Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αφού πρώτα έπλεξε το εγκώμιο της αμερικανικής πλευράς και κάλεσε τις ΗΠΑ να αναπτύξουν βάσεις και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ικανοποιώντας προφανώς και μια «πάγια» θέση του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη θέση για ένα εναλλακτικό σχέδιο συμφωνίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην περίπτωση που ναυαγήσουν οι Πρέσπες.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. μάλιστα μιλώντας στην ΕΡΤ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει υπό όρους πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης.
Το Μαξίμου έβγαλε αφρούς από τις δηλώσεις Καμμένου και τον δικό του «οδικό χάρτη» για το Σκοπιανό ενώ δεν πρέπει να απορεί για το εάν οι ΑΝ.ΕΛ. θα στηρίξουν την κυβέρνηση εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς έγκριση στην ελληνική Βουλή. Καθώς πλησιάζουμε στις κάλπες του Μαΐου, που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν και το χρονικό ορόσημο και για τις εθνικές εκλογές, ισχύει το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Οι ΑΝ.ΕΛ., όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μαζέψουν τη ζημιά πότε ακυρώνοντας την πολιτική Κοτζιά και πότε απειλώντας με πτώση τη συγκυβέρνησή τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το τίμημα της συνεργασίας που επέλεξε. Το Μαξίμου βγάζει ανακοινώσεις δύο φορές την ημέρα καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. ως κόμμα ακροδεξιών επειδή δεν δέχεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ο Καμμένος ήδη ανακοινώνει σχέδιο Β για τα Σκόπια.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι οι κύκλοι της κυβέρνησης που έσπευσαν να δηλώσουν ότι η ελληνική πλευρά παραμένει δεσμευμένη με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν είπαν ούτε λέξη για την πρόσκληση του υπουργού Αμυνας προς τις ΗΠΑ να ανοίξουν και άλλες βάσεις σε ελληνικές πόλεις. Σε αυτό το σημείο μάλλον συμφωνούν.
Βέβαια η «κόντρα» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. βολεύει και τους δύο. Οι ΑΝ.ΕΛ. προσπαθούν να απευθυνθούν στο κοινό τους και ο Τσίπρας να δείξει ότι η συνεργασία του με τον Καμμένο έχει ημερομηνία λήξης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουμε «ηρωικό» διαζύγιο λίγο πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών για την εξυπηρέτηση του κομματικού τους ακροατηρίου.
Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες η εσωτερική κρίση της κυβέρνησης, τεχνητή ή υπαρκτή, λειτουργεί σε βάρος της χώρας. Η εικόνα της ακυβερνησίας και της πολιτικής αστάθειας επιβαρύνει την οικονομία, αποθαρρύνει τους επενδυτές, που δεν έχουν διάθεση να μαντεύουν εάν οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου είναι καλές ή όχι, τελικώς ανεβάζει το «ρίσκο» και κατ’ επέκταση τα επιτόκια δανεισμού.
Ο «Μεγάλος Αδελφός« σε πλήρη δράση
Το δημοσίευμα των «New York Times» σύμφωνα με το οποίο υπήρχε οργανωμένη παρέμβαση της Μόσχας μέσω φιλικών της επιχειρηματιών σε Ελλάδα και Σκόπια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών είχε και ένα ακόμη αποκαλυπτικό στοιχείο, το οποίο υποχρεώθηκε να διαψεύσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε υποκλοπές συνομιλιών και μηνυμάτων εντός Ελλάδας προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τη δράση του ρωσικού παράγοντα. Η Ουάσιγκτον τελικώς προέβη σε μια επιθετική κίνηση στέλνοντας τα στοιχεία των υποκλοπών στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία βάσει του ρεπορτάζ αντέδρασε με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, πριν από δύο μήνες. Το Μαξίμου χθες διέψευσε ότι έλαβε γνώση τέτοιων στοιχείων, πώς άλλωστε θα μπορούσε να επιβεβαιώσει μια τέτοια πληροφορία, αλλά πλέον το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα είναι ένα: Ποια είναι η δράση του big brother στη χώρα;
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]