρνηση, όπως φαίνεται, θα προσπαθήσει να μείνει μέχρι τέλους στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά, αν τελικώς το Μαξίμου προκρίνει αυτή τη λύση, είναι βέβαιο ότι οι ευρωεκλογές θα λάβουν χαρακτήρα εθνικών εκλογών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου