Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ
Αντίστροφη πορεία
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, εάν ήθελαν να προωθήσουν την κάθαρση, θα έπρεπε να τα βάλουν με την ελβετική πολυεθνική Novartis και το τεράστιο κύκλωμα το οποίο δημιούργησε, με πρωταγωνιστικό ρόλο για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές ενός σκανδάλου που οδήγησε μέσα από τη δωρεάν και απεριόριστη συνταγογράφηση στην τεράστια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του Δημοσίου και στη συνέχεια στο δραστικό περιορισμό της με εξαιρετικά επώδυνα μνημονιακού τύπου μέτρα.
Μέσα από τη διερεύνηση των πρακτικών της πολυεθνικής θα φτάναμε και στους δρόμους του χρήματος που ενδεχομένως συνδέουν συγκεκριμένους πολιτικούς, κρατικούς, διοικητικούς παράγοντες με την ανάπτυξη του κυκλώματος που αναφέραμε. Αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθούν οι Αρχές των ΗΠΑ στη διερεύνηση του σκανδάλου και είναι βέβαιο ότι η ελβετική πολυεθνική -η μετοχή της οποίας είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και υπόκειται στην αμερικανική νομοθεσία- θα υποχρεωθεί τελικά να καταβάλει αποζημιώσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ή και δισεκατομμυρίων στο αμερικανικό Δημόσιο.
Το Μαξίμου προχώρησε στην ακριβώς αντίστροφη διαδικασία στοχοποιώντας, από την αρχή, επιλεγμένους πολιτικούς αντιπάλους και αφήνοντας σκόπιμα στο απυρόβλητο την πολυεθνική και το τεράστιο κύκλωμα που αναπτύχθηκε με δημόσιο χρήμα. Επιδίωξη της κυβερνητικής ηγεσίας είναι να φθείρει τους πολιτικούς αντιπάλους της, να έχει με το μέρος της σε αυτή την προσπάθεια την εταιρία και συγκεκριμένους ανθρώπους της και να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα κύκλωμα στο οποίο έχουν ρόλο υποστηρικτές της κυβέρνησης και γι’ αυτό η οποιαδήποτε προσπάθεια κάθαρσης μπορεί να έχει σοβαρό πολιτικό κόστος.
Απαράδεκτη διαδικασία
Αφού πρώτα το Μαξίμου στοχοποίησε επιλεγμένους πολιτικούς αντιπάλους, χρησιμοποιήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία για να παραπεμφθούν σε Προανακριτική Επιτροπή χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία εις βάρος τους. Μέχρι σήμερα οι «αποκαλύψεις» που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στηρίζονται σε δηλώσεις προστατευόμενων μαρτύρων στους οποίους έχει δοθεί πλήρης ασυλία -δηλαδή μπορεί να λένε ό,τι θέλουν χωρίς να το αποδεικνύουν και να μην αντιμετωπίζουν τις αστικές και ποινικές συνέπειες- και σε επινοήσεις του τύπου συγκεκριμένοι πολιτικοί εξυπηρετούσαν τη Novartis, οι οποίες δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική.
Τη δεκαετία πριν από την αναγκαστική ένταξη σε πρόγραμμα-Μνημόνιο η φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου πολλαπλασιάστηκε εξαιτίας της πολιτικής του δωρεάν φαρμάκου για όλους και της απεριόριστης συνταγογράφησης που ίσχυε. Οσοι είχαν δικαίωμα συνταγογράφησης και είχαν ελαστική συνείδηση έβγαλαν πολλά λεφτά και ανέβασαν το βιοτικό τους επίπεδο αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της Novartis που ήλεγχε το 10% της ελληνικής αγοράς και άλλων μεγάλων βιομηχανιών του κλάδου. Σε όσες προσπάθειες έγιναν να ελεγχθεί η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν δογματικά αντίθετος στο όνομα των ασφαλισμένων και πρακτικά σε όφελος της Novartis και των άλλων φαρμακοβιομηχανιών.
Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που έχουν στοχοποιηθεί από το Μαξίμου και το κύκλωμα της κ. Θάνου έπαιξαν ρόλο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης του Δημοσίου και στο «κούρεμα» των οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακοβιομηχανίες. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου έδινε σκληρές μάχες για να μη μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη του Δημοσίου και όταν έγινε κυβέρνηση σταμάτησε τη μείωση που πραγματοποιούσαν με εντυπωσιακό τρόπο, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Μένει ώσπου να φύγει…
Σε πολιτικό επίπεδο, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ίδιες και περισσότερες ευθύνες από αυτούς που εγκαλεί για την απαράδεκτη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης του Δημοσίου τη δεκαετία που προηγήθηκε του προγράμματος-Μνημονίου, ενώ κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου οι θέσεις του, κατά της μείωσης ή υπέρ του παγώματος της μείωσης, ήταν πάντα εναρμονισμένες με τα συμφέροντα της Novartis και των άλλων φαρμακοβιομηχανιών.
Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι αφού δημιούργησε τις κατάλληλες εντυπώσεις και έστησε την Προανακριτική Επιτροπή η κυβερνητική ηγεσία στάθηκε εμπόδιο στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης από αυτήν. Η κυβερνητική πλειοψηφία εμπόδισε την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή, των μαρτύρων γενικότερα και είπε «όχι» στην ουσιαστική εξέταση του σκανδάλου της Novartis.
Πρώτα αποχώρησε από την Επιτροπή το ΚΚΕ, το οποίο είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, όταν υπερψήφισε τη δημιουργία της, πως θα παρέμενε σε αυτήν μόνο αν προχωρούσε στη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης. Το παράδειγμα του ΚΚΕ ακολούθησαν στη συνέχεια όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αυτά των οποίων στελέχη έχουν στοχοποιηθεί από το κύκλωμα Μαξίμου – Θάνου αλλά και εκείνα τα οποία δεν έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των μηχανισμών της για το συγκεκριμένο θέμα.
Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της «κάθαρσης» όπου η κυβερνητική πλειοψηφία στήνει Προανακριτική Επιτροπή για να μη λειτουργήσει. Στόχος είναι η συντήρηση της αρνητικής δημοσιότητας για στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και η παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη με την ελπίδα ότι θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του κυκλώματος της κ. Θάνου και δεν θα περάσει στην αρμοδιότητα εφετών ανακριτών λόγω της σοβαρότητάς της.
Θορυβώδης συνέχεια
Η κυβέρνηση έχει ήδη υποστεί δύο σοβαρές πολιτικές ήττες στο ζήτημα του σκανδάλου της Novartis:
- Πρώτον, άρχισε να δημιουργείται η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι έχουμε να κάνουμε με μία βρόμικη κάθαρση, με την έννοια ότι η κυβέρνηση στήνει πολιτική σκευωρία γύρω από ένα υπαρκτό διαχειριστικό σκάνδαλο.
- Δεύτερον, η κυβέρνηση απομονώθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αποχώρησαν από την Επιτροπή και τα κόμματα των οποίων τα στελέχη δεν κατηγορούνται για την υπόθεση, ενισχύοντας έτσι την εντύπωση ότι η υπόθεση στήθηκε από το Μαξίμου χωρίς κανένα σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες.
Η πολιτική διαχείριση του σκανδάλου της Novartis δεν πηγαίνει καλά για την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο την προσεγγίζει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σκάνδαλο της Novartis είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα στα οποία η ευρύτερη κοινή γνώμη θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει το πολιτικό πλεονέκτημα έναντι της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής. Το Μαξίμου, λοιπόν, θα συνεχίσει να επενδύει στο σκάνδαλο της Novartis μέχρις ότου εξουδετερωθεί πλήρως, στην αντίληψη της κοινής γνώμης, το πολιτικό του πλεονέκτημα και σε αυτό το θέμα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η κυβερνητική επένδυση στο σκάνδαλο της Novartis μπορεί να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μικρή υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πολλά θέματα στα οποία οι κυβερνητικές επιδόσεις είναι κάτω του μετρίου, από την οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη μέχρι τις σχέσεις με τα Σκόπια και την Αγκυρα, δεν αντισταθμίζονται από τη βρόμικη κάθαρση που επιχειρείται. Αλλωστε, η διαπλοκή Τσίπρα με παράγοντες όπως ο Ιβάν Σαββίδης και η συνεχής εξυπηρέτηση του ολιγάρχη από την κυβέρνηση με κάθε τρόπο και σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του μετατρέπουν τους κατήγορους των προηγούμενων κυβερνήσεων σε κατηγορούμενους.
Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανεβάσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό επιχειρούν να καλύψουν τη δημοσκοπική διαφορά κατεβάζοντας τα εκλογικά ποσοστά της Ν.Δ. μέσα από ριψοκίνδυνες και επιζήμιες επιλογές σε ζητήματα μεγάλου ενδιαφέροντος, όπως είναι το Μακεδονικό, το σκάνδαλο της Novartis, η νέα διαπλοκή που προσωποποιείται από τον Ιβάν Σαββίδη κ.λπ. Επομένως, η ένταση και η πόλωση θα είναι στην ημερήσια διάταξη μέχρις ότου δώσει ο ελληνικός λαός τη λύση με την ψήφο του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής