Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος
Οι υποστηρικτές του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και γενικότερα οι δεξιοί ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί αντιευρωπαίοι αξιοποίησαν την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν κατά περιόδους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Τσίπρα. Επίσης εκμεταλλεύτηκαν απαράδεκτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μεγάλη αύξηση των προσφυγικών, μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ε.Ε., μέσω Ελλάδας, το 2015.
Η σύγκλιση των άκρων
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθώ τα δύο τελευταία χρόνια με ενδιαφέρον την ιδεολογική και πολιτική σύγκλιση των άκρων. Αν δεν ξέρεις ποιος ακριβώς μιλάει, μπορείς εύκολα να μπερδέψεις την επιχειρηματολογία τού πρόσφατα παραιτηθέντος ηγέτη του κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), κ. Φάρατζ, ή της προέδρου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, κ. Λεπέν, με αυτά που ανέλυσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ακόμα προσπαθούσε να εφαρμόσει το σχέδιο Βαρουφάκη – Γκάλμπρεϊθ και επαναλαμβάνουν, σε παραλλαγές, οι εναπομείναντες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον κ. Φάρατζ και την κ. Λεπέν στην Ε.Ε. κυριαρχούν οι μεγάλες τράπεζες για χάρη των οποίων «θυσιάστηκε» η Ελλάδα, η χώρα μας είναι θύμα των «τοκογλύφων» και της «δικτατορίας των Βρυξελλών», το Βερολίνο παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις και επιβάλλει την πολιτική του.
Αυτή την επιχειρηματολογία την πρόσφερε έτοιμη στην ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν ήταν αρκετή για να προσδιορίσει τις εξελίξεις. Το Brexit κέρδισε αρκετούς υποστηρικτές με την προβολή τέτοιου είδους ερμηνειών για την ελληνική κρίση, ενώ ενίσχυσαν τη θέση τους κόμματα με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πλησίασε το όριο του 5% που εξασφαλίζει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Το καθοριστικό γεγονός όμως το οποίο έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Brexit και έδωσε τεράστιες ευκαιρίες στην άκρα Δεξιά στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία, στη Γαλλία και την Ιταλία ήταν η αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών που εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας από 75.000 το 2014 σε 1 εκατομμύριο το 2015.
Η μεγάλη ανατροπή
Οταν ακόμη προωθούσε το σχέδιο Βαρουφάκη – Γκάλμπρεϊθ η κυβέρνηση Τσίπρα καλούσε τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης να προσυπογράψουν τις επιλογές της για την ουσιαστική διάλυση της ευρωζώνης, γιατί διαφορετικά, όπως υποστήριζε δημόσια ο υπουργός Αμυνας, κ. Καμμένος, θα άνοιγε τα σύνορα και θα πλημμύριζε την Ε.Ε. με τζιχαντιστές.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016, οπότε υποχρεώθηκε ο κ. Τσίπρας να προσυπογράψει το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου και την αναβάθμιση της ευρωτουρκικής συνεργασίας, η κυβέρνηση άφηνε να περάσουν από την Τουρκία στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας όσους ήθελαν και μπορούσαν να πληρώσουν τους διακινητές εξυπηρετώντας τέλεια διεθνή εγκληματικά κυκλώματα, την ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.
Η πρώτη πρωταγωνίστησε στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, τον οποίο προσπαθούσε να κρατήσει ανοιχτό η κυβέρνηση Τσίπρα δήθεν στο όνομα του ανθρωπισμού και η δεύτερη ήλεγξε τα κυκλώματα των διακινητών αφού πρώτα πήρε από την Ε.Ε. αυτά που ήθελε για να καλύψει την απροθυμία της Ελλάδας να φυλάξει τα δικά της σύνορα που είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά. Το 2015 η Γερμανία δέχτηκε πρόσφυγες που αναλογούν στο 1% του πληθυσμού της, η Αυστρία το ίδιο, ενώ η Σουηδία έσπασε το ρεκόρ υποδεχόμενη πρόσφυγες που αναλογούν στο 1,6% του πληθυσμού της.
Και στις τρεις χώρες η μαζική ενσωμάτωση προσφύγων προκάλεσε μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Ιδιαίτερα στην Αυστρία ο ακροδεξιός υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας πήρε 49,7% των ψήφων στον κρίσιμο δεύτερο γύρο και είναι πιθανόν να επικρατήσει στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Οκτωβρίου έπειτα από απόφαση της αυστριακής Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε πως δεν έγινε σωστή διαχείριση των επιστολικών ψήφων και διέταξε την επανάληψη της προεδρικής εκλογής.
Στη Γερμανία η Εναλλακτική για τη Γερμανία ξεπέρασε το φράγμα του 5%, το οποίο είχε πλησιάσει καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Μέρκελ για επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων μέσω του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και έφτασε να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις μέχρι και 15% εξαιτίας της αντίδρασης των Γερμανών στην πολιτική ανοιχτών συνόρων που εφάρμοσε η κυβέρνησή τους το διάστημα Σεπτέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016 σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα.
Στη συνέχεια η καγκελάριος Μέρκελ πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για να κλείσει ο Βαλκανικός Διάδρομος, να σταματήσει η διακίνηση προσφύγων μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και να εγκλωβιστούν γύρω στους 60.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα χωρίς δυνατότητα προώθησής τους στην Αυστρία, στη Γερμανία και τη Σουηδία. Το αποτέλεσμα της σκλήρυνσης της πολιτικής της ήταν να ανακάμψει δημοσκοπικά το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται -καταγράφει ποσοστά της τάξης του 35%- και να υποχωρήσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία σε ποσοστά της τάξης του 9%.
Μια αφίσα χίλιες λέξεις
Η βασική προεκλογική αφίσα των υποστηρικτών του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειχνε χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου προερχόμενοι από την Ελλάδα.
Οι υποστηρικτές του Brexit ζήτησαν αρχικά να περιοριστεί ο αριθμός των χαμηλόμισθων εργαζομένων που πηγαίνουν από λιγότερο αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία -τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα-, να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη συνέχεια όμως έπαιξαν με το φόβο που προκαλούν στους πολίτες τα ανεξέλεγκτα προσφυγικά, μεταναστευτικά ρεύματα.
Αν και το εκατομμύριο των προσφύγων και των μεταναστών που προωθήθηκε, με τη βοήθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην Ε.Ε. δεν κατευθύνθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εικόνα μιας Ε.Ε. που είναι ανοιχτή σε ανεξέλεγκτα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την εσωτερική ασφάλεια λειτούργησε καταλυτικά υπέρ του Brexit.
Η αφίσα με τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, μεταναστευτικό αποδείχθηκε ισχυρό χαρτί στα χέρια του εξαιρετικά ικανού στην προπαγάνδα, κ. Φάρατζ.
Ο λογαριασμός σ’ εμάς
Ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στο Μνημόνιο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, τα παρατράγουδα Τσίπρα – Βαρουφάκη, οι λαϊκιστικές καταγγελίες εις βάρος Βρυξελλών, Βερολίνου, εταίρων, τραπεζών κ.λπ. και οι ανεξέλεγκτες προσφυγικές, μεταναστευτικές ροές, που ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα, έδωσαν το επικοινωνιακό και πολιτικό πλεονέκτημα στους υποστηρικτές του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και επέτρεψαν στην ευρωπαϊκή άκρα Δεξιά να αναπτύξει εντυπωσιακά τις δυνάμεις της.
Η απόφαση υπέρ του Brexit θα έχει σημαντικό κόστος για τη βρετανική και την ευρωπαϊκή οικονομία -ήδη παρατηρείται σπάσιμο της φούσκας των επαγγελματικών ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποσταθεροποίηση των τραπεζών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες- και θα πλήξει την εξαιρετικά προβληματική ελληνική οικονομία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια η κυβέρνηση Τσίπρα εμπόδισαν την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, προκάλεσαν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, με αποτέλεσμα μεγάλα «κανόνια», όπως του Μαρινόπουλου και της Jetoil, και άφησαν ακάλυπτη την ελληνική οικονομία στις συνέπειες του Brexit, το οποίο θριάμβευσε πολιτικά με την ευγενική συμπαράστασή τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής