Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Χωρίς κανένα εθνικό όφελος και χωρίς οι γείτονες να έχουν δεχθεί την παραμικρή υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις τους, οι κυβερνητικοί βουλευτές, με τη συνδρομή ορισμένων προθύμων από τους ΑΝ.ΕΛ. και του Ποταμιού, ετοιμάζονται να πουν «ναι» σε μια συμφωνία που είναι επιζήμια και σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσει νέες εστίες αλυτρωτισμού.
Και μόνο το γεγονός ότι το κείμενο είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα θα έπρεπε να είχε πονηρέψει κάποιους αφελείς ή και υστερόβουλους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θέλουν να πουν «ναι» στις Πρέσπες. Ο πολιτικός ο οποίος έφερε τη χειρότερη δυνατή συμφωνία στην οικονομία, και μάλιστα ύστερα από 18ωρη διαπραγμάτευση όπως καμαρώνει, δεν θα μπορούσε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στα εθνικά μας θέματα.
Ο πρωθυπουργός που θα έφερνε την «αξιοπρέπεια» στους πολίτες λειτουργεί απροκάλυπτα στα μέτρα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου, που θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με τη συμφωνία χωρίς χρονοτριβές. Καλεί τους βουλευτές να τοποθετηθούν και να υπερψηφίσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας χωρίς να είναι γνωστό το τελικό κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας! Θέλει ψήφο στα τυφλά και ενώ πληθαίνουν οι διαπιστώσεις ειδικών, διπλωματών και πανεπιστημιακών για τα κενά της συμφωνίας που επικυρώνουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς τα δίνει όλα στον ξένο παράγοντα και επιβάλλει μια ατιμωτική για το Κοινοβούλιο διαδικασία, να ψηφίσουν την αλλαγή πολιτικής σε ένα μείζον εθνικό θέμα χωρίς να έχουν μπροστά τους τα επίσημα κείμενα!
Αλλωστε, το είπε και ο ίδιος ο Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Open: «Θα εξευτελιστούμε διεθνώς εάν δεν επικυρώσουμε τη συμφωνία». Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος που θα εξευτελισθεί από μια πιθανή μη κύρωση της συμφωνίας θα είναι ο ίδιος που πρωταγωνίστησε στη σύναψή της ερήμην των κομμάτων και των πολιτών, και όχι η χώρα που θα υποστεί μια ακατανόητη όσο και αναίτια εθνική υποχώρηση.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Με το σκεπτικό του κ. Τσίπρα η Κύπρος «εξευτελίσθηκε» επειδή δεν δέχθηκε τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για το Σχέδιο Ανάν.
Η δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την κυβέρνηση είναι πρωτοφανής. Ο πρωθυπουργός, που κάποτε έλεγε ότι οι κοινωνικοί αγώνες κρίνουν την πολιτική, στο Σκοπιανό περιφρονεί την αντίθεση του ελληνικού λαού και στηρίζει αποφάσεις μείζονος σημασίας βασιζόμενος σε «αδέσποτους» βουλευτές.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη «Βόρεια Μακεδονία», αλλά οι πολίτες της γειτονικής χώρας θα ονομάζονται σκέτο «Μακεδόνες» και όχι «Βορειομακεδόνες». Η γλώσσα των γειτόνων θα είναι «μακεδονική» και όχι η «νοτιοσλαβική», όπως και οι ίδιοι παραδέχονται στη ρηματική διακοίνωση.
Ο ευτελισμός των βουλευτών είναι μεγαλύτερος για όσους τις «μονές» ημέρες της εβδομάδας ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης και τις «ζυγές» υπερψηφίζουν τις Πρέσπες. Πρόκειται για τους πρόθυμους ηλίθιους που αισθάνονται σπουδαίοι επειδή τους χτυπά στην πλάτη μια ανυπόληπτη «ελίτ», αγνοώντας τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τού 4%, αδιαφορώντας για τις αγωνίες της κοινής γνώμης. Οι στιγμές είναι ιστορικές για όλους, μόνο που κάποιοι θα μείνουν στα μαύρα κατάστιχα.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]