Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η νέα υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται στην καρδιά μιας σκληρής κριτικής επειδή είχε ραγδαία εξέλιξη στα 30 της χρόνια. Το ιστορικό είναι λίγο-πολύ γνωστό: Από συμβασιούχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προϊσταμένη στο γραφείο πρωθυπουργού Βορείου Ελλάδος και τώρα υφυπουργός. Μπορούν λοιπόν νέοι και νέες με καλές σπουδές αλλά χωρίς να έχουν εργαστεί να αποκτούν τόσο υψηλές θέσεις ευθύνης και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι μπορούν να γίνουν ακόμα και πρωθυπουργοί. Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, δεν πρόλαβε να κολλήσει ένσημα γιατί ασχολήθηκε με την πολιτική από μικρός. Το είχε εξηγήσει άριστα ο πολιτικός του μέντορας, Αλέκος Φλαμπουράρης: «Ο Αλέξης τελείωσε το Πολυτεχνείο, πήγε στρατό, γύρισε, έγινε γραμματέας της νεολαίας, έκανε μεταπτυχιακά, πήγε στο τεχνικό γραφείο με τα αδέλφια του, άρχισε να δουλεύει, αλλά από κει και πέρα στα 32 του πότε να προλάβει να κολλήσει ένσημο;». Αν το δούμε σε ηλικίες, όντως δεν προλάβαινε. Στα 25 έγινε γραμματέας της νεολαίας, στα 32 δημοτικός σύμβουλος, στα 34 πρόεδρος κόμματος και στα 41 πρωθυπουργός.
Η γενιά των 30 και κάτι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από την Εφη Αχτσιόγλου μέχρι τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και την Κατερίνα Νοτοπούλου, είναι δεδομένο ότι απαρτίζεται από παιδιά του κομματικού σωλήνα. Που έχουν αναλωθεί σε ιδεολογικά συνέδρια, έχουν κάνει μακρόσυρτες αγορεύσεις σε αμφιθέατρα, έχουν σφυρηλατηθεί στους κομματικούς μηχανισμούς ή στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν εξασκήσει αυτό που σπούδασαν στην κλειστή πολιτική αγορά. Οπως π.χ. ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που ήταν νομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για να είμαστε δίκαιοι πάντως πρέπει να θυμίσουμε τα αποτελέσματα μιας ερευνητικής δουλειάς του Εθνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών που μελέτησε τα χαρακτηριστικά των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1996 έως το 2016. Μεταξύ άλλων κατέληγε στο ότι ποσοστό 83% των βουλευτών και των βουλευτίνων έχει τίτλους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά εξετάζοντας την προϋπηρεσία έβλεπε ότι το 52,5% προερχόταν από τη θητεία στο κόμμα, το 39% από την αιρετή αυτοδιοίκηση και το 27% από τον συνδικαλισμό.
ΥΓ.: Τα σχόλια λόγω φύλου είναι απλώς απαράδεκτα.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]