«Αυτό που έγινε έγινε και η απόφαση εξηγήθηκε με καθαρό τρόπο. Η δουλειά μου είναι να κοιτάξω το μέλλον. Έχουμε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι λάθος να παίζουμε με την πολιτική σταθερότητα. Ήταν μια λυπηρή στιγμή αλλά την αφήνουμε πίσω μας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. «Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, ο κ. Μητσοτάκης, «οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί δεν έχει ρίσκο». Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις φόρων εφόσον συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικοί με τη φοροδιαφυγή» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ««θα τα καταφέρουμε καλύτερα από ό,τι περιμένουν κάποιοι ως προς την ανάπτυξη».
Ερωτηθείς για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους είπε ότι «δείχνει τη σταθερότητα της οικονομίας» προαναγγέλλοντας ότι «προγραμματίζουμε πληρωμές 5 δισ. το 2025». «Θυμόμαστε ακόμα το τραύμα της οικονομικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ζητήματα που έχουμε κληρονομήσει. Η δημοσιονομική πειθαρχεία είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι πολιτικές μας» σημείωσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως «αν δείτε τον προϋπολογισμό είχαμε αύξηση εσόδων με μείωση φόρων και γιατί συνέβη αυτό, γιατί η οικονομία είναι σταθερή».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία, διευκολύνοντας τα στεγαστικά δάνεια.
Όπως είπε η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετά βοηθώντας τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν το θεμελιώδες πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πλέον η Ελλάδα διαθέτει ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα που έχει καθαρίσει τους ισολογισμούς του. Τώρα όμως οι τράπεζες πρέπει να πάρουν ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν στεγαστικά δάνεια, για να «βοηθήσουμε τις νέες οικογένειες να πάρουν σπίτι».
Ερωτηθείς για το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «μίλησε με τον πρόεδρο Τραμπ, είχαμε μια φιλική συζήτηση, αναγνώρισε την μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση των φορών και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Μιλήσαμε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά ισχυρές. Έχουμε μια αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που θα επεκταθεί, έχουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία αν δείτε τα αμερικανικά κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα»
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πρόθεση Τραμπ για επιβολή δασμών και είπε «δεν δημιουργούν θετικές συνθήκες. Ένας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Ευρώπης δεν θα βοηθήσει καμία από τις δύο πλευρές».
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στα θέματα ενέργειας λέγοντας με έμφαση ότι «δεν έχουμε ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, έχουμε κάτι που θυμίζει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να τιμωρούνται λόγω ενός αλγόριθμου που προστατεύει τις πιο ευημερούσες χώρες. Η μείωση των τιμών της ενέργειας πρέπει να αφορά όλους. Είμαστε πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τα αντίστοιχα οφέλη».
Στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί το ίδιο προϊόν έχει άλλη τιμή στην Ελλάδα και άλλη στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ενιαία αγορά».
Η δημοσιογράφος του Bloomberg ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις επιλογές Τραμπ όσον αφορά τη στελέχωση της κυβέρνησής του, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται ονομαστικά στον νέο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, για τον οποίο είπε ότι «είναι καλό ότι αντιλαμβάνεται την περιπλοκότητα της κατάστασης στην περιοχή μας».
«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς ότι η διακυβέρνηση δεν είναι ευκολη στις εποχές που ζούμε. Το 2023 αυξήσαμε τα ποσοστά μας γιατί υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Οι άνθρωποι σε μια τέτοια εποχή θέλουν να νιώθουν ασφαλείς. Το να βρεις λύσεις σε μια τόσο χαοτική περίοδο και να τους λες ότι σαν χώρα μπορούμε και θα κάνουμε αυτά είναι μέρος της εργασίας μας. Η νο1 δέσμευσή μας είναι η αύξηση των μισθών και η μείωση των φόρων. Θέλουμε, επίσης, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και να αντιληφθεί την ανάπτυξη» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνοδο του λαϊκισμού και να εξηγήσουμε στους πολίτες τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένουν» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες δοκίμασαν τους λαϊκιστές και δεν πήγε καλά αυτό. Αυτό που θέλουν τώρα είναι η σταθερότητα»
Σύνοδος Κορυφής: Γιατί οι Βρυξέλλες έβαλαν φρένο στα Σκόπια - Ποια τα μηνύματα του Μητσοτάκη
Τέλος ανοχής! Τα μηνύματα Μητσοτάκη μετά τη διαγραφή Σαμαρά
Καταλύτης για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία ήταν η σκληρή προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρώην πρωθυπουργός, τους τελευταίους μήνες, κλιμάκωνε τα πυρά κατά της κυβερνητικής πολιτικής και πριν από λίγες ώρες ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή».
Η υιοθέτηση fake news και διαστρέβλωση δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά, καθώς και η «καταγγελία» ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήθεν «χαριεντίζονταν» με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, έβαλαν τέλος στην ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυαν ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς επιδίωκε την έξοδό του από τη Ν.Δ., καθώς οι διαφοροποιήσεις του από κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια αναζητώντας αφορμές για να εξαπολύσει επιθέσεις.
Στις αρχές του 2021 ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε αντίθετος με την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των Ελληνοτουρκικών και της Βόρειας Μακεδονίας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», λέγοντας «όχι στο δόγμα του κατευνασμού», δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνοντας πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», αναφερόμενος στον Ερντογάν. «Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος», είχε πει χαρακτηριστικά.
Τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, είχε υποστηρίξει ότι η Ν.Δ. «δεν μπορεί να γίνει “Ποτάμι”», στηλιτεύοντας την κεντρώα διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας. Τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τροπολογία για τη χορήγηση άδειας νόμιμης εργασίας στους μετανάστες, με τον Αντώνη Σαμαρά να το καταψηφίζει.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του τότε είχε χαρακτηρίσει λανθασμένη την τροπολογία που συνδέει την άδεια παραμονής με νόμιμη εργασία για 30.000 μετανάστες και τόνιζε πως «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών» και κατέληγε πως «η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος!», ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.
Στα μέσα Φεβρουαρίου 2024 στη Βουλή ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν κάθετα αντίθετος και εξαπέλυσε σφυροκόπημα κατά του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψήφισε. Και πάλι από την ομιλία του δεν απουσίασαν τα Ελληνοτουρκικά.
Την 1η Ιουλίου 2024 εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης ο κ. Σαμαράς, παρουσία του Κώστα Καραμανλή, στην κοινή τους εμφάνιση στο Πολεμικό Μουσείο για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή», δηλώνοντας ότι ανησυχεί βαθιά.
Πριν από περίπου έναν μήνα ο Αντώνης Σαμαράς ήταν καλεσμένος σε ειδική εκδήλωση για να απονείμει το ετήσιο βραβείο της «Γυναίκας της Χρονιάς» και κατά τον σύντομο χαιρετισμό του άφησε «καρφιά» και μίλησε για «μαγειρέματα» εις βάρος της Κύπρου, ενώ μίλησε περί επαπειλούμενης «διχοτόμησης» στο Αιγαίο. Απάντηση σε αυτή την πρόκληση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση. Απλώς ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι και επί ημερών Σαμαρά γίνονταν διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.
«Αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας»
Με πολιτικές και προσωπικές αναφορές η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά για τη διαγραφή του και σε αυτά που του καταλογίστηκαν.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτηριστικά ανέφερε πως: «Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο για αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα Ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στη woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβάρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η Ιστορία».
Στην ουσία, ο πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως εγγυητής της «σταθερότητας της πατρίδας» στις εθνικές γραμμές στα Ελληνοτουρκικά και τις συντηρητικές γραμμές από τις οποίες -κατά τον ίδιο- διολισθαίνει η σημερινή Ν.Δ. Υπέρμαχος σε θεσμικές επιλογές με ιδεολογική καθαρότητα, ενώ παράλληλα έκανε και επίκληση στο συναίσθημα αναφέροντας ότι αυτός θυσίασε και την «προσωπική του υγεία για χάρη της πατρίδας», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν θα θυσιάσω και τη συνείδησή μου» αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για τις επόμενες κινήσεις του.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ Ν.Δ.
«Ηταν μονόδρομος προδιαγεγραμμένος»
Ως προδιαγεγραμμένο μονόδρομο για τον πρωθυπουργό είδαν τη διαγραφή υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ., ακόμα και εκείνοι που υπήρξαν κοντά στον Αντώνη Σαμαρά. Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση ποτέ του δεν έχει κρύψει την προσωπική φιλία που έχει με τον Αντώνη Σαμαρά και την ευγνωμοσύνη που τρέφει για το γεγονός ότι του άνοιξε την πόρτα της Ν.Δ., χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε «Ολοι αντιλαμβάνονται πως ο πρωθυπουργός δεν είχε πολλά περιθώρια. Ηταν προδιαγεγραμμένο».
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος διαχρονικά ήταν ένας στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού ανέφερε πως «εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα – δηλαδή στο μη περαιτέρω- ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά».
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη, τόνισε πως «η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή», παρατήρησε ότι «ο κ. Σαμαράς είχε προχωρήσει σε μια ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση και πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν προς την κυβέρνηση κάτι με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, είναι όμως άλλο να αμφισβητείται ο πατριωτισμός».
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι «υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα μία κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Σαμαρά. Το πράγμα στράβωνε ολοένα και περισσότερο» και σχολίασε «έχω την εντύπωση πως από κάποια στιγμή και μετά ο κ. Σαμαράς το επεδίωκε».
O υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είχε μια μακρά συνεργασία ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του «ουσιαστικά κατέστησε αναπόφευκτη τη διαγραφή του» και χαρακτήρισε «ορθή την επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο βουλευτής της Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης, είπε πως «ήταν μονόδρομος η απόφαση. Δεν μπορώ να δώσω συμβουλή στον Αντώνη Σαμαρά, τον σέβομαι. Αλλά μπορώ να δώσω συμβουλή στο εσωτερικό του κόμματός μου. Ο,τι ειπώθηκε ειπώθηκε, ό,τι γράφτηκε γράφτηκε, ας υπάρξει σιωπή τώρα σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής».
Ο Γιώργος Μουρούτης σχολίασε πως «ο πρώην πρωθυπουργός υπερέβη τα θεσμικά εσκαμμένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπιζε τον Αντώνη Σαμαρά με θεσμικό σεβασμό. Ο πρώην πρωθυπουργός μέχρι πρότινος μιλούσε πολιτικά, αλλά σήμερα υπερέβη τα θεσμικά εσκαμμένα». Η βουλευτής της Ν.Δ., Φωτεινή Πιπιλή, προσχώρησε σε μια σκληρή ανάρτηση στο Facebook γράφοντας «Τελικά αποστάτης γεννιέσαι. Δεν γίνεσαι!».
ΝΙΚΗ-ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ
Στήριξη και προσδοκίες από Ακροδεξιά
Πολιτικές «κεφαλαιοποιήσεις», «προσδοκίες» αλλά και «προβληματισμούς» φαίνεται να γεννά η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός, σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: « Η Ν.Δ. απέδειξε ότι είναι ένα μονολιθικό κόμμα. Αντί να διαγράψει τον προδότη Γεραπετρίτη, διέγραψε αυτόν που κατήγγειλε την προδοσία!».
Σε άμεσο χρόνο, με την ανακοίνωση της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, έσπευσε να υπερασπιστεί με ανακοίνωσή της τον πρώην πρωθυπουργό και να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «Σήμερα κάποιοι μπέρδεψαν το μπόι τους με τον ίσκιο τους. Δεν διαγράφεται η Ιστορία, κ. πρωθυπουργέ. Δεν μπορείτε να διαγράψετε έναν πρώην πρωθυπουργό που κράτησε την Ελλάδα όρθια». Χαρακτήρισε την απόφαση διαγραφής «όνειδος του Κυριάκου Μητσοτάκη», επισημαίνοντας ότι «η σχέση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πατριωτικές-εθνικές και anti-woke θέσεις επισήμως τελείωσε».
Οι «Σπαρτιάτες», σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι «η κρίση που υπέβοσκε εδώ και καιρό στη Νέα Δημοκρατία ήταν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν στην επιφάνεια» και δείχνουν να επενδύουν στη συνέχεια, λέγοντας πως «η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς, θα έχει αντίκτυπο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με τα Ελληνοτουρκικά».
Αίσθηση προκάλεσε η «αφωνία», μέχρι το βράδυ της Κυριακής, του λαλίστατου Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης, που απέφυγαν να εκδώσουν την οποιαδήποτε ανακοίνωση. Ενδεικτική και της στάσης και των υπολογισμών που πρέπει να κάνουν. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε σε δήλωση για την παραίτηση του πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου.
Ειδήσεις σήμερα
Συρεγγέλα: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι απόλυτα αρραγής
Γεραπετρίτης: Ανάγκη να υπάρξει μία ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.
Βορίδης: «Δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα μετά τη διαγραφή Σαμαρά»
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»