Το ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι ο πρώτος που έσπευσε να διαψεύσει τον πρωθυπουργό ήταν ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, αν και έχει συντονιστικό ρόλο στο Μαξίμου, με τις δηλώσεις του για το χρέος αποκάλυψε την αστάθεια και τη σύγχυση που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρωθυπουργός θέλησε να κερδίσει πολιτικό χρόνο υποσχόμενος «λύση» του χρέους. Ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτό το μέτωπο όταν χώρες που τη δανείζουν όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι επίσης υπερχρεωμένες. Ο ίδιος μάλιστα, πιστός στη μαρξιστική ανάλυση ότι εάν δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα τότε το γενικεύεις, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθεί μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος μετά το 2018.
Ο ίδιος βέβαια γνωρίζει ότι από το 2015 η ΕΚΤ έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων μέσω του οποίου οι «υπερχρεωμένες» Ιταλία και Ισπανία δανείζονται με επιτόκια κοντά στο 1% ενώ η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη πληρώνοντας τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη.
Το σκηνικό αποδρομής που επικρατεί στο Μαξίμου αποτυπώνεται στον πανικό του άλλου ισχυρού πυλώνα εξουσίας που είναι ο κ. Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας αναδεικνύεται σε μοιραίο άνθρωπο για τον Τσίπρα. Πήρε επάνω του το διαγωνισμό για τις άδειες και κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός έχασε την ψυχραιμία του, και μαζί την εικόνα του «γελαστού παιδιού», όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Τσικρίκα για το επικείμενο κλείσιμο των σταθμών που δεν πήραν άδεια.
Η κυβέρνηση πληρώνει την παρανοϊκή απόφαση να δοθούν μόλις 4 άδειες ενώ ο κ. Παππάς με τις δηλώσεις του επιχειρεί να ταυτίσει εργαζόμενους, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανεργία, με τους εργοδότες. Η σύγχυση του «μεγαλοϋπουργού» φανερή και τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, με το «μαύρο» στα κανάλια και τη διαπλοκή παρούσα μέσω του κουμπάρου εργολάβου με τις κρατικές εγγυητικές για το κανάλι «ΣΥΡΙΖΑ TV».
Ομως, όταν το μοναδικό επιχείρημα του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για ανάκαμψη της οικονομίας ήταν ότι «δεν μπορεί να πάει παρακάτω ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης», εύκολα διαπιστώνει κανείς την απόγνωση του Μαξίμου. Ο πολιτικός χρόνος του κ. Τσίπρα εξαντλείται πολύ γρήγορα και ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε στη ΔΕΘ για να τον ξοδέψει γρηγορότερα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΧΡΗΜΑΤΑ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ένας πολιτικός που πιστεύει βαθιά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και βλέπει ότι το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης τρίζει επικίνδυνα. Το πρόβλημα της Ευρώπης, που έγινε επείγον μετά το Brexit και μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα λόγω της ανόδου των πολιτικών δυνάμεων που μάχονται το ευρώ σε Γαλλία και Γερμανία, δεν λύνεται με το διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ. Οπως και το μεταναστευτικό δεν λύθηκε με την εκταμίευση κονδυλίων. Η Ευρώπη απαιτεί πολιτικές παρεμβάσεις και όχι απλώς κοινοτικά προγράμματα.
ΜΗ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΑΚΗΔΕΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης έχει λύσει όλα τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και ασχολείται με τη δημοσιογράφο του Alpha που ενόχλησε τον πρωθυπουργό χύνοντας καθημερινώς δηλητήριο μίσους, εμπάθειας και αλαζονείας. Σκοπός του Πολάκη να «εθιστεί» η κοινή γνώμη στο πολεμικό κλίμα και στο διχασμό. Δεν θα του περάσει, οι πολίτες «δεν θα συνηθίσουν τους Πολάκηδες» γιατί ξέρουν ότι το επόμενο βήμα θα είναι να μοιάσουν σε αυτόν.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου