Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οπως η αρμοδιότητα για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων, που μπορεί όλο τον χρόνο να ξεχνάμε, όμως όταν οι πλημμύρες απειλούν πόλεις και πνίγουν πολίτες, ψάχνουμε εκ των υστέρων να βρούμε ποιος και γιατί δεν έκανε τη δουλειά του, δηλαδή να τα καθαρίσει. Με το άρθρο 224 του νέου νομοσχεδίου, λοιπόν, οι εργασίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών μεταφέρθηκαν από τους δήμους στις Περιφέρειες. Θα πείτε, γιατί όχι; Σωστά, αλλά το θέμα είναι πότε αποφασίζεται αυτό και με ποιο τρόπο εκτιμά το αρμόδιο υπουργείο που έφερε τον νόμο, το Εσωτερικών συγκεκριμένα, να εφαρμοστεί.
Πρώτον, ο νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πριν τον τυπικό ερχομό του φθινοπώρου και των πρώτων βροχών. Δεύτερον, η μεταφορά της αρμοδιότητας έγινε στο πόδι, αφού ούτε πρόβλεψη για κονδύλια υπάρχουν, ούτε για προσωπικό. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν περισσότεροι από 200 χείμαρροι και ποταμοί, στην Αχαΐα περισσότεροι από 37 ποταμοί και χείμαρροι και στην Ηλεία 17 ποταμοί και χείμαρροι με τους παραποτάμους να ξεπερνούν τα 165 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι η περιφέρεια πρέπει να συντάξει τεχνικά δελτία, να «τρέξει» εντάξεις έργων και να βρει πόρους μερικών εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση εργασιών άκρως απαραίτητων για την προληπτική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από όπου και το παράδειγμα, θα κινητοποιήσει τις υπηρεσίες της, όπως προφανώς θα κάνουν και όλες οι περιφέρειες. Ομως επειδή βλέπουν τι έρχεται, αποφάσισαν να «τρέξουν» παράλληλα και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας υπόμνημα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: Πόρους, προσωπικό και θεσμικά εργαλεία. Οπως επισημαίνει η Ενωση Περιφερειών, με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα χρειάζονται ακόμα και 8 έως 10 μήνες από την ώρα της ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για να ξεκινήσει το έργο! Δηλαδή του χρόνου τον Ιούνιο και βλέπουμε… Επίσης δεν έχουν καμία αρμοδιότητα αν βρεθούν μπροστά σε καταπατήσεις ρεμάτων. Είναι προφανές πως όποιο σύστημα Πολιτικής Προστασίας και να ανακοινώνεται –πάντα κατόπιν μιας τραγωδίας–, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αν δεν βασίζεται σε ένα σοβαρό κράτος με αρχή, μέση και τέλος…
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]