Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο ένας από τους δύο ανώτατους δικαστικούς της Γαλλίας, ο Ρεμί Έιντς, αντιδρώντας στις επικρίσεις για την καταδίκη της επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπεν. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου του Παρισιού «ελήφθη σύμφωνα με τον νόμο, κατ’ εφαρμογήν των νόμων που έχουν ψηφισθεί από την εθνική αντιπροσωπεία». Οι δικαστές «εφάρμοσαν τον νόμο και τις ποινές που προβλέπονται από τον νόμο», είπε ο γενικός εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις «πολύ προσωπικές επιθέσεις κατά δικαστών και τις απειλές που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ποινικής δίωξης» και δηλώνοντας σοκαρισμένος από το γεγονός ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου που ανακοίνωσε την δικαστική απόφαση χρειάσθηκε να τεθεί υπό προστασία.
Οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν από την Μαρίν Λεπεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 είναι «τελείως ακραίοι». «Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μία δίκη που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δίκαιης δίκης, έπειτα από μία συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκαν οι θέσεις όλων των πλευρών που διήρκεσε δύο μήνες, μία δικαστική έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια», είπε ο ανώτατος δικαστικός.
«Είναι τελείως αφύσικο ένας δικαστής να δέχεται επίθεση», είπε ο Ρεμί Έιντς καλώντας σε «αποφόρτιση της κατάστασης», επικαλούμενος «το μέτρο και την πνευματική ηρεμία»: «ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει το έργο της με πλήρη ανεξαρτησία». Στην ερώτηση αν η εκδίκαση της έφεσης μπορεί να διεξαχθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027, απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από το Εφετείο του Παρισιού. «Τεχνικά, είναι πιθανότατα εφικτό, είναι προς εξέτασιν και σε σχέση με το πρόγραμμα του δικαστηρίου», είπε προσθέτοντας ότι οι ημερομηνίες θα γίνουν γνωστές μάλλον «αρκετά γρήγορα».
Αναταραχή στη Γαλλία από την καταδίκη της Λεπέν
Κύμα διχασμού στη Γαλλία και διεθνή σάλο προκάλεσε ο δικαστικός αποκλεισμός της Μαρίν Λεπέν από τη διεκδίκηση της προεδρίας το 2027 για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ηταν κάτι που την κατέλαβε εξαπίνης, σύμφωνα με Γάλλους σχολιαστές, αλλά αργά χθες το βράδυ η ίδια ξεκαθάρισε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1 ότι δεν πρόκειται επ’ ουδενί ν’ αποσυρθεί από την πολιτική.
Η 56χρονη αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού καταδικάστηκε σε πενταετή απαγόρευση διεκδίκησης δημόσιου αξιώματος, τέσσερα χρόνια φυλάκισης (εκ των οποίων τα δύο με αναστολή και τα άλλα δύο με βραχιολάκι παρακολούθησης), συν πρόστιμο 100.000 ευρώ για υπεξαίρεση υπέρ του κόμματός της ευρωπαϊκών κονδυλίων 474.000 ευρώ σε διάστημα 12 ετών μαζί με 20 συνεργάτες της, 8 ευρωβουλευτές και 12 βοηθούς τους. Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί εδώ και χρόνια τη Γαλλία…
Σε βραδινή παρέμβαση στο δελτίο του TF1, η ακροδεξιά πολιτικός μίλησε για «τιμωρητική πολιτική απόφαση εις βάρος της» και για κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου λόγω εφαρμογής από το δικαστήριο δυσμενέστερου αναδρομικού νόμου, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώα και θα ασκήσει σύντομα έφεση.
«Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι πένθιμη μέρα για τη δημοκρατία μας. Εκατομμύρια Γάλλοι είναι εξοργισμένοι, επειδή δεν απέκλεισαν εμένα, αλλά αυτούς. Τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης όποιου εκλεγεί πρόεδρος το 2027 με αυτές τις συνθήκες», τόνισε. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσει ο 29χρονος πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, η Λεπέν τον χαρακτήρισε «σπουδαίο ατού για το κίνημά μας, το οποίο ελπίζω να μη χρειαστεί να αξιοποιήσουμε». Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα δώσει μάχη ως το τέλος προκειμένου να είναι υποψήφια, δηλώνοντας εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.
Πρακτικά, η Λεπέν δεν χάνει τη βουλευτική ιδιότητά της ως το 2029. Ομως αν η έφεσή της δεν καρποφορήσει πριν από το 2027 δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει για τέταρτη φορά την προεδρία της Γαλλίας (οι προηγούμενες ήταν το 2012, 2017 και 2022), δεδομένου ότι η ποινή της κρίθηκε άμεσα εκτελεστή. Σε χθεσινή δημοσκόπηση της Ifop, το 37% των Γάλλων δήλωσαν πρόθεση να την ψηφίσουν στον πρώτο γύρο, έναντι 21% του κεντρώου πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, 13% του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν και 11% του δεξιού υπουργού Εσωτερικών Μπρινό Ραταγιό. Ο Μακρόν, ως γνωστόν, δεν δικαιούται τρίτη θητεία…
Κύκλοι του Μεγάρου Ματινιόν διέρρεαν ότι ο κεντρώος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού είναι προβληματισμένος από τη δικαστική απόφαση, την οποία δεν θέλει να σχολιάσει, ενώ ο Ζορντάν Μπαρντελά, κάλεσε με ανοιχτή επιστολή τους Γάλλους να διαδηλώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους, καταγγέλλοντας τη «δικτατορία των δικαστών» και τη «δολοφονία της δημοκρατίας». Παράλληλα, σε δημοσκόπηση-εξπρές της Odoxa για την εφημερίδα «Figaro», το 61% θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Λεπέν δεν θα εμποδίσει την άνοδο του Εθνικού Συναγερμού στην εξουσία!
Η πόλωση στη Γαλλία χτύπησε κόκκινο, με κύμα απειλών κατά δικαστών, το οποίο καταδίκασε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν, με κορυφαία στελέχη της ρεπουμπλικανικής κεντροδεξιάς να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ανάμιξη της Δικαιοσύνης στην πολιτική. Αντιθέτως, κόμματα της Αριστεράς την επικρότησαν, με το σκεπτικό ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Αρκετούς ξένισε η επαμφοτερίζουσα στάση του Μελανσόν, ο οποίος τόνισε ότι η ακροδεξιά πρέπει να πολεμιέται και να νικιέται στις κάλπες.
Παράλληλα, δηλώσεις υποστήριξης στη Λεπέν έκαναν ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο Βίκτορ Ορμπαν (Je suis Marine!), o Γκέερτ Βίλντερς, ο Νάιτζελ Φάρατζ και άλλοι ευρωπαίοι ακροδεξιοί ηγέτες (ισπανικό Vox, Βέλγιο, Ρουμανία κ.λπ.).
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
Παρέμβαση υπέρ της Λεπέν έκανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικό» τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις γαλλικές εκλογές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ δήλωσε ειρωνικά πως οι Γάλλοι βάλθηκαν να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Tζέι Ντι Βανς στο Μόναχο, ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν αφήνουν τους λαούς τους να εκφραστούν ελεύθερα. Ακόμη, για «δικαστική κατάχρηση εις βάρος της Λεπέν, που θα φέρει αντίθετο αποτέλεσμα όπως στην περίπτωση του προέδρου Τραμπ», έκανε λόγο ο Ελον Μασκ. «Ολο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραβιάζουν το δημοκρατικό πρότυπο», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Γαλλίας».
Ειδήσεις Σήμερα
- Φθιώτιδα: Γύρισε μεθυσμένος σπίτι και ξυλοκόπησε τη 42χρονη σύντροφο του
- Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα «κίτρινης» ή «κόκκινης» κάρτας σε υπουργούς
- Τέλος στο τράφικινγκ με παρένθετες μητέρες – Πώς το νομοσχέδιο Φλωρίδη βάζει «φρένο» σε ομόφυλα ζευγάρια και μοναχικούς άνδρες
- Δίκη Λυγγερίδη: Την καταδίκη του 19χρονου ζήτησε η εισαγγελέας – «Είναι αμετανόητος» [βίντεο]
- Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Οι 12+1 αιτήσεις για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων
- Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 60χρονος που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε την 50χρονη στον Λαγκαδά
- Eurovision 2025: Θα περάσει στον τελικό η Klavdia;
- Κακοκαιρία: Πάρος, Μύκονος και Χανιά μετρούν τις πληγές τους – Ολική καταστροφή στις καλλιέργειες από το χαλάζι [εικόνες και βίντεο]
- Πανελλήνιες 2025: Ποιο μάθημα δίνουν την πρώτη μέρα οι υποψήφιοι – Πότε ξεκινούν [ΠΙΝΑΚΑΣ]