Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Εβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο και από τότε μάταια περιμένει να ξεκινήσει η άμαξα. Στα χρόνια του Σαμαρά ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφερόταν πώς θα καταλάβει την εξουσία και όχι τι θα κάνει την επόμενη ημέρα. Πόνταρε μόνο στη διαμαρτυρία, όχι στην πολιτική πρόταση, για αυτό και όταν ήρθε η ώρα να κυβερνήσει έντρομος παρέδωσε τα κλειδιά της οικονομίας στον Βαρουφάκη που πουλούσε διαπραγματευτικές «χάντρες». Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Συντριβή της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο κατά την οποία είχε όλες τις προϋποθέσεις για να εκτιναχθεί, νέα βάρη στους φορολογούμενους, ισοπέδωση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της αγοράς.
Το ίδιο κενό πολιτικής καταγράφεται και σήμερα. Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα, η προπαγάνδα είναι ισχυρότερη από την πολιτική. Επί μήνες το Μαξίμου διαλαλούσε ότι από τις 21 Αυγούστου τελειώνουν τα Μνημόνια και τα βάσανα του λαού, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ωστόσο η χώρα έχει δεσμευθεί για την εφαρμογή επώδυνων μέτρων σε συντάξεις και φορολογία ενώ βρίσκεται εκτός αγορών.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες που είχαν προετοιμάσει το κλίμα για προσφυγή στις αγορές με το τέλος των προγραμμάτων τους, η κυβέρνηση για άλλη μία φορά έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο. Το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν είχε απέναντί του το δύσπιστο επενδυτικό κοινό του Λονδίνου. Στην παρουσίαση που οργάνωσε το ελληνικό Χρηματιστήριο ο κ. Τσακαλώτος δεν έκανε την παραμικρή νύξη για μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων. Εάν υπήρχε σοβαρός επενδυτικός σχεδιασμός, η κυβέρνηση έπρεπε από τώρα να ανακοινώσει πρόγραμμα εκδόσεων για το 2019 ώστε να δείξει στις αγορές ότι διαθέτει χρηματοδοτικό πλάνο και πιστεύει στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Αντ’ αυτού ο κ. Τσακαλώτος προσπαθούσε να εξηγήσει στους επενδυτές ότι το ασφαλιστικό δεν απειλείται γιατί «μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι συνταξιούχοι» με αποτέλεσμα τα funds του Λονδίνου να κρατήσουν επιφυλακτική στάση και να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις χαμηλές πτήσεις της ανάπτυξης. Ακόμη και η Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση της οικονομίας και την πιθανή αναβάθμισή της την Παρασκευή, πιθανώς διότι δεν έχει καθαρή εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρθηκε για την προπαγάνδα του τέλους των Μνημονίων αλλά δεν ασχολήθηκε με την επόμενη ημέρα. Για αυτό και δεν πείθουν οι προτάσεις του για το μέλλον της οικονομίας σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. που κερδίζει έδαφος γιατί ασχολείται με το αύριο και όχι χάνοντας χρόνο απορώντας που δεν ξεκινά η κούρσα της οικονομίας με το κάρο μπροστά από το άλογο.
Μπούμπερανγκ για την κυβέρνηση των δημοσιογράφων
Τον Απρίλιο του 2014 η αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Νέου Ηρακλείου ύστερα από μήνυση που είχε καταθέσει η τότε βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο μεγάλες για την προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων ώστε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας καθιστούσε σαφές ότι οι αστυνομικοί όταν παραλαμβάνουν μηνύσεις από οποιονδήποτε για αδικήματα περί Τύπου πριν προχωρήσουν σε κινήσεις θα πρέπει να συνεννοούνται με τον αρμόδιο εισαγγελέα. Με αυτό τον τρόπο ο εισαγγελέας θα έχει άμεση γνώση του περιεχομένου της μήνυσης και θα μπορεί να κρίνει κατά περίπτωση εάν θα πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες του αυτοφώρου ή όχι. Εάν δεν κάνουμε λάθος, δεν έχει εκδοθεί καμία νεότερη εγκύκλιος που να αναιρεί τις οδηγίες του 2014.
Ωστόσο παρακολουθούμε ξανά την προσπάθεια του πολιτικού κόσμου να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους με μηνύσεις και συλλήψεις μέσω του αυτοφώρου, προφανώς με έγκριση του εισαγγελέα. Τελευταίο κρούσμα η μήνυση του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου κατά 5 δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου».
Οι δημοσιογράφοι όμως δεν κρύβονται ούτε εξαφανίζονται, καθημερινώς εργάζονται στις εφημερίδες τους και όποιος πολιτικός νομίζει ότι θίγεται έχει το απόλυτο δικαίωμα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Αλλά η απειλή του αυτοφώρου για αδικήματα περί Τύπου γίνεται μόνο για εκφοβισμό των συντακτών. Η κυβέρνηση θέλησε να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους, όμως η υπόθεση γυρίζει μπούμερανγκ για αυτήν. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Τουρκία.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]