Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πριν καν τα εισπράξει τα μοίρασε κιόλας στους οικονομικά ασθενέστερους όταν γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν στα δημόσια ταμεία υπέρ του πλεονάσματος και μόνο εάν υπάρχει υπέρβαση των στόχων θα είναι εφικτή η διανομή τους. Οταν το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση των φτωχότερων νοικοκυριών ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για «ψίχουλα» και κινήσεις εντυπωσιασμού. Τώρα ο κ. Τσίπρας με το ¼ του ποσού ασκεί κοινωνική πολιτική.
Ομως το σόου με τις άδειες δεν μπορεί να κρατήσει πολύ γιατί ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες πάσχει στην ουσία του. Και αυτό έγινε εμφανές στη δημοπρασία όταν τελικώς έμειναν εκτός αδειών υποψήφιοι που είχαν προσφέρει υψηλότερα ποσά από τους νικητές. Η μυστικότητα στη διαδικασία είχε αρνητικά αποτελέσματα για τα έσοδα του Δημοσίου. Αλλιώς θα ήταν «ανόητοι» οι υπεύθυνοι στους οίκους δημοπρασιών Σόθμπις και Κρίστις που επί δεκαετίες βγάζουν στο σφυρί δημοσίως τα προϊόντα που θέτουν προς πώληση προκειμένου να εκτινάξουν τις τιμές.
H κυβέρνηση επιχείρησε να διαμορφώσει το δικό της διαπλεκόμενο πεδίο περιορίζοντας τον αριθμό των αδειών και «πριμοδοτώντας» τον εργολάβο δημοσίων έργων Καλογρίτσα προκειμένου να μπει στην τηλεοπτική αγορά. Οι καταγγελίες του Καμμένου για τα «μαύρα χρήματα» έμειναν αναπάντητες από την κυβέρνηση και δεν ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.
Ο διαγωνισμός Παππά επιφέρει συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα που δύσκολα θα μπορέσει να τα διαχειριστεί η κυβέρνηση όταν κοπάσουν οι «αλληλοασπασμοί» για την «επιτυχία». Τα 246 εκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, μπορεί να αποτελέσουν ένα μόνο κλάσμα των χρημάτων που θα χάσει το κράτος από το λουκέτο σε τηλεοπτικούς σταθμούς που βαρύνονται με δάνεια άνω των 400 εκατομμυρίων, τις απλήρωτες οφειλές σε εργαζόμενους και τις απώλειες από τη μη καταβολή φόρων και εισφορών από τα κανάλια που θα κλείσουν.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Χιλιάδες εργαζόμενοι απειλούνται πλέον με την ανεργία ενώ βιώσιμοι σταθμοί μένουν εκτός αγοράς επειδή δεν έπαιξαν καλά το πόκερ της δημοπρασίας.
Η διαπλοκή μεταλλάσσεται αλλά θα εξακολουθεί να θρέφεται από δημόσιο χρήμα και οι αντιδράσεις των πολιτών από τη στασιμότητα στην οικονομία δεν μπορούν να χειραγωγηθούν από τα «φίλια μέσα».
Ο κ. Τσίπρας είχε μία ευκαιρία να ρυθμίσει την αγορά των μέσων ενημέρωσης την οποία κλότσησε επειδή ήθελε να ενισχύσει μέσω του διαγωνισμού το σύστημα εξουσίας του. Αντί να δημοπρατήσει 10 άδειες με ελάχιστο τίμημα π.χ. 10 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μοχλεύσει την αγορά και να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές, επέλεξε τη λογική του «καζίνου» με βάση την αστεία μελέτη της Φλωρεντίας, η σύνταξη της οποίας υπαγορεύθηκε από «συντρόφους».
Το μαύρο στα κανάλια που θέλει να φέρει θα προκαλέσει νέο γύρο αναταράξεων στα μέσα ενημέρωσης και θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έπαιξε με τις τύχες των εργαζομένων προκειμένου να έχει το δικό της διαπλεκόμενο φρούριο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου