Ο πρωθυπουργός θα κατάλαβε, από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου όχι μόνο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, αλλά σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, μέχρι τους ακριτικούς Αρκιούς με τον μοναδικό μαθητή, πόσο άστοχη ήταν η δήλωσή του τον Οκτώβριο του 2011, ότι «στους δρόμους βγαίνουμε για να περπατήσουμε ή να διαδηλώσουμε, αλλά όχι για να παρελαύνουμε».
Τώρα που η τουρκική πλευρά έχει κλιμακώσει την επιθετικότητά της και ο Ερντογάν έχει αποδυθεί σε ένα ντελίριο προκλητικών δηλώσεων, η εθνική ομοψυχία, η αυτοπεποίθηση και η ενότητα συγκροτούν την καλύτερη απάντηση της ελληνικής πλευράς. Και οι παρελάσεις τονίζουν ακριβώς αυτά τα στοιχεία που τονώνουν την εθνική μας συνείδηση και αποκρούουν επιβουλές κάθε είδους.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χρειάζονται «κορόνες» που θρέφουν την προκλητικότητα της Αγκυρας, ούτε διπλωματικές επιπολαιότητες, όπως είδαμε δυστυχώς να σημειώνονται στο πρόσφατο παρελθόν.
Απαιτείται ενιαία γραμμή και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή η Ευρώπη έχει τον δικό της σημαντικό ρόλο.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην Κύπρο και στο Αιγαίο ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα των διπλωματικών κινήσεων όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στους ευρωσοσιαλιστές.
Σήμερα διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας μία κρίσιμη ευρωτουρκική σύνοδος. Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη γραμμή των προκλήσεων, όμως η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Και αυτή η εξέλιξη συνιστά ένα ακόμη μάθημα προς όσους τόσο εύκολα ρισκάριζαν τη ρήξη της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]