Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κλότσησε τις μεγάλες ευκαιρίες να συνεννοηθεί με τους πιστωτές στις αρχές εκείνης της χρονιάς, ανέθεσε τη διαπραγμάτευση στον Βαρουφάκη, έφτασε τη χώρα ένα βήμα πριν από το Grexit με το «περήφανο δημοψήφισμα» και μετά παρακαλούσε τον Ολάντ να πείσει τη Μέρκελ να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων για να υπογράψει ό,τι του έφερνε. Τα έχει γράψει στη βιογραφία του ο Γάλλος τέως πρόεδρος και δεν έχουμε ακούσει κανέναν από το Μαξίμου να τα διαψεύδει.
Για αυτό χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας έχασε το μειλίχιο ύφος του και εξερράγη όταν ο Ισπανός αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η ζημιά που προκάλεσε στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια.
Η Ευρώπη το ‘χει τούμπανο και στο Μαξίμου κρυφό καμάρι.
«Δεν είναι σωστό το νούμερο», αντέτεινε ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας ένα ακλόνητο επιχείρημα: «Εάν υπήρχε τέτοια επιβάρυνση θα είχε αυξηθεί το δημόσιο χρέος με αντίστοιχο ποσό», είπε και «έσβησε» τα 100 δισεκατομμύρια.
Μάλιστα, τα έβαλε και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι του άφησε τη χώρα με ανάπτυξη μόλις 0,3%. Και εδώ ψέματα είπε, το 2014 είχε κλείσει με ανάπτυξη 0,8% ενώ, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα στο τρίτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς διέθετε την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία.
Και ύστερα ήρθε ο γίγας Τσίπρας που ακόμη δεν αναγνωρίζει τη ζημιά της διαπραγμάτευσής του και έριξε τη χώρα στα βράχια της ύφεσης τη διετία 2015-2016 ενώ διατηρεί την ελληνική οικονομία στην τελευταία θέση της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.
Αφού όμως του αρέσουν του πρωθυπουργού οι υπολογισμοί, ας πιάσουμε τους αριθμούς γιατί σε λίγο οι αυλικοί του Μαξίμου θα λένε στον κόσμο ότι το 2015 η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην τριετία 2015-2017 στέρησε από την Ελλάδα πάνω από 10 μονάδες ανάπτυξης. Αντί για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5 με 3%, όπως προέβλεπαν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, η χώρα έπεσε στην ύφεση. Οι 10 μονάδες του ΑΕΠ ισοδυναμούν με ζημιά κοντά στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Τσίπρας επιβάρυνε το Δημόσιο με ένα ποσό κοντά στα 18 δισεκατομμύρια λόγω των ζημιών που υπέστησαν οι τράπεζες από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Το κράτος έχασε τα μερίδιά του στις συστημικές τράπεζες, οι οποίες πέρασαν σε funds με τιμές-ψίχουλα.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε παρά τα όσα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Το παρέλαβε στα 320 δισεκατομμύρια, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 είχε φτάσει τα 345 δισεκατομμύρια και εάν συμπεριλάβουμε το πρόσφατο δάνειο των 15 δισεκατομμυρίων για το χρηματοδοτικό μαξιλάρι θα εκτιναχθεί στα 360 δισ. Δηλαδή. 40 δισ. ευρώ αύξηση σε 3,5 χρόνια. Όχι κι άσχημα για πρώτη φορά Αριστερά.
Εάν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε τις απώλειες καταθέσεων ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στο κρίσιμο εξάμηνο του 2015 και τα μέτρα ύψους 15 δισεκατομμυρίων που πλήρωσαν ή θα πληρώσουν έως το 2022 οι φορολογούμενοι με το τρίτο και το τέταρτο Μνημόνιο, τότε το νούμερο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στο οποίο αποτιμάται από ορισμένους η ζημιά από τη διακυβέρνηση Τσίπρα μάλλον είναι κολακευτικό για την κυβέρνηση.
Ακόμη και στα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία υπερηφανεύεται, πάλι κορόιδο τον έπιασαν οι δανειστές. Επί Ν.Δ. προβλέπονταν πλεονάσματα 4% με ανάπτυξη 3% και επί Τσίπρα η οικονομία παρουσίασε τα ίδια πλεονάσματα σε συνθήκες ύφεσης. Πραγματική αφαίμαξη υπέρ των πιστωτών.
Είναι λογικό να ενοχλείται ο πρωθυπουργός όταν κάποιοι του υπενθυμίζουν τα πεπραγμένα του αλλά παράλογο να προσπαθεί να πει στους πολίτες ότι με τις ακατανόητες αποφάσεις του δεν ζημίωσε τη χώρα. Με την τακτική αυτή δείχνει ότι είναι αδιόρθωτος και αυτό είναι σοβαρό, γιατί έχει μπροστά του ακόμη 8 μήνες κυβερνητικής θητείας και έως τότε μπορεί να ανεβάσει κι άλλο το λογαριασμό, που πλήττει κυρίως τους ασθενέστερους.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]