Το στρατηγικό σχέδιο, που φέρει τη «σφραγίδα» του Νίκου Χαρδαλιά, περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα και κοστολογημένα έργα.
«Βασικό μας μέλημα είναι να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, την οποία και υπηρετούμε. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και σε όλα όσα έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους συμπολίτες μας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ξεκαθάρισε πως ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων και των έργων στην Αττική έχει διττά χαρακτηριστικά. Αφενός, στο επιχειρησιακό κομμάτι και στις παρεμβάσεις που πρέπει να έχουν επαναληπτικό χαρακτήρα σε ετήσια βάση, με καθαρισμούς ρεμάτων και έργα συντήρησης των υποδομών, και, αφετέρου, στην υλοποίηση μιας σειράς έργων αντιπλημμυρικής προστασίας για τη μείωση των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την ισχυρή θωράκιση της Αττικής.
Για τα έργα υποδομής θα δοθεί προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κινδύνου, εκεί όπου καταγράφονται έντονα φαινόμενα, σε περιοχές δηλαδή οι οποίες έχουν πληγεί είτε από τις πρόσφατες πυρκαγιές είτε από τις πλημμύρες.
Οπως αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς, ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2025 τα πρώτα 54 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, προϋπολογισμού άνω των 447 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά θα είναι τα πρώτα από τα συνολικά 158 αντιπλημμυρικά έργα, που η περιφερειακή αρχή έχει σχεδιάσει για όλο το Λεκανοπέδιο και τα οποία ξεπερνούν σε προϋπολογισμό το 1,2 δισ. ευρώ.
Το προσωπικό στοίχημα του Νίκου Χαρδαλιά είναι τα πρώτα 54 αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής, καθώς, όπως μαθαίνουμε, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελετητικής ωρίμανσης. Οι πόροι για την υλοποίηση των πρώτων αυτών σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων έχουν μοχλευθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ μέσω του ΠΕΠ Αττικής και αφορούν στην κατασκευή συνολικά 20 έργων, ενώ για τα υπόλοιπα 34 θα αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία από τομεακά προγράμματα υπουργείων, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Για τους δε καθαρισμούς των ρεμάτων, όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής απαιτούνται σε αυτό το αρχικό στάδιο συνολικά 110 εκατ. ευρώ, ενώ προκειμένου να υπάρξει σταθερή, ετήσια συντήρηση, απαιτούνται, μεσοσταθμικά, επιπλέον 48 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ:Χρειάζονται περισσότερα χρήματα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, για ακόμη μία φορά, επανέλαβε πως χρειάζονται πόροι για να υλοποιηθεί το σύνολο των παρεμβάσεων.
«Υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει ένα ολιστικό σχέδιο και αναμένουμε να δούμε τα αντανακλαστικά της Πολιτείας. Η αντιπλημμυρική θωράκιση δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος, αφορά το παρόν και οι πολίτες θέλουν αποτελέσματα», σημείωσε, ενώ επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στα πρότυπα της πανδημίας.
Παράλληλα, ανέδειξε την αναγκαιότητα εφαρμογής της μητροπολιτικότητας, ως του μοναδικού βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης που μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ενώ για ακόμη μία φορά τόνισε την επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικού κράτους, Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Η ανάληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός έργου θα πρέπει να γίνονται από έναν και μόνο φορέα, έναν και μόνο υπεύθυνο, ο οποίος με τη σειρά του θα κρίνεται και θα λογοδοτεί για τα κακώς κείμενα», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.
Εργασίες καθαρισμού
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εργασίες καθαρισμού σε όλα τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής έχουν απομακρύνει πάνω από 12.500 τόνους φερτών υλικών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους Δήμους Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και, φυσικά, στα δυτικά και ανατολικά της Αττικής.
«Προφανώς και υπάρχουν τεχνικά ζητήματα, άλλωστε μιλάμε για ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται τα συνεργεία μας», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, προσθέτοντας ότι σε αρκετά σημεία βρέθηκαν αγωγοί οι οποίοι είναι «τυφλοί».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής ανήκουν 454 ρέματα, συνολικού μήκους 879 χιλιομέτρων – μία απόσταση δηλαδή σχεδόν όσο εκείνη της Αθήνας με την Αδριανούπολη της Τουρκίας. Μάλιστα, από αυτά τα ρέματα, τα 601 χιλιόμετρα βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού κινδύνου, ενώ στην αρμοδιότητα της περιφέρειας είναι και 37.218 φρεάτια σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.
ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
454 ρέματα, συνολικού μήκους 879 χιλιομέτρων, με 601 χιλιόμετρα να βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού κινδύνου
37.218 φρεάτια σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου
54 έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, προϋπολογισμού 447 εκατ. ευρώ, ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2025
158 αντιπλημμυρικά έργα, συνολικά για όλο το Λεκανοπέδιο, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ
110 εκατ. ευρώ απαιτούνται για τους καθαρισμούς ρεμάτων και επιπλέον 48 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη συντήρησή τους
12.500 τόνοι φερτών υλικών έχουν απομακρυνθεί από τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής