Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και είναι επίσης και μια απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυση της. Εμείς είμαστε μια χώρα, ήμασταν πάντα υπέρμαχοι του ελεύθερου εμπορίου και πιστεύουμε και πιστεύω ακράδαντα ότι αυτός ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, ο οποίος ξεκινά τελικά, δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες και ελπίζω και εύχομαι σύντομα να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια αποκλιμάκωση αυτών των προστατευτικών πρακτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι εκεί θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα αντιδράσουμε σε αυτήν την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις και αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταδείξω μόνο το πόσο, θα έλεγα, ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει, μια σταθερή πορεία».
«Μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας»
Επιπλέον πρόσθεσε «θυμάμαι όταν πρωτομίλησα για την πολιτική της χώρας για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη, έγινε για πρώτη φορά το 2019, μια πολιτική απόφαση δύσκολη, τολμηρή, η οποία όμως έπρεπε να συνοδευτεί αναπόφευκτα από ένα τέτοιο σχέδιο, προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στη Δυτική Μακεδονία πρωτίστως, αλλά και στην και στη Μεγαλόπολη, ορατότητα και προοπτική, κυρίως για τα νέα παιδιά, αλλά πρωτίστως για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας εδώ στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας. Και πιστεύω ότι σήμερα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Δεν θα πω αισιόδοξοι, αλλά πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο. Το πρόγραμμα έχει τρέξει πολύ γρήγορα, παρουσίασε ο Νίκος (σσ Παπαθανάσης) τις ωφελημένες επιχειρήσεις από τους διάφορους πυλώνες του προγράμματος. Μόνο αυτές οι δράσεις θα δημιουργήσουν παραπάνω από δυόμισι χιλιάδες θέσεις εργασίας και προφανώς βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, διότι φιλοδοξούμε ότι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε και άλλες σημαντικές μεγάλες επενδύσεις έτσι ώστε όχι μόνο να αναπληρώσουμε το κενό των χαμένων θέσεων εργασίας, αλλά πραγματικά να μπορέσουμε να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία έναν πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας «μια Περιφέρεια που, όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Περιφερειάρχη, θα μπορέσει να συνδυάσει τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έναν δυναμικό πρωτογενή τομέα, μια περιφέρεια σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό ως προς τις τουριστικές της ομορφιές, με δράσεις καινοτομίας και ανάπτυξης συνδεδεμένες με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και αξιοποιώντας φυσικά και τις μεγάλες προοπτικές που η διασυνδεσιμότητα και τα δίκτυα της περιοχής προσφέρουν στον τόπο σας. Και πρέπει να σας πω ότι η έμφαση την οποία δίνουμε στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού είναι πολύ συστηματική. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τα αποτελέσματα τα οποία σας παρουσίασε σήμερα ο Νίκος.
«Έτοιμος ο Ε65 μέχρι το φθινόπωρο του 2026»
Εξίσου μεγάλη έμφαση δίνουμε και σε άλλα σημαντικά έργα, τα οποία έρχονται και κουμπώνουν με το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Σημαντικά έργα υποδομών, έργα τα οποία αφορούν την άρδευση. Είναι πράγματι παράξενο αυτό το οποίο πολλές φορές μου επαναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης να υπάρχει πολύ υδάτινο δυναμικό στην περιοχή, να υπάρχει νερό δηλαδή, αλλά να μην υπάρχουν τα απαραίτητα αρδευτικά δίκτυα, έτσι ώστε η περιοχή να μπορεί να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.
Σημαντικές πρωτοβουλίες όσον αφορά τη διασυνδεσιμότητα. Ο Ε65, ένα εμβληματικό έργο για τη Δυτική Μακεδονία και ένα προσωπικό μου στοίχημα, διότι ο δρόμος αυτός δεν θα γινόταν ποτέ αν δεν αναλώνουμε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην αρχή της διακυβέρνησής μας, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε το βόρειο τμήμα. Θα είναι έτοιμος ο Ε65 μέχρι το φθινόπωρο του 2026 και πιστεύω ότι θα αλλάξει δραστικά την όψη όλης της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σημαντικά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως παραδείγματος χάριν ένας δεύτερος υπερυπολογιστής, ο οποίος θα μπορέσει να προσφέρει και στις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της διαχείρισης δεδομένων, σημαντική υπολογιστική δύναμη για να μπορούμε να μετατρέψουμε και τη Δυτική Μακεδονία με επίκεντρο το πανεπιστήμιο, σε ένα σημαντικό κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης για την πατρίδα μας.
Χρησιμοποίησε ο κύριος Περιφερειάρχης μια φράση η οποία νομίζω ότι είναι σωστή, είναι συνολικά η Δυτική Μακεδονία μια Περιφέρεια σε μετάβαση, αλλά δεν είναι μόνο η Δυτική Μακεδονία μια περιφέρεια σε μετάβαση. Θα έλεγα ότι και η χώρα μας είναι μία χώρα σε μετάβαση. Μια χώρα η οποία πρέπει να τρέξει γρήγορα να καλύψει το χαμένο έδαφος της πολυετούς οικονομικής κρίσης και μια χώρα η οποία πρέπει βέβαια να επιδείξει και την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, προκειμένου να μπορεί συνέχεια να ανταποκρίνεται σε διεθνείς προκλήσεις και σε αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας « Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία θα έχει η επόμενη εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουμε. Αφορά ουσιαστικά ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, το οποίο έρχεται να επανατοποθετήσει μια επιχείρηση η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία αυτού του τόπου σε μία νέα διάσταση, βλέποντας τις προοπτικές του μέλλοντος να επενδύσει και πάλι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στη Δυτική Μακεδονία, αλλά με το μάτι στραμμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνητή νοημοσύνη, σε πολύ μεγάλα data centers.
«Η ΔΕΗ αναλαμβάνει εμβληματική πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας»
Είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία την οποία αναλαμβάνει η ΔΕΗ και την οποία πιστεύω ότι όλοι πρέπει να χαιρετίσουμε, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, άλλου τύπου θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και που βέβαια θα απαιτήσουν και από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής να προσαρμοστούν ανάλογα στα προγράμματα σπουδών τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τροφοδοτούμε με νέους εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες αυτήν τη νέα πολύ σημαντική επένδυση, η οποία ανακοινώνεται σήμερα από τη ΔΕΗ. Τέλος, μου επισημάνθηκε η πολύ μεγάλη ταχύτητα με την οποία απορροφήθηκαν οι 700 θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ που απ ό, τι αντιλαμβάνομαι ανακοινώθηκαν μόλις πριν από μια εβδομάδα.
«Θα προκηρύξουμε άλλες επτακόσιες θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης»
Είμαι στην ευχάριστη θέση, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας και με την ΔΥΠΑ να ανακοινώσω ότι θα προκηρύξουμε άλλες επτακόσιες θέσεις επιδοτούμενης απασχόλησης, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να προσφέρουμε μία άμεση ανακούφιση στους ανέργους της περιοχής σας. Μια ακόμα πρωτοβουλία η οποία έρχεται και συνδέεται με τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες έγιναν όχι μόνο από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν αλλά συνολικά και από την κυβέρνηση. Να ευχαριστήσω κλείνοντας και πάλι όλους τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις που επιλέγουν να επενδύσουν στην περιοχή σας. Έχουμε πια ένα πλαίσιο κινήτρων, το οποίο είναι το πιο ευνοϊκό στη χώρα, αδράξτε την ευκαιρία. Πιστέψτε στον τόπο σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία από ουραγό πρωταθλητή στην απασχόληση. Είναι ένα στοίχημα το οποίο όλοι μαζί πρέπει να το κερδίσουμε».
Πιερρακάκης για δασμούς Τραμπ: Οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν στην ολότητά τους αλλά θα είναι αρνητικές
Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε: «Οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελούν ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν στην ολότητά τους αλλά θα είναι αρνητικές»
Όπως παρατήρησε ο υπουργός, ως χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και δεν πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος ευνοεί κανέναν. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αρκετοί γύροι κλιμάκωσης έως ότου βρεθεί ισορροπία και θεώρησε δεδομένο ότι οι οικονομίες του πλανήτη θα αντιδράσουν.
Πάντως, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία με σχέδιο και υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις.
Αναλυτικά τόνισε:
«Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αυτονόητο ότι συνιστούν μια ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες. Συνιστούν επίσης μία θεμελιώδη απόκλιση από το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της.
Ως χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν. Και ελπίζουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να αποτυπωθούν στην ολότητά τους αν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές. Αυτό που είδαμε χθες δεν συνιστά μια στατική εικόνα αλλά μία δυναμική εικόνα. Και είναι δεδομένο πως οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία. Είναι επίσης δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».
Τσιάρας για δασμούς Τραμπ: Χρειάζεται ψυχραιμία στις αντιδράσεις – Τα ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά και πρέπει να τύχουν άλλης μεταχείρισης
Ψυχραιμία στις αντιδράσεις έναντι των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM, κάνοντας αναφορά και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που επηρεάζονται από τα μέτρα.
«Είναι αδιανόητο σε μια ανοικτή παγκοσμιοποιημένη αγορά η οποία έχει διαμορφώσει συνθήκες ελεύθερης διακίνησης στο εμπόριο, εδώ και, τουλάχιστον, τρεις δεκαετίες, με πολλές διακρατικές και γενικότερες συμφωνίες να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και να δημιουργούνται νέα δεδομένα.
Η ΕΕ που είναι μια τεράστια αγορά 450 εκατομμυρίων, έχει διπαραγματευτική δύναμη και να πάρει αποφάσεις, κάνοντας τις απαραίτητες επιλογές. Αυτή η συνθήκη που διαμορφώνεται είναι πολύ δύκολη. Μπορεί σε εμάς να αφορά κάποια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφορά στη βαριά τους βιομηχανία».
Σε ερώτηση για το αν η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει εξαιρέσεις σε κάποια προϊόντα όπως η επιτραπέζια ελιά, ο κ. Τσιάρας δήλωσε: «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πάρουμε εξαιρέσεις, γιατί κανείς μας δεν γνωρίζει αν αυτή τη στιγμή η ηγεσία των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να κάνει εξαιρέσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εννοείται ότι η δική μας προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, να μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση».
Σε ό,τι αφορά στην πληρωμή των οικολογικών σχημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσιάρας διευκρίνησε ότι πληρώθηκαν 450 εκατ. ευρώ, ενώ τα αιτούμενα χρήματα ήταν τουλάχιστον διπλάσια. «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση που αφορούσε και στον επαναπροσδιορισμό των ποσών που έπρεπε να δώσουμε ανά καλλιέργεια για κάθε οικολογικό σχήμα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει αυτό». Κι επισήμανε το πρόβλημα που δημιουργεί η επιλογή πολλών οικολογικών σχημάτων.
«Μπροστά μας υπάρχει «πεδίον δόξης λαμπρό» για να αναθωρήσουμε, ανασκευάσουμε και να ξαναδούμε τα οικολογικά σχήματα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ», συμπλήρωσε ο ΥπΑΑΤ.
Σε συζήτηση με τον αγρότη, Γιώργο Δρόσο και στην ικανοποίηση του αιτήματος που είχε τεθεί από τον Οκτώβριο για οριζόντια περικοπή του πλαφόν στη συνδεδεμένη στο βαμβάκι, στις περιοχές που είχαν πληγεί από θεομηνίες και είχαν μειωμένη παραγωγή, ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι αυτό κατέστη δυνατόν γιατί η χώρα μας μπόρεσε να τεκμησιώσει το αίτημα στην ΕΕ και εξήγησε ότι αυτό γίνεται με κάθε ανάλογη πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς για να γίνει αποδεκτή πρέπει να στηρίζεται από ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία.