Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΚΑΙ εδώ το ζήτημα είναι η πλούσια παροχολογία της ΔΕΘ. Οι πολιτικοί έταζαν από τη Θεσσαλονίκη τότε που μπορούσαν να μοιράσουν. Ο ΓΑΠ έσπασε το κοντέρ με το «λεφτά υπάρχουν» και ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε την… αυταπάτη σε άλλο επίπεδο με το γεμάτο… σανό πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.
ΟΙ δυσκολίες για τη χώρα μας δεν τελείωσαν την ημέρα που πήγε ο πρωθυπουργός βολτίτσα στην Ιθάκη. Δεν θα τελειώσουν ούτε τον Μάιο του 2019, με τις κάλπες. Ούτε καν μετά από μία τετραετία.
ΑΣ το ομολογήσουμε, αυτή θα είναι η επώδυνη πραγματικότητα για την Ελλάδα στις επόμενες δεκαετίες. Θα πρέπει να προσέχει κάθε βήμα της. Θα πρέπει να μην ξαναπροκαλέσει την επίθεση των αγορών. Αλλά, επιτέλους, θα πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση για να αλλάξει αυτή η χώρα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, είπε χθες πως «η 20ή Αυγούστου δεν είναι το τέρμα αλλά ένα ορόσημο στο μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη», ότι «οι αγορές θα είναι σκληρές με την Ελλάδα» και πως απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις. Αν και στην κυβέρνηση προφανώς θα θεωρούν πως αντιπροσωπεύει τη συντηρητική νομενκλατούρα της Ευρώπης, που έλεγε μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είπε ούτε κάτι πρωτότυπο ούτε κάτι… επιθετικό.
ΑΝ δεν προσέξει η Ελλάδα πολύ εύκολα θα γίνει και πάλι «θύμα» των αγορών. Μόνο που το ζήτημα δεν είναι πλέον δημοσιονομικό. Και εδώ κάνει λάθος ο κύριος Βάιντμαν. Δεν απαιτούνται πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, πολύ απλά γιατί έως τώρα δεν έχουν γίνει. Απαιτείται άμεσα να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν τη νοοτροπία πολιτικών, επιχειρηματιών και πολιτών. Το μπάχαλο και ο πασοκισμός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει να γκρεμιστούν. Πρέπει να γίνει επανεκκίνηση. Εδώ ο Ρουβίκωνας βρίσκει πιο ευνοϊκό περιβάλλον από τον επενδυτή. Εδώ το παίζουν παράγοντες κάποιοι επιχειρηματίες και μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται στη «στενή». Ποια «στενή», βέβαια, όταν ακόμα και ο Κουφοντίνας κάνει διακοπές σε αγροτικές φυλακές. Εδώ υπουργοί μπλοκάρουν μέσω γραφειοκρατίας και… αλληλέγγυων επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Και βέβαια οι αγρότες ετοιμάζουν μπλόκα, όπως κάνουν τα τελευταία 40 σχεδόν χρόνια.
ΟΙ επιλογές είναι ξεκάθαρες. Ή αλλάζουμε νοοτροπία, που σημαίνει ότι όποια κυβέρνηση τολμήσει δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στις γκρίνιες των συντεχνιών και πλέον θα εφαρμόζονται νόμοι και κανόνες. Ή συνεχίζουμε έτσι όπως πάμε, τρώμε το… σανό των παροχών, συνεχίζουμε να γκρινιάζουμε για όσα βιώνουμε στην καθημερινότητα και περιμένουμε πότε θα χρεοκοπήσουμε ξανά!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]