Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Τουλάχιστον όχι σε ανακοινώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου, δηλαδή της επίσημης Πολιτείας. Η επίμαχη φράση της πρωθυπουργικής ανακοίνωσης ότι η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό και όχι σουλτάνο, μπορεί να ικανοποίησε το θυμικό και την οργή του κόσμου, που βλέπει την τουρκική προκλητικότητα να βγαίνει εκτός ορίων, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία επιμένει να κρατά φυλακισμένους τους δύο Ελληνες αξιωματικούς, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που προβληματίζονται αν έπρεπε να περιληφθεί σε επίσημο κείμενο.
Η σύνθεση του Τασούλα
Ο χαρακτηρισμός ως σουλτάνου του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιείται συχνά από δημοσιογράφους, ενίοτε και από πολιτικούς αναλυτές και διεθνολόγους που θέλουν να αποδώσουν με ένα λεκτικό εύρημα την απολυταρχική διακυβέρνησή του. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε αποτυπωθεί κάτι ανάλογο από πρωθυπουργικά χείλη. Ηταν μία λεπτή κόκκινη γραμμή της διπλωματίας που ξεπέρασε το γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποτιμήσουμε κέρδη και ζημίες. Κάποιοι το ερμηνεύουν ως μια δυναμική απάντηση της ελληνικής πλευράς στην προκλητική στάση των Τούρκων και άλλοι ως μία άκρως επιθετική ρητορική, που δεν ταιριάζει στο διπλωματικό προφίλ μίας ευρωπαϊκής, μετριοπαθούς χώρας.
Ακούγοντας προσεκτικά τον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνο Ντόκο, να κάνει μία πρώτη ανάλυση του θέματος, κρατήσαμε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι ο Ερντογάν λειτουργεί και αποφασίζει υπό μεγάλη ψυχολογική πίεση -υπό καθεστώς παράνοιας ήταν η φράση που χρησιμοποίησε- καθώς πιστεύει ότι κινδύνευσε η ζωή του από την απόπειρα πραξικοπήματος και θεωρεί ότι υπάρχουν πολλοί εχθροί που τον απειλούν, εντός και εκτός Τουρκίας. Ο Ερντογάν είναι εξοργισμένος με τους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά και με τους Ευρωπαίους, που θεωρεί ότι τον αδικούν. Το δεύτερο είναι ότι, πράγματι, δεν μπορεί η Ελλάδα να αφήνει όλες τις τουρκικές δηλώσεις και προκλήσεις αναπάντητες, διότι στο τέλος θα πιστεύουν ότι τις αποδεχόμαστε. Πρόσθεσε, όμως, κάτι σημαντικό: Οτι η όξυνση δεν μας συμφέρει και απαντώντας διπλωματικά στην ερώτηση για την πρωθυπουργική ανακοίνωση, είπε: «Η απάντησή μας θα μπορούσε να τελειώσει δύο λέξεις πριν από το τέλος».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]