Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Και όμως, ο Μιλτιάδης και ο γιος του ο Κώστας δεν ζήτησαν ούτε διορισμό ούτε επιδοτήσεις. Αυτό που είπαν στον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν να προστατεύσει την παραγωγή τους από τις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος που χαμηλώνουν τις τιμές και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για την εγχώρια κτηνοτροφία.
Να λοιπόν ένα καλό μάθημα πολιτικής οικονομίας από τους ανθρώπους του βουνού. Δώστε έμφαση στην παραγωγή, ενισχύστε τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, αντί να κάνετε διορισμούς που γιγαντώνουν το κράτος και ανεβάζουν τις επιβαρύνσεις σε όλους, ακόμη και στους ξεχασμένους από όλους βοσκούς.
Να λοιπόν που δημιουργείται μία μεγάλη ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία. Να δείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει τις απαιτήσεις της νέας εποχής, να προτάξει τις ανάγκες των πολιτών βάζοντας στην άκρη τον «ιό του κυβερνητισμού» που χτυπά συνήθως το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα μόλις περάσουν το κατώφλι της εξουσίας.
Το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης μπορεί να αποτελέσει το μέτρο σύγκρισης των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο κ. Τσίπρας με τον τελευταίο ανασχηματισμό δημιούργησε ένα γραφειοκρατικό σχήμα 51 υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών που δίνει το σύνθημα του «ξεχειλώματος» του κράτος για να καλυφθούν κομματικές ανάγκες, προσλήψεις φίλων και συγγενών. Στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν βρέθηκε ούτε ένα πρόσωπο που να εκφράζει τη «μεταμνημονιακή εποχή», που να προέρχεται από την παραγωγή ή το χώρο των επιστημών. Επελέγησαν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού και «νέοι» οι οποίοι όμως στο βιογραφικό τους έχουν μόνο κομματικά ένσημα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πρόσφατα ότι στην κυβέρνησή του θα επιλέξει τους καλύτερους. Στη ΔΕΘ μπορεί να αναλύσει τις θέσεις του και βεβαίως να δεσμευθεί για μία κυβέρνηση 25-30 μελών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η διαφορά θα είναι χαώδης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. πιστεύει στον «κρατισμό». Μέσα σε τρία χρόνια ανέβασε τον αριθμό των συμβασιούχων κατά 25.000 θέσεις ενώ μέχρι τις εκλογές σχεδιάζει να προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις προσδοκώντας κομματικά οφέλη.
Η τακτική αυτή έχει δοκιμασθεί στο παρελθόν και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει ρότα και να δεσμευθεί για λιγότερο Δημόσιο με σύγχρονες υπηρεσίες που δεν απαιτούν προσλήψεις «φίλων» συμβασιούχων αλλά συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Δεν θα ανακαλύψει κανείς την Αμερική, ακόμη και η Εσθονία τα κατάφερε.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εξαγγείλει φορολογικές ελαφρύνσεις, όμως η πολιτική του στηρίζεται στην υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας για να συντηρείται το κομματικό κράτος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δεσμευθεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με συντελεστή 9% για τα χαμηλά εισοδήματα. Η μείωση των φόρων και των εισφορών μπορεί να αποτελέσει το σημείο-κλειδί για την εκλογική αυτοδυναμία της Ν.Δ. αλλά το σημαντικότερο είναι να δοθεί ώθηση σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να επεκτείνουν τις εργασίες τους και να δημιουργήσουν εισοδήματα και νέες θέσεις απασχόλησης.
Η ευκαιρία είναι μεγάλη για να χαθεί.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]