Στην πλατφόρμα αυτή, στην οποία τα στοιχεία θα αναρτώνται χωρίς τα ονόματα των αντισυμβαλλομένων, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε real time όλοι οι πολίτες, προκειμένου να έχουν μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για τις πραγματικές τιμές των πωλήσεων και των ενοικιάσεων στην κτηματαγορά. Θα μπορεί, δηλαδή, κάθε πολίτης να βλέπει σε τι τιμές πωλούνται ακίνητα ή και σε τι ύψος συμφωνούνται ενοίκια στην περιοχή όπου μένει ή και σε άλλες περιοχές της χώρας για τις οποίες ενδιαφέρεται.
Στόχος
Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με τη λειτουργία αυτής της πλατφόρμας θα εξορθολογιστούν οι τιμές, οι οποίες ζητούνται σε πλήθος αγγελιών, και η αγορά ή η ενοικίαση κατοικίας θα γίνει πιο προσιτή στους απλούς πολίτες.
Μέσω της πλατφόρμας, την οποία θα διαχειρίζονται τα υπουργεία Ενικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φέρει το όνομα «price map», θα δοθεί η δυνατότητα να αναρτώνται ανωνυμοποιημένα τα συμβόλαια που συνάπτονται είτε για αγορές είτε για μισθώσεις σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη της χώρας. Αυτό θα ωφελήσει όσους πολίτες κάνουν έρευνα αγοράς για να δουν πόσο ενοικιάζονται πραγματικά τα ακίνητα στη χώρα, προκειμένου να έχουν στη διάθεσή τους τα πραγματικά δεδομένα για τις τιμές πώλησης ή για τα ενοίκια που συμφωνούνται, τα οποία συχνά διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που αναγράφονται στις αγγελίες πωλήσεων και ενοικιάσεων ακινήτων.
Εξορθολογισμός
Οπως εξήγησε αρμόδια κυβερνητική πηγή, «υπάρχει μία ονομαστική τιμή που εμφανίζεται στα sites που κάνουν την προώθηση των αγγελιών, όμως η πραγματική τιμή είναι χαμηλότερη, δημιουργείται, δηλαδή, έτσι μια τεχνητή εικόνα για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά, χωρίς να ξέρουμε, τελικά, πού συμφωνεί ο ιδιοκτήτης με τον ενοικιαστή». «Αυτή η πλατφόρμα, στην οποία θα υπάρχουν τα δεδομένα των τιμών με βάση τα στοιχεία των συμβολαίων που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ, «θα βοηθήσει πάρα πολύ στο να εξορθολογιστούν κι αυτό είναι στόχος για το 2025», διευκρίνισε περαιτέρω η ίδια πηγή.
Η πλατφόρμα θα επιτρέπει τη σύγκριση τιμών ανά περιοχή, ενώ ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό θα διευκολύνει την αναζήτηση πραγματικών τιμών συναλλαγών για ακίνητα σε όλη τη χώρα.
Τρεις κατηγορίες
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα επίπεδα πρόσβασης στην πλατφόρμα θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Διζωνικό τιμολόγιο ρεύματος: Σε ισχύ από σήμερα (1/2) - Τι αλλάζει - Ποια τα νέα ωράρια
1 Δωρεάν πρόσβαση: Για πολίτες που επιθυμούν να δουν την εκτιμώμενη αξία των ακινήτων τους, με δυνατότητα προβολής της τρέχουσας και διαχρονικής αξίας.
2 Με αντίτιμο: Για χρήστες που επιθυμούν λεπτομερείς πληροφορίες για συγκεκριμένες περιοχές, ιδανικό για όσους σχεδιάζουν αγορές ή πωλήσεις.
3 Επαγγελματική πρόσβαση: Για μεγάλους επενδυτές, τράπεζες και μεσιτικά γραφεία, παρέχοντας αναλυτικά δεδομένα και στρατηγικές πληροφορίες για λήψη αποφάσεων.
Νέος μηχανισμός
Εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται τα δεδομένα της πλατφόρμας αυτής να αξιοποιηθούν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και για την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα πραγματικά επίπεδα των τιμών που επικρατούν στην κτηματαγορά.
Συγκεκριμένα, από το 2026 το υπουργείο σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία νέο πληροφοριακό σύστημα για την αυτόματη αναπροσαρμογή των φορολογητέων-αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το σύστημα αυτό θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα, ώστε οι τελικές φορολογητέες αξίες που θα προκύπτουν να ταυτίζονται με τις εμπορικές τιμές. Μέσω του συστήματος αυτού θα γίνεται, ανά τακτά διαστήματα, αυτόματη αναπροσαρμογή των φορολογητέων αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της κτηματαγοράς.
Ειδικότερα, το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα θα συγκεντρώνει, θα αναφέρει και θα επεξεργάζεται όλα τα πρόσφορα στοιχεία που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την αξία των ακινήτων και θα φιλοξενείται στην κεντρική γεωχωρική υποδομή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα valuemaps.gov.gr.
Τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν άμεσης ή έμμεσης γεωχωρικής αναφοράς, θα συλλέγονται χωρίς αναφορά σε προσωπικά στοιχεία φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Ετσι, όλοι οι φόροι στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων, όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών, θα υπολογίζονται πλέον με βάση φορολογητέες αξίες πλήρως προσαρμοσμένες στις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Μαζικές εκτιμήσεις
Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία και ένα Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, με το οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση αξίας ακινήτων (CAMA), δημόσιων και ιδιωτικών, κατά τρόπο ομοιόμορφο, δίκαιο, θεσμικά κατοχυρωμένο και αυτοματοποιημένο. Η μαζική εκτίμηση θα γίνεται βάσει των στοιχείων του προαναφερθέντος πληροφοριακού συστήματος και με την αξιοποίηση κατάλληλων αλγορίθμων για την ομοιόμορφη και αυτοματοποιημένη εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένη με την τρέχουσα εικόνα της αγοράς ακινήτων. Στόχοι της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι επίσης η τήρηση ιστορικότητας για τις εν λόγω εκτιμήσεις και η παραγωγή σχετικών στατιστικών στοιχείων.