Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Ρεκόρ στους έμμεσους φόρους
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα έχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στους έμμεσους, κυρίως καταναλωτικούς, φόρους. Αναλογούν στο 17,3% του ΑΕΠ, με το ανάλογο ποσοστό να είναι 16,3% στην Κύπρο, 15,1% στην Πορτογαλία, 11,7% στην Ισπανία και μόλις 7,1% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία. Η Ιρλανδία έρχεται τελευταία στους έμμεσους φόρους στην Ε.Ε., με προτελευταία τη Γερμανία, όπου αναλογούν στο 10,5% του ΑΕΠ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, συνήθιζε να καταγγέλλει την αύξηση των έμμεσων φόρων, γιατί πλήττουν μέσα από τη λαϊκή κατανάλωση αυτούς που έχουν τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη πολιτική από αυτήν που περιέγραφε. Αύξησε τους συντελεστές ΦΠΑ, αύξησε τον ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμη και στα τρόφιμα, ανέβασε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα σε νέα ύψη.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πρόσθετη ακρίβεια και νέα συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος των μη προνομιούχων και των φτωχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν μεγαλώσει οι δυσκολίες στην προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον ο συνδυασμός αύξησης της φορολογίας και δραστικής μείωσης του επιδόματος θέρμανσης έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι πλέον γύρω στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ το κόστος των τροφίμων ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τη βοήθεια της υπερφορολόγησής τους.
Η γενιά των 360 ευρώ
Η αίσθηση της οικονομικής ασφυξίας ενισχύεται και από την αύξηση των θέσεων μερικής απασχόλησης βάσει της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πάνω από το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι πλέον θέσεις μερικής απασχόλησης. Το 30% των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα είναι πλέον μερικής απασχόλησης και το ποσοστό αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώνεται με ταχύτερο ρυθμό η δημιουργία της λεγόμενης γενιάς των 360 ευρώ. Οι περισσότερες θέσεις μερικής απασχόλησης εξασφαλίζουν 400 ευρώ μικτά το μήνα, κάτι παραπάνω από 369 ευρώ καθαρά.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η μείωση της ανεργίας που διαφημίζει η κυβέρνηση αποτελεί ουσιαστικά διαχείριση της μιζέριας, εφόσον με την πολιτική που εφαρμόζεται πολλά οκτάωρα σπάνε σε δύο τετράωρα, ενισχύοντας τη δυναμική πτώσης του μέσου εισοδήματος των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδεικνύεται αδυσώπητη και έναντι των ανέργων. Η Ελλάδα έχει μεταξύ των χωρών με υψηλή ανεργία τις χαμηλότερες δαπάνες για ενίσχυση των ανέργων σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ. Στην Ισπανία αναλογούν στο 1,42% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας είναι αισθητά μικρότερο από το ελληνικό, που είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. Η Ιταλία, με περίπου μισή ανεργία από τη δική μας, δαπανάει για την ενίσχυση των ανέργων περίπου 0,8% του ΑΕΠ.
Το εκπληκτικό είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προγραμματίζει τη μείωση των σχετικών κονδυλίων από 0,6% του ΑΕΠ το 2018 σε 0,5% του ΑΕΠ το 2019.
Ο προϋπολογισμός του 2019, όπως κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει και μείωση των δαπανών, σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, για την Υγεία και την Παιδεία, για να γίνει πραγματικά βασανιστική η καθημερινότητα των οικογενειών που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα.
Συρρίκνωση συντάξεων
Η κυβέρνηση Τσίπρα ελπίζει ότι θα υιοθετηθεί τελικά από τους Ευρωπαίους εταίρους η πρόταση Μητσοτάκη-Ν.Δ. και δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μείωση των παλαιών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2019.
Ο κ. Τσίπρας συμφώνησε τη μείωση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. την ψήφισαν δύο φορές στη Βουλή, παρά τις αντιρρήσεις της Ν.Δ., και τώρα ο πρωθυπουργός τρέχει να αποσύρει την υπογραφή του για να περιορίσει την προεκλογική ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εν τω μεταξύ, οι συντάξεις συνεχίζουν να μειώνονται με διάφορους τρόπους.
Η κυβέρνηση Τσίπρα τις έχει περιορίσει με έντεκα διαφορετικές πρωτοβουλίες, από την αύξηση των κρατήσεων στις κύριες συντάξεις για την Υγεία, την επιβολή για πρώτη φορά κρατήσεων 6% στις επικουρικές συντάξεις για τον ίδιο λόγο, τη μείωση των εφάπαξ και των οικογενειακών επιδομάτων για τους συνταξιούχους και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Το πιο σκληρό μέτρο είναι η μείωση των νέων συντάξεων, η οποία εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2016 και προκαλεί μια μεσοσταθμική διαφορά μεταξύ νέων και παλαιών συντάξεων της τάξης του 12% ή λίγο παραπάνω.
Τον Ιούνιο του 2015 η μέση σύνταξη που έδινε το ΙΚΑ ήταν 655 ευρώ, τον Ιούλιο του 2018 η μέση σύνταξη που έδωσε ο ΕΦΚΑ σε συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ ήταν μόλις 575 ευρώ.
Η συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων είναι συνεχής και επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους, παρά την πολυδιαφημισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης… να μη μειωθούν οι συντάξεις.
Οι αξιώσεις των τραπεζών
Εξαιτίας της κρίσης του 2015 και της κυβερνητικής παράλειψης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η ιταλική αναταραχή δείχνει πόσο ευάλωτες είναι εξαιτίας σοβαρών λαθών και παραλείψεων του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του.
Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια νέα ανακεφαλαιοποίηση που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί και θα ζημιώσει τους μετόχους τους, οι τράπεζες σκληραίνουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με την υποστήριξη της κυβέρνησης.
Επειδή το ιδιωτικό χρέος έχει μετατραπεί σε σημαντικότερο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα από το επίσης υπέρογκο δημόσιο χρέος, η αυστηρότερη πολιτική των τραπεζών φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το μεγάλο αριθμό οφειλετών που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλυφθεί πολιτικά πίσω από την καταγγελία των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος όμως δείχνουν ότι τουλάχιστον το 75%-80% των οφειλετών είναι άνθρωποι που θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]