Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκαν, όπως και η κυβέρνηση Τσίπρα, με το καθεστώς του Μαδούρο αναλαμβάνοντας το σχετικό πολιτικό κόστος.
Ελιγμός Παπαδημούλη
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των δεκατεσσάρων αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλης, φρόντισε να λείψει από την ψηφοφορία. Εχει ήδη εκτεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντίθεσή του στη βράβευση των εκπροσώπων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο δικτατορικό καθεστώς.
Αποφεύγοντας την κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια διατηρεί τις ελπίδες του για προώθηση στη θέση του Ελληνα επιτρόπου σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τσίπρα εξαντλήσει την τετραετία και τον ευνοήσουν οι προθεσμίες και οι διαδικασίες.
Ο κ. Παπαδημούλης ήξερε ότι, αν ψήφιζε υπέρ του καθεστώτος, θα ερχόταν σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα έχανε τη δυνατότητα να προωθηθεί στην Επιτροπή.
Το μήνυμα όμως της κυβερνητικής πολιτικής έδωσαν οι ευρωβουλευτές Κούλογλου και Κούνεβα, οι οποίοι καταψήφισαν την πρόταση για εκδημοκρατισμό στη Βενεζουέλα.
Ηταν απόλυτα συνεπείς προς την κυβερνητική γραμμή. Η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί σκόπιμα τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης εις βάρος του καθεστώτος της Βενεζουέλας προσπαθώντας να εξασφαλίσει πολιτικό χρόνο στον Μαδούρο και τους συνεργάτες του. Προσποιείται ότι με τον τρόπο αυτό προωθεί το διάλογο μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, στην πράξη όμως δίνει στον Μαδούρο και στους συνεργάτες του τον αναγκαίο χρόνο για να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους. Σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΗΕ, μόνο την τελευταία εβδομάδα δολοφονήθηκαν 40 αντίπαλοι του καθεστώτος, οι περισσότεροι διαδηλωτές, οι 26 από τις δυνάμεις «ασφαλείας» και οι 14 από τον παρακρατικό όχλο.
Επιδίωξη της Ε.Ε., η οποία προς το παρόν σκοντάφτει στις αντιρρήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι να υποχρεωθεί ο Μαδούρο να προκηρύξει μέσα στις επόμενες ημέρες προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν με δημοκρατικό τρόπο και υπό διεθνή εποπτεία. Για να διευκολυνθεί ο εκδημοκρατισμός της χώρας, θα δοθεί αμνηστία στα στελέχη και τους συνεργάτες του καθεστώτος.
Εχει τεράστια σημασία πόσο μεγάλη διεθνής πίεση θα ασκηθεί και πόσο γρήγορα θα υπάρξουν εξελίξεις. Παίζοντας καθυστέρηση η κυβέρνηση Τσίπρα διευκολύνει το καθεστώς να συνεχίσει την καταπίεση και το αιματοκύλισμα.
Διεθνές πρόβλημα
Το πολιτικό πρόβλημα της Βενεζουέλας διεθνοποιήθηκε για δύο βασικούς λόγους:
• Πρώτον, είναι μια χώρα που είχε δημιουργήσει μια προβληματική έστω δημοκρατική παράδοση και η επιβολή δικτατορίας δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα στη Λατινική Αμερική.
Η δημοκρατική αντιπολίτευση θριάμβευσε στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2016 και εξασφάλισε συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων. Θέλησε να την αξιοποιήσει επιταχύνοντας τη διενέργεια προεδρικών εκλογών, τις οποίες θα έχανε με μεγάλη διαφορά ο Μαδούρο.
Αυτός αντέδρασε καταργώντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή, δημιουργώντας μία «εθνοσυνέλευση» ελεγχόμενη από ανθρώπους του καθεστώτος και προχωρώντας στη διενέργεια εθνικών εκλογών χωρίς αντίπαλο και μέσα από ένα πραγματικό λουτρό αίματος.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
• Δεύτερον, είναι τέτοια η χρεοκοπία του καθεστώτος, ώστε εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας την εγκαταλείπουν κάθε χρόνο. Καταφεύγουν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν. Αυτή η μαζική έξοδος δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα στις γειτονικές χώρες, οι οποίες πλέον πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Βενεζουέλας.
Η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο, μεγαλύτερα κι από εκείνα της Σαουδικής Αραβίας. Το καθεστώς Μαδούρο κατάφερε να την εξαθλιώσει μέσα από την κομματική λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Οπως είπε ο Γκουαϊδό στον Τσίπρα, «σταμάτα να υποστηρίζεις το καθεστώς που μας κατέστρεψε και έλα στη Βενεζουέλα να δεις πώς ζει ο κόσμος με κατώτατο μισθό τρία δολάρια το μήνα».
Εκτιμάται ότι το 2019 ο πληθωρισμός θα φθάσει τα 10.000.000% και πως η πείνα κυριολεκτικά θα θερίσει. Τους υπεύθυνους γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στηρίζουν η κυβέρνηση Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές του.
Στενοί δεσμοί
Οι δεσμοί μεταξύ κυβέρνησης Τσίπρα και καθεστώτος Μαδούρο είναι ιδιαίτερα στενοί και βασίζονται στα εξής:
• Πρώτον, στο θαυμασμό του Τσίπρα για το μοντέλο του «σοσιαλισμού» στη Βενεζουέλα, τον οποίο έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν. Τον Τσίπρα, βέβαια, δεν τον ενδιαφέρουν τα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα αλλά η κατάκτηση από τους «συντρόφους» της απόλυτης εξουσίας κατά το πρότυπο της Μπαζιάνα.
• Δεύτερον, στη συνεργασία με το καθεστώς της Βενεζουέλας, όταν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζαν τη μεγάλη ρήξη με την ευρωζώνη. Υποτίθεται ότι η χρεοκοπημένη χώρα θα μας βοηθούσε, προσφέροντάς μας πετρέλαιο σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, να καλύψουμε την έλλειψη συναλλάγματος που θα προκαλούσε, για ένα διάστημα, η αναμέτρηση με την ευρωζώνη.
• Τρίτον, έχουν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου στενοί δεσμοί ισχυρών παραγόντων της κυβέρνησης Τσίπρα όπως και μεσαζόντων τους με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ν. Παππά και ενός έμπιστού του που φέρεται να ειδικεύεται σε μεσιτείες.
Εχει τεκμηριωθεί η χρηματοδότηση των Podemos στην Ισπανία από το καθεστώς της Βενεζουέλας, με εκατομμύρια δολάρια, στο όνομα της ανάπτυξης πολιτικών, κοινωνικών, πολιτισμικών ερευνών. Είναι πολύ πιθανό να έχει χρηματοδοτηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ από το καθεστώς. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η μάχη που δίνει για να μην πέσει η κυβέρνηση Μαδούρο και να μη βγουν τα άπλυτα της δικτατορίας στη φόρα. Εντύπωση επίσης προκάλεσε η ευκολία με την οποία «κουκούλωσε» η κυβέρνηση Τσίπρα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης «συντροφισσών» στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα από τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπίας.
Μέσα από αυτούς τους ελιγμούς και τα πάρε-δώσε η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν την πιο σκοτεινή και αντιδημοκρατική τους πλευρά προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδραση του ελληνικού λαού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν τους ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, γιατί πρέπει να γίνει η δουλειά.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]