Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΗΝ ΩΡΑ που η χώρα εξακολουθεί να εκτίθεται διεθνώς με τα κολαστήρια των μεταναστών και τρία υψηλόβαθμα στελέχη του Γραφείου της Ευρωβουλής τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω οικονομικών ατασθαλιών που εντόπισε η έρευνα της OLAF…
ΚΑΙ ΤΗΝ ώρα που αποκαλύπτονται τα πρακτικά των δύο συνεδριάσεων του Συμβουλίου Αρχηγών της ΠΓΔΜ, απ’ όπου προκύπτει όλη η μυστική διαπραγμάτευση των Α. Τσίπρα-Ν. Κοτζιά, σε βάρος των πάγιων εθνικών θέσεων, η κυβερνητική προπαγάνδα ανακαλύπτει και καταφέρνει να κάνει «πρώτο θέμα» τη… «μυστική διπλωματία της Μ. Σπυράκη».
ΔΗΛΑΔΗ, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι ο Ζ. Ζάεφ και ο Ι. Ντιμιτρόφ ενημέρωναν τους αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων και έλεγαν απερίφραστα ότι «πρέπει να βιαστούμε» γιατί δεν θα βρεθεί πιο βολική ελληνική κυβέρνηση απ’ αυτήν του Α. Τσίπρα, το Μ. Μαξίμου θεώρησε πιο σημαντικό ότι η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. είπε στον Ζ. Ζάεφ -τον Δεκέμβριο, δηλαδή πριν καν αρχίσουν οι τυπικές διαπραγματεύσεις- το δεδομένο και επιβεβαιωθέν στη συνέχεια ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί και δεν θα στηρίξει την επωαζόμενη συμφωνία των Πρεσπών!
ΣΚΟΠΙΜΩΣ το Μ. Μαξίμου αγνοεί το μείζον και εστιάζει στο έλασσον. Το μείζον είναι ότι αποκαλύπτεται πως από την αρχή η ελληνική κυβέρνηση είχε παραδώσει τη «μακεδονική γλώσσα» και τη «μακεδονική εθνότητα». Τα οποία υπενθυμίζεται ότι βάσει και των WikiLeaks ήταν οι πρωταρχικές και πάγιες διεκδικήσεις της ΠΓΔΜ από το 2008. Αναγκάζοντας έτσι τον Ζ. Ζάεφ να πιέσει το Συμβούλιο Αρχηγών, ώστε να μη χαθεί η χρυσή ευκαιρία. Λέγοντας ότι είναι «ευνοϊκή συγκυρία η παρουσία Τσίπρα». Ο οποίος, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, «θέλει λύση» και «δεν ορκίστηκε στην εκκλησία».
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ, επίσης, ότι το δίδυμο Α. Τσίπρας-Ν. Κοτζιάς είχαν συμφωνήσει και στην ονομασία «Δημοκρατία του Ιλιντεν». Μια ονομασία η οποία στην περίφημη συνάντηση του Σουνίου μεταξύ Ν. Κοτζιά, Ι. Ντιμιτρόφ και Μ. Νίμιτς χαρακτηρίστηκε μάλιστα και ως… «δημιουργική λύση»! Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες ώρες για να αποσυρθεί η ονομασία-επιτομή του αλυτρωτισμού, λόγω της καθολικής κατακραυγής σχεδόν όλων των ελληνικών κομμάτων και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.
ΜΕ ΔΥΟ λόγια, η αποκάλυψη των πρακτικών των Συμβουλίων Αρχηγών της ΠΓΔΜ «άπλωσε στη ρούγα» και κάτω από το φως του ήλιου το πόσο ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά η μυστική διπλωματία των Α. Τσίπρα-Ν. Κοτζιά τίναζε στον αέρα την πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας προφανείς μελλοντικούς -και όχι μόνο- κινδύνους. Κι όλα αυτά χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, εν κρυπτώ και χωρίς να διαθέτει έστω την τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεδομένης της διαφωνίας των ΑΝ.ΕΛ. Κι όμως, οι «μετρ της προπαγάνδας» με τη συνήθη τακτική του «πέρα βρέχει» ανήγαγαν σε «ταμπακέρα» του όλου θέματος, όχι το πολιτικό στριπτίζ της ανεύθυνης πολιτικής τους, αλλά τη συνάντηση Μ. Σπυράκη-Ζ. Ζάεφ, η οποία όντως θα ήταν καλύτερο να είχε δημοσιοποιηθεί. Αφού εκτός των άλλων δεν είπε τίποτα διαφορετικό απ’ όσα έλεγε και λέει η Ν.Δ. για την προσφάτως αποδοκιμασθείσα στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ συμφωνία των Πρεσπών.
Ο ΠΑΝΙΚΟΣ δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος. Και οι επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί, ιδιαίτερα όταν είναι μόνιμοι και διαρκείς, αποδυναμώνονται ακόμα και ως μέσον προπαγάνδας. Μετά τον κόλαφο του δημοψηφίσματος και την αποκάλυψη των πρακτικών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. είναι πολλαπλά εκτεθειμένη. Διαπραγματεύτηκε μυστικά και τυχοδιωκτικά, θέτοντας σε κίνδυνο μείζονος σημασίας εθνικά συμφέροντα και αφήνοντας τη χώρα χωρίς μερικά από τα πιο ισχυρά όπλα που διέθετε. Και λόγω των οποίων η ΠΓΔΜ -παρότι είχε αναγνωριστεί επί σειρά ετών και από πολλά κράτη ως «Μακεδονία»- δεν μπορούσε να δει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ούτε με κιάλια.
Ενώ τα «βράχια» πλησιάζουν
Η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ να κερδίσει αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών. Και πέραν του καθόλου σοβαρού «προσχεδίου Προϋπολογισμού-ρουλέτα» που κατέθεσε η κυβέρνηση, στέλνει στο εξωτερικό και την εξής εικόνα: Είναι μια κυβέρνηση στην οποία, σε μια κρίσιμη καμπή ενός σημαντικού εθνικού θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών της τσακώνεται δημοσίως με τον υπουργό Εθνικής Αμυνάς της. Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς τι προσλαμβάνουν οι αγορές και τι αντιλαμβάνονται οι διεθνείς παράγοντες.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η μόνη η οποία δεν καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει είναι η ίδια η κυβέρνηση. Οι προσωπικές σχέσεις Ν. Κοτζιά-Π. Καμμένου (και τούμπαλιν) έχουν διαρραγεί. Αλληλοκαρφώνονται και αλληλοαπειλούνται δημοσίως χωρίς καμία συστολή και ίχνος εγκράτειας. Ο ένας απαξιώνει και αγνοεί τον άλλον, χωρίς προσχήματα.
Και στη μέση κάπου υπάρχει ένας αμήχανος και αδύναμος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν μπορεί να κρύψει πλέον ότι το μοναδικό μέλημά του είναι μερικοί μήνες ακόμα στην ηδονή και τη θαλπωρή της εξουσίας. Ποια τύχη όμως μπορεί να έχει μια τέτοια χώρα; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα «βράχια» στην ακτή έρχονται όλο και πιο κοντά…
Μείον δύο βουλευτές οι ΑΝ.ΕΛ.
Παρά την ανακούφιση από τη «δικαίωση» του Π. Καμμένου, η χθεσινή συνεδρίαση της 6μελούς Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. ήταν και θυελλώδης και αποκαλυπτική. Θυελλώδη την έκανε ο ομηρικός καβγάς Θ. Παπαχριστόπουλου-Κ. Κατσίκη. Η ούτως ή άλλως βροντώδης φωνή του «γιατρού» ακουγόταν έξω από την αίθουσα, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τη συμφωνία των Πρεσπών και την έμμεση προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακούστηκε δυνατά όμως και η φωνή του Κ. Κατσίκη, ο οποίος ουσιαστικά είπε στον Θ. Παπαχριστόπουλο ότι αν ήταν διαφορετικές οι εξελίξεις στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, «σήμερα θα σε διαγράφαμε». Στον καβγά παρενέβη πυροσβεστικά ο Π. Καμμένος, ο οποίος όμως, πάνω στην προσπάθειά του να ηρεμήσει τα πράγματα, έγινε αποκαλυπτικός.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., εν τη ρύμη του λόγου του, αποκάλυψε ότι και η Ελ. Κουντουρά έχει τις ίδιες απόψεις με τον Θ. Παπαχριστόπουλο. Μετά τη συνεδρίαση ο Π. Καμμένος προσπάθησε να τα εμφανίσει όλα μέλι-γάλα. Ωστόσο όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα -και όχι μόνο- ξέρουν ότι οι ΑΝ.ΕΛ. μετρούν ήδη τουλάχιστον μείον δύο βουλευτές…
Μήνυμα Μητσοτάκη από τη Σάμο
Φεύγοντας χθες από το hotspot της Σάμου το οποίο επισκέφθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης, δεν είπε πολλά. Είπε μόνο -και η δήλωσή του μπορεί να θεωρηθεί πλήρης- ότι «η εμπειρία μου είναι θλιβερή». Αναφέρθηκε όμως και στο κλίμα που θα επικρατήσει στο δρόμο για τις κάλπες, προϊδεάζοντας ίσως για πολιτικές «αγριότητες»: «Ο αγώνας από τώρα μέχρι τις εκλογές θα είναι δύσκολος και σκληρός». Προφανώς έχει υπόψη του μερικά από αυτά που ετοιμάζονται στα «υπόγεια του Μαξίμου»…
Απορίες
1. Σε πόσο μεγάλο «βάθος» στον… Σαρωνικό έχει χαθεί το πόρισμα για το «Αγ. Ζώνη ΙΙ»;
2. Γιατί αποφεύγει η κυβέρνηση να πει απερίφραστα ότι δεν υπάρχουν τζιχαντιστές στη Μόρια;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]