Οι δηλώσεις των πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της Ν.Δ., προσερχόμενων στη ΔΕΘ για την επικείμενη ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, ήταν απολύτως σαφείς, μη επιδεχόμενες της παραμικρής ερμηνείας: Η Ν.Δ. βαδίζει ενωμένη προς μια νικηφόρα εκλογική αναμέτρηση.
Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, οι δηλώσεις των Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά έγιναν σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ., προκειμένου να σταλεί μήνυμα ενότητας «σε κάθε κατεύθυνση». Κυρίως προς τα «έξω», αλλά και εντός της Ν.Δ. Προς τα «έξω» ο βασικός αποδέκτης του μηνύματος ήταν το Μ. Μαξίμου. Το οποίο εδώ και μήνες διακινούσε «πληροφορίες» και «ρεπορτάζ» περί επικείμενης διάσπασης της Ν.Δ., άλλοτε με πρωτοβουλία των «δυσαρεστημένων» «Καραμανλικών» κι άλλοτε των επίσης «δυσαρεστημένων» «Σαμαρικών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι δεν έχει πιθανότητα εκλογικής νίκης, κατέφυγε σε σειρά ενεργειών με στόχο να… διασπάσει τη Ν.Δ., ώστε να έχει να αντιμετωπίσει έναν «μικρότερο» αντίπαλο. Ετσι οι αχθοφόροι της «γραμμής Μαξίμου» πρώτα προανήγγειλαν τη δημιουργία κόμματος «στα δεξιά της Ν.Δ.» (η… εκδοχή της Λέγκας του Βορρά «πούλησε» τα πιο πολλά τεύχη…) και μετά τη δημιουργία «κεντροδεξιού κόμματος» με πρωταγωνιστές κάποιους «Καραμανλικούς». Απ’ όλα αυτά έμεινε το «μονοπρόσωπο κόμμα» της Κ. Παπακώστα, η οποία αξιοποιήθηκε από το Μ. Μαξίμου διά της υπουργοποιήσεώς της, κι ένα ισχνότατο σχήμα στα δεξιά της Ν.Δ., το οποίο εδώ και καιρό έχει πάψει ακόμα και να μνημονεύεται. Ακόμα ένα «μεγαλοφυές σχέδιο» των επιτελών του Μ. Μαξίμου αποδείχθηκε «μια τρύπα στο νερό».
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ αποδέκτης του μηνύματος, ήταν οι διάφοροι «αυτόκλητοι αντ’ αυτού». Οι οποίοι υπήρξαν πολύτιμο «εργαλείο» στην αποτυχημένη προσπάθεια του Μ. Μαξίμου. Την παράσταση στην «πασαρέλα του Καραμανλισμού» προσπάθησαν να «κλέψουν» ο Π. Καμμένος, η Κ. Παπακώστα και ο Ε. Αντώναρος. Ο Ν. Καραχάλιος, πρώην επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. επί Κ. Καραμανλή, κατάλαβε γρήγορα το μάταιο του εγχειρήματος και το εγκατέλειψε άρον άρον.
Μετά την υπουργοποίηση της Κ. Παπακώστα και δεδομένης της αναξιοπιστίας του Π. Καμμένου να παίξει αυτόν το ρόλο, το «βάρος» της έκφρασης των «μύχιων» σκέψεων των «Καραμανλικών» έπεσε στις πολιτικά ασθενείς πλάτες του Ε. Αντώναρου. Με αποτέλεσμα να γεμίσει το Διαδίκτυο και τα παραπολιτικά των εφημερίδων και των sites με πολιτικές αστειότητες αλλά και χοντροκομμένα fake news. Μονίμως σε ό,τι λεγόταν ή γραφόταν υπήρχε κι ένα κλείσιμο του ματιού, ότι αυτά έχουν την έγκριση της Παναγή Κυριακού. «Γι’ αυτό και δεν μιλάει ο Καραμανλής», έλεγαν οι «πηγές», προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια σε παραμυθένιους ισχυρισμούς που διακινούσαν ως «έγκυρες πληροφορίες».
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ όμως, όπως και ο Α. Σαμαράς μίλησαν. Και οι πρόθυμοι διακινητές των «σεναρίων της Χαλιμάς» έμειναν «μόνοι στο αλώνι» να τους σημαδεύουν οι προβολείς. Ο πλέον εκτεθειμένος εξ αυτών μάλιστα, μετά το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από τον Κ. Καραμανλή, διέθετε περίσσεια… θάρρους, ώστε να επιμείνει ουσιαστικά στο ίδιο σενάριο -της εξυπηρέτησης του Μ. Μαξίμου-, αλλά σε άλλη συσκευασία: την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού». Η οποία είναι ο επόμενος ευσεβής πόθος της «ομάδας του Μαξίμου». Καθώς είναι το νέο ευφάνταστο εφεύρημα που «πετυχαίνει» το «δύο στα δύο»: Και να μη γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης και να μείνει με ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι ο Α. Τσίπρας! Δεν δίστασε επίσης ουσιαστικά να πει ότι, αφού το έχουν αποφασίσει «οι απ’ έξω», ο Κ. Μητσοτάκης… δεν ερωτηθεί καν και θα έχει την τύχη που είχε ο Α. Σαμαράς, μετά το καταγέλαστο δημοψήφισμα του 2015…
ΤΟ ΕΞΙΣΟΥ ευφάνταστο σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού» το «έκαψε» ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με αυτή του την κίνηση υπηρέτησε κι έναν δεύτερο, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, στόχο. «Θέτοντας» εκτός της επόμενης κυβέρνησης τον ΣΥΡΙΖΑ, προσέδωσε κι ένα χαρακτήρα «χαμένης ψήφου» στην ενδεχόμενη ψήφο στο κυβερνών κόμμα. Κι αυτό αφορά εκείνο το καθόλου μικρό τμήμα του εκλογικού σώματος, το οποίο ψηφίζει και με όρους εξουσίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται κυρίως από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να μη χάσουν την «επαφή» με την εξουσία…
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
«ΜΑΓΚΙΑ»;
Νέο ρεκόρ πέτυχε χθες ο Π. Καμμένος. «Ξεκαθάρισε» ότι αν περάσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ κι αν ο Ζ. Ζάεφ εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την αλλαγή του Συντάγματος, τότε… θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση και μάλιστα… «με κομματική πειθαρχία»! Η «πρότασή» του για το μετά, «θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση», ως στερούμενη στοιχειώδους ρεαλισμού, μάλλον είναι ανάξια σχολιασμού.
Τι ακριβώς όμως είπε ουσιαστικά ο συγκυβερνήτης του Α. Τσίπρα; Οτι το αν η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση κι επομένως σταθερότητα, σε μια δύσκολη εποχή που πασχίζει να πλησιάσει τις αγορές, εξαρτάται από το τι θα… αποφασίσουν οι Σκοπιανοί! Δηλαδή, αν πουν «ναι» στο δημοψήφισμα και αλλάξουν το Σύνταγμά τους, θα… πέσει η κυβέρνηση στην Ελλάδα! Μνημείο σοβαρότητας και υπευθυνότητας από τον πατριώτη πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Με αυτή την ανερμάτιστη κι άκρως επικίνδυνη τακτική ο Π. Καμμένος ουσιαστικά «παραδίδει» τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στη βούληση των πολιτών της ΠΓΔΜ. Και ποιος το λέει αυτό; Ο «υπερπατριώτης» και ο άνθρωπος ο οποίος τον Ιούνιο είχε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Ουδείς άλλος αρχηγός μεταπολιτευτικού κόμματος έχει επιδείξει τέτοια επιπολαιότητα και πολιτική ελαφρότητα.
Εκνευρισμός στην Ε.Ε.
Μεγάλη δυσφορία αλλά και εκνευρισμό στους δανειστές προκάλεσε η διαρροή στο ΑΠΕ και το παιχνίδι που επιχείρησε να κάνει στη συνέχεια η κυβέρνηση διά του Δ. Τζανακόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο ενοχλήθηκε όχι μόνο για το fake news της δήθεν συμφωνίας για τη μη μείωση των συντάξεων, αλλά και για την απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης της «είδησης». Ο πρώτος αποδέκτης της δυσαρέσκειας ήταν ο Ευ. Τσακαλώτος κι αυτό εξηγεί ίσως γιατί ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε το ΑΠΕ κι εμμέσως τον «πληροφοριοδότη» του Πρακτορείου…
…Και οι συνέπειες
Αυτό που απασχολεί πλέον τον Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος συνεχίζει να απέχει επιδεικτικά από τους «πανηγυρισμούς» και τα προπαγανδιστικά κόλπα του Μαξίμου, είναι πόσο επλήγη η ήδη μειωμένη αξιοπιστία της χώρας έναντι των δανειστών. Ο υπουργός Οικονομικών ξέρει καλά ότι κατά τον έλεγχο συμφωνήθηκε μόνο η κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ. Οχι και η έγκρισή τους. Ξέρει επομένως ότι ο μείζων στόχος της κατάργησης της μείωσης των συντάξεων βρίσκεται κυριολεκτικά «επί ξυρού ακμής». Ισως γι’ αυτό φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πιο εκνευρισμένος και από τους θεσμούς με τα παίγνια του Μαξίμου…
ΑΠΟΡΙΕΣ
1. Εχει πει κανένας στον Καμμένο ότι η Ν.Δ. έχει να συζητήσει το οτιδήποτε μαζί του; Ποιος τον εμπαίζει με αυτόν τον τρόπο;
2. ΩΡΑΙΟΣ Ο «ΦΡΟΥΡΟΣ» ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ. ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; ΔΕΝ ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΦΡΕΝΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]