Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Λίγες ημέρες μετά το ΕΚΑΣ καταργείτο για το 40% των δικαιούχων χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντικατάστασής του, οι επικουρικές μειώνονταν για 400.000 συνταξιούχους, ενώ μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου ψαλιδίσθηκαν και οι αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων των 650 ευρώ.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα έδινε τη 13η σύνταξη σε όσους είχαν χαμηλές αποδοχές, τους έκοψε το ΕΚΑΣ και τους ανέβασε τη φορολογία. Ωστόσο η προπαγάνδα συνεχιζόταν μέχρι και λίγες ώρες πριν από την ψυχρολουσία που δέχονταν οι συνταξιούχοι μπροστά από τα τραπεζικά ΑΤΜs.
Με τα ίδια ψέματα το υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει και τις νέες αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για το υπόμνημα που έστειλαν οι δανειστές στην κυβέρνηση για τα εργασιακά. Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το έγγραφο αυτό δεν απευθύνεται στο υπουργείο αλλά στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, την οποία όμως είχε συγκροτήσει ο ίδιος με σκοπό να του υποβάλει πόρισμα με τις αναγκαίες αλλαγές.
Ο ίδιος δηλώνει ότι έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αν και ξέρει πολύ καλά ότι έχει δεσμευθεί με την υπογραφή του ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση, σε ό,τι αφορά την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Επίσης το υπουργείο αποκρύπτει ότι ήδη έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει από το 2017 τα 586 ευρώ χωρίς τριετίες και επιδόματα, που ίσχυαν μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει βάλει την υπογραφή της στο μνημόνιο με επώδυνες αλλαγές σε όλο το φάσμα των εργασιακών σχέσεων, και όχι μόνο για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις, όπως επιθυμεί να μας πείσει ο κ. Κατρούγκαλος.
Μένει ώσπου να φύγει…
Οι αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου στο μέτωπο των συντάξεων έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι κεραίας διαψεύδοντας τις καθησυχαστικές κορώνες του υπουργείου. Το ίδιο θα συμβεί και στις εργασιακές σχέσεις, όπου έρχονται ριζικές ανατροπές τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να καλύψει με τη γνωστή προπαγάνδα της…
ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τα στοιχεία από το μέτωπο του τουρισμού είναι ανησυχητικά. Η τουριστική περίοδος δεν εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι φορείς του κλάδου στην αρχή της χρονιάς και πλέον ο στόχος είναι να υπάρξει έστω και οριακή αύξηση της κίνησης σε σχέση με το 2015.
Την ίδια ώρα η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης των αυξημένων κατά 40% αφίξεων και στην Κύπρο η άνοδος ξεπερνά το 30%. Η Ελλάδα έχει χτυπηθεί από το ζήτημα του μεταναστευτικού, ιδίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Κω, αλλά και από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το κόστος ζωής στις τουριστικές περιοχές καταργώντας το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ίσχυε για τη νησιωτική Ελλάδα. Ο τουρισμός προσφέρει στην οικονομία περίπου το 25% του ΑΕΠ και εάν μείνει στάσιμος θα επιδεινώσει την ύφεση ενώ από τον Ιανουάριο θα ισχύσει και το τέλος διανυκτέρευσης. Αντί να έχουμε φέτος τουριστική έκρηξη οι φόροι και το μεταναστευτικό εξουδετέρωσαν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό όπλο της οικονομίας.
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε χθες στο Mega ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή έως τις 5 Αυγούστου να έχουν ψηφισθεί τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα, το λαθρεμπόριο καπνικών και την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων. Ειδικά για το θέμα του πλαστικού χρήματος πρόκειται για μία ακόμη ιστορία φορολογικής τρέλας. Θα έχουμε μπει στον όγδοο μήνα του έτους και οι φορολογούμενοι δεν θα ξέρουν με ποιο τρόπο θα φορολογηθούν τα φετινά τους εισοδήματα και πώς θα κερδίσουν το αφορολόγητο όριο μέσω συναλλαγών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Ειδικά για τους συνταξιούχους οι αλλαγές θα τους ανατρέψουν τον προγραμματισμό και τις συνήθειές τους, ιδίως εάν δεν είναι εξοικειωμένοι με το πλαστικό χρήμα.
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί