Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Πριν από τη δίκη των ηγετών της χούντας, μια ομάδα αξιωματικών -ταξίαρχοι και αντισυνταγματἀρχες- σχεδίασε πραξικόπημα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα. Στόχος ήταν να συλληφθούν τα μέλη της κυβέρνησης του Κων. Καραμανλή και να επανέλθει αμέσως η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει, μετά τη δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Να κλείσει η Βουλή, να ελεγχθούν τα ΜΜΕ, να αναλάβει τη δημόσια τάξη ο στρατός.
Το καίριο ήταν η απελευθέρωση του δικτάτορα ταξίαρχου Δ. Ιωαννίδη, για να τεθεί επικεφαλής «εθνικής κυβερνήσεως». Από τους 37 πραξικοπηματίες, οι 21 καταδικάστηκαν. Η πράξη τους έδωσε τη δυνατότητα στον Αβέρωφ, με ευρείες αποστρατείες, να απαλλάξει τις Ενοπλες Δυνάμεις από τους νοσταλγούς της χούντας…
Από τον Φεβρουάριο του 1975 ως τις 5 Ιουλίου 2016 δεν ξανακούσαμε για σχέδιο ελέγχου της χώρας με χαρακτηριστικά πραξικοπήματος. Ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ έγραψε ολόκληρο βιβλίο για να αποκαλύψει το σχέδιο που ετοίμαζε, με άκρα μυστικότητα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τον Μάρτιο του 2015. Ας το ονομάσουμε το «πραξικόπημα των μαρξιστών της δραχμής».
Η λέξη πραξικόπημα, ιδεολογικά φορτισμένη, αποδίδει την ουσία του σχεδίου Χ, όπως το ονόμασε ο φερόμενος ως αρχηγός Βαρουφάκης. Γράφω «φερόμενος ως αρχηγός» γιατί αφενός ο Γκάλμπρεϊθ δήλωσε ότι δούλευε η ομάδα εν γνώσει του πρωθυπουργού, που ήταν και ο παραλήπτης του σχεδίου, και αφετέρου γιατί αν ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδέα ή τα πληροφορήθηκε εκ των υστέρων, όφειλε να τους καταγγείλει στη Δικαιοσύνη. Ακόμη και τώρα.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η ομάδα Βαρουφάκη σχεδίαζε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να εθνικοποιηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Να κοπεί νέο νόμισμα, η δραχμή. Να δραχμοποιηθούν οι λογαριασμοί των ιδιωτών. Να επιστρατευθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα πληρώνονταν, όπως και οι συνταξιούχοι, με υποσχετική. Ο στρατός να αναλάβει την ασφάλεια.
Τι περισσότερο έκαναν οι Παπαδόπουλος, Πατακός, Μακαρέζος, εξαιρουμένου του νομίσματος; Και ποιος εγγυάται ότι το επόμενο βήμα δεν θα ήταν η λογοκρισία στα ΜΜΕ, η εξορία πολιτικών και πολιτών, τα δικαστήρια αντιφρονούντων και όσα ακολουθούν τη βίαιη κατάργηση της Δημοκρατίας; Υποθέσεις επί χάρτου; Μπορεί. Αλλά έτσι είναι.
Ο Βαρουφάκης δεν είναι το «νούμερο», όπως τον παρέστησαν οι κύριοι Παππάς και Κοτζιάς στην κυβερνητική τηλεόραση, σπεύδοντας να διασφαλίσουν τα νώτα τους, επειδή γνώριζαν τι έγραψε ο Γκάλμπρεϊθ. Ο Βαρουφάκης, τα ξημερώματα της 29ης Ιουνίου, ανήγγειλε στη γυναίκα του: «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες». Τι θα γίνει όμως αν βρεθεί κάποιος άλλος, σ’ αυτή την ιδεοληπτική κυβέρνηση, και πει «αγάπη μου, έκλεισα τη Βουλή και κατέβασα τα τανκς»; Η μήπως δεν υπάρχουν κι αυτοί;
Η κ. Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που διαδέχθηκε την κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, θα διατάξει να κινηθεί η διαδικασία διερεύνησης του «σχέδιου Χ»; Για την τιμή της Δικαιοσύνης. Για τη δημοκρατία…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου