Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Τα ψέματα που ακούστηκαν από υπουργούς κατέρρεαν μέσα σε λίγα λεπτά από μία απλή ανάγνωση στοιχείων, ενδεικτικό της απελπισίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για ένα θέμα που ξεκίνησε ως παραπολιτικό και έχει αναχθεί σε κορυφαίο, γιατί αναδεικνύει διαπλεκόμενες κορυφές που δεν φαντάζονταν οι απλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούσαμε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη -που, για να είμαστε δίκαιοι, έτυχε σε αυτόν να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα και τις «παρεούλες» άλλων κυβερνητικών στελεχών- να περιορίζει μέσα από μια περίεργη αριθμητική την αύξηση των χρεών της ELFE κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ σε μόλις 12 εκατομμύρια ευρώ, αντί για 45 εκατομμύρια ευρώ που είναι το σωστό. Από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη ΔΕΠΑ με απαιτήσεις 89 εκατομμυρίων από τις εταιρίες Λαυρεντιάδη, οι οποίες, όπως ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας, επιβαρύνθηκαν με τόκους 7,5% ετησίως και έφτασαν στα 120 εκατομμύρια μέσω μιας πρόσθετης οφειλής ύψους 12 εκατομμυρίων. Στο έγγραφο που κατέθεσε τα 89 εκατομμύρια ήταν τελικά 81 εκατομμύρια, στην πραγματικότητα τα χρέη στα τέλη του 2014 ήταν 74 εκατομμύρια και μάλιστα μειωμένα κατά 1 εκατομμύριο σε σχέση με το 2013. Τόκοι υπερημερίας 7,5% βάραιναν και τις χρήσεις προ ΣΥΡΙΖΑ, όμως το χρέος δεν είχε αυξηθεί με τους ρυθμούς που έγινε επί κυβέρνησης Τσίπρα.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
Το λόγο πήρε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος υποστήριξε ότι όλα έγιναν για τη διάσωση των εργαζομένων στις βιομηχανίες λιπασμάτων της Καβάλας ύστερα από μια δραματικού χαρακτήρα συνάντηση που είχε με τα σωματεία, όπου ενημερώθηκε για εκατοντάδες απολύσεις από τον όμιλο Λαυρεντιάδη και μάλιστα χωρίς καταβολή αποζημιώσεων. Μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων ο υπουργός Επικρατείας θα έπρεπε να είχε πονηρευθεί ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, όταν ταυτόχρονα με τις μαζικές απολύσεις ο οφειλέτης της ΔΕΠΑ έδινε 100.000 ευρώ για τις «υπηρεσίες» του στον κ. Πετσίτη, ο οποίος μοναδική προϋπηρεσία είχε την εθελούσια συνεργασία του με τον Νίκο Παππά. Αλλά, όπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης προκειμένου να εξηγήσει τα ενσταντανέ με τον Πετσίτη, ο «Μανόλο» φωτογραφήθηκε μαζί του όπως κάθε πολίτης που βρίσκεται κοντά στα πολιτικά του ινδάλματα. Τυχαία ο Πετσίτης πέρασε από την Κουμουνδούρου, μπήκε στο γραφείο του κ. Τσίπρα, φωτογραφήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον κ. Φλαμπουράρη και μετά έβαλε και ένα στοίχημα για το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο μάλιστα κέρδισε. Τώρα κανείς δεν τον ξέρει, όπως επίσης κανείς δεν υπερασπίζεται τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκο, που καταγγέλλει ότι οι πράξεις του για τις οποίες διώκεται από τη Δικαιοσύνη ήταν σε γνώση έξι υπουργών!
Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο. Ο κ. Πετσίτης, με αποδεδειγμένη σχέση με το νομικό γραφείο Αρτέμη Αρτεμίου και πρόσβαση σε ανώτατα κυβερνητικά γραφεία, αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα για το πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως «εκπρόσωπος υπηρεσιών Μαξίμου» και, όπως φαίνεται από τη μισθοδοσία του από την ELFE, έκανε καλά τη δουλειά του. Το θέμα έχει πολλές συνέχειες και σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται με ψέματα που σβήνουν με την ταχύτητα ενός σπίρτου στον άνεμο.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]