Στην πράξη όμως οι μεταρρυθμίσεις είναι οι αλλαγές που μπορεί πρόσκαιρα να φαίνονται σκληρές, ωστόσο γίνονται προς όφελος των πολλών και συνολικά της οικονομίας και της εύρυθμης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Με απλά λόγια, είναι αναγκαίες για το καλό της χώρας και των πολιτών.
Χθες παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη «Μεταρρυθμίσεων ανάβασις – Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;» (από τις εκδόσεις «Παπαζήση»), το οποίο είναι «μία επισκόπηση της πορείας της χώρας από την πλευρά των μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, το προσωπικό του παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά.
Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν μια ευκαιρία για τον πολιτικό κόσμο να επανατοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό. Γιατί όντως έχουμε μπροστά μας μια ανάβαση σε ένα δύσκολο δρόμο που είναι ανηφορικός και η οποία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν αξιοποιηθεί το όπλο των μεταρρυθμίσεων
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Και αυτό θα πρέπει να γίνει με αιχμή την Παιδεία, την Υγεία και τη Δημόσια Διοίκηση. Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ενός φιλικού πλαισίου για τις επενδύσεις, μπορούν να μεταμορφώσουν με θετικό τρόπο την ελληνική οικονομία, το κράτος και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Επί διακυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται ότι πρέσβευε το νέο, υιοθέτησε όλες τις οπισθοδρομικές πρακτικές παλαιότερων κυβερνήσεων, βγαλμένες μέσα από τη δεκαετία του ‘80, με τους ρουσφετολογικούς διορισμούς ημετέρων στο Δημόσιο, την κατεδάφιση της Παιδείας και τη διάλυση της Υγείας, όπου ακόμα ψάχνουμε τον οικογενειακό γιατρό.
Αξιοκρατία, αξιολόγηση και κίνητρα για επενδύσεις είναι το τρίπτυχο που θα βελτιώσει τη Δημόσια Διοίκηση, θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα φέρει νέα κεφάλαια χωρίς να σκαλώνουν στα γρανάζια που υποθάλπουν τη διαφθορά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]