Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Είναι ένας δικαστής με περγαμηνές, που υπήρξε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που διέγραψε μια καριέρα 40 χρόνων στο δικαστικό σώμα χωρίς ποτέ κάποιος να του προσάψει κάτι. Δεν ενεπλάκη, δημοσίως τουλάχιστον, σε κόντρες, διατηρούσε ένα σοβαρό και χαμηλό προφίλ όπως αρμόζει στο αξίωμά του και έχει καλούς τρόπους. Εκπροσωπεί δηλαδή έναν κοινωνικό τύπο που τείνει να εξαφανιστεί, νικημένος από… Πολάκηδες και Καρανίκες. Ισως, μάλιστα, να είναι από τους τελευταίους του «είδους του».
Ενας Κωστής Στεφανόπουλος του νομικού κόσμου, που, ακόμα και όταν διαφωνούσες μαζί του, ένιωθες καλά για αυτή την παλιά, αστική, αυθεντική ευγένεια. Σήμερα είναι ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ψηφίστηκαν από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για να παραπεμφθούν σε Προανακριτική Επιτροπή.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Πικραμμένος διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας για 35 ημέρες. Μάλιστα, η πρόταση για το πρόσωπό του δεν έγινε από τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο (είχαν προτείνει την παραμονή του Λ. Παπαδήμου) ούτε από τον Αλ. Τσίπρα (είχε προτείνει τον Γεράσιμο Αρσένη), αλλά από τον Πάνο Καμμένο. Τέλος πάντων, τα έχει αυτά τα περίεργα η ιστορία. Ανέλαβε λοιπόν την τυπική αλλά εξαιρετικά κρίσιμη για εκείνη την εποχή διακυβέρνηση της χώρας, η οποία βρισκόταν τότε στην τέλεια καταιγίδα. Σε σύγκρουση με τους δανειστές, με φρενήρεις αναλήψεις από τις τράπεζες και ακινητοποιημένη την οικονομία.
«ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΑ στην εφημερίδα ότι λόγω ονόματος θα είμαι ο καταλληλότερος για να είμαι τελευταίος πρωθυπουργός της Μεταπολιτεύσεως», είπε με χιούμορ στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Θα ήθελα μετά τη δική μου περίοδο να αρχίσει μια περίοδος αναγέννησης για την ωραία μας χώρα». Εκ του αποτελέσματος, βλέπουμε ότι δεν τα κατάφερε. Ο έτερος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, «κέρδισε» μια βόμβα στο αυτοκίνητό του, ο ίδιος παραπομπή σε Προανακριτική. Τα φαντάσματα της Μεταπολίτευσης είναι ακόμα εδώ. Τώρα έχουν και ταξικά συμπλέγματα.
ΠΩΣ ΜΠΛΕΧΘΗΚΕ όμως ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός των 35 ημερών στο σκάνδαλο Novartis; Από μία κατάθεση οκτώ γραμμών, όπου αναφέρεται από κάποιον μάρτυρα η πληροφορία/εικασία/συμπέρασμα ότι ο συνταξιούχος δικαστικός έλαβε 100.000 ευρώ χωρίς να προσδιορίζει τίποτα παραπάνω. Στο «λαϊκό δικαστήριο» που έχουν στήσει κυβερνητικοί βουλευτές παρουσιάζουν ως τεκμήριο ενοχής (!) και ένα βίντεο που δείχνει απόσπασμα ομιλίας του τότε ισχυρού άντρα της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, σε στελέχη της εταιρίας.
Ας δούμε τι έλεγε: «Αλλά και προς τιμήν του -γιατί δεν έχει πει τίποτα στο παρελθόν- ο τωρινός πρωθυπουργός, ο Πικραμμένος, ασχολείται προσωπικά με τα θέματα αυτά των φαρμάκων όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, γιατί δεν τον ενδιαφέρει αυτό, αλλά και για ουσιαστικούς».
Είπε, λοιπόν, ότι ενδιαφέρεται για το θέμα των φαρμάκων και αυτό εκλαμβάνεται από τους αυτόκλητους εισαγγελείς ως ύποπτο. Προσέξτε, είμαστε στο 2012, στη μνημονιακή καρδιά της κρίσης, με τις καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων να είναι σχεδόν καθημερινές. Οι εταιρίες δηλώνουν απλήρωτες και «μπλοκάρουν» τη διάθεση των φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί πνίγονται από τη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και δανείζονται για να αγοράσουν τα φάρμακα και οι ασθενείς με βαριές παθήσεις απειλούνται με διακοπή της θεραπείας τους. Πού είναι, λοιπόν, το περίεργο να ενδιαφέρεται ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας;
ΟΜΩΣ, ΔΕΝ χρειάζεται να μπούμε άλλο στην ουσία, διότι αυτή θα εξεταστεί από τη μοναδική αρμόδια, τη Δικαιοσύνη. Αλλωστε, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, το τεκμήριο αθωότητας ισχύει για όλους μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Δεν ισχύει, όμως, δυστυχώς, το ίδιο και για το στίγμα της καταγγελίας. Για τον ηθικό και κοινωνικό διασυρμό που θα κουβαλά η συλλογική μνήμη αυτής της χώρας. Από το βήμα της Βουλής, ο Παναγιώτης Πικραμμένος είπε, με τρεμάμενη φωνή αλλά σταθερή θέληση, πως θέλει να φθάσει μέχρι τέλους η έρευνα για να παραδοθεί άσπιλος στην κοινωνία. Κάποιοι από τα κυβερνητικά έδρανα γελούσαν, αλλά στο τέλος θα γελάσει ο (κάθε) Πικραμμένος.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]