Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Με το ζήτημα του Σκοπιανού το Μαξίμου επεδίωκε τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας υπόψη την περίοδο 1992-1993. Το «κόλπο» δεν έπιασε.
Η ΝΔ όχι μόνο δεν αντιμετώπισε εσωκομματικό πρόβλημα, καθώς η ηγεσία της εντόπισε εγκαίρως τα μικροκομματικά παιχνίδια της κυβέρνησης, αλλά κατάφερε να διευρύνει το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.
Ο πρωθυπουργός είχε υποβαθμίσει τις ευαισθησίες των πολιτών για την ονομασία των Σκοπίων και νόμιζε ότι θα μπορούσε να κλείσει το θέμα έχοντας τη στήριξη του αποκαλούμενου «διεθνούς παράγοντα». Το μόνο που κατάφερε ήταν να βγάλει εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα της υπόθεσης.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είδε αυτές τις ημέρες να «ξεθωριάζει» ένα ακόμη αφήγημα πάνω στο οποίο είχε στηρίξει το πολιτικό του μέλλον. Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και η αυτόνομη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές απομακρύνονται μετά την αναστάτωση που επικρατεί στα χρηματιστήρια.
Η χθεσινή αναβολή της προγραμματισμένης έκδοσης του επταετούς ομολόγου είναι ενδεικτική των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα για να αποκτήσει ξανά μόνιμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος. Οι επενδυτές σε περιόδους αναταραχής προτιμούν ασφαλή καταφύγια και δεν ρισκάρουν εύκολα.
Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα τιμολογούνται ακριβότερα και θα επιδεινωθούν οι όροι δανεισμού του Δημοσίου. Εάν συνεχισθεί το πτωτικό κλίμα στις αγορές πιθανότατα αντί «να παρακαλούν οι ξένοι να μας δανείσουν», όπως έλεγε το 2015 ο κ. Τσίπρας, να παρακαλά η κυβέρνηση για τη λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής.
Τελευταία γραμμή άμυνας η σκανδαλολογία. Μία μόλις ημέρα μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας και τον συγκλονιστικό λόγο του Μίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε στον Αρειο Πάγο να συναντήσει εισαγγελικούς λειτουργούς για την υπόθεση της Novartis, όπως αποδείχθηκε, αφού αρχικώς και οι δύο πλευρές είχαν αρνηθεί ότι αυτό ήταν το θέμα της συνάντησης.
Μένει ώσπου να φύγει…
Για να μη γίνει καμία παρεξήγηση, η θέση μας είναι να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις σκανδαλώδεις υποθέσεις και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει βεβαρημένο ιστορικό σε άλλες χώρες.
Ομως οι μεθοδεύσεις που παρακολουθούμε σχεδόν δημοσίως δεν παραπέμπουν σε διερεύνηση υποθέσεων αλλά σε σκοτεινές εποχές και παρακρατικού τύπου πρακτικές με απόλυτη ευθύνη του Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση όταν κατηγορούνται δύο πρωθυπουργοί και συνολικά 10 πολιτικοί, που κατά σύμπτωση οι περισσότεροι έχουν σηκώσει το βάρος της αντιπολίτευσης στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αρκούν οι καταγγελίες άγνωστων μαρτύρων.
Πρόθεση του Μαξίμου τώρα που χάνει την «παρτίδα» της εξουσίας των εκλογών είναι να διαλύσει το «τάβλι». Αποτελεί την τελευταία ελπίδα μιας αποτυχημένης κυβέρνησης που όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα προσπαθήσει να έχει σε καθεστώς ομηρείας τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Οι ψηφοφόροι του «ΟΧΙ» στο συλλαλητήριο
Η κυβέρνηση έχει κάνει ένα στρατηγικό λάθος υποβαθμίζοντας τον όγκο των συλλαλητηρίων και βαφτίζοντας ως «ακροδεξιούς» όσους συμμετείχαν σε αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Kapa Research, το 52% των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο είχαν ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα ενώ «ναι» ήταν μόνο το 24% των πολιτών που κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος.
Λοιδορώντας τον κόσμο αυτόν το Μαξίμου δεν αντιλήφθηκε ότι ουσιαστικά τα έβαζε με ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του, που είχαν στηρίξει τον Τσίπρα το 2015 αλλά τώρα ο πρωθυπουργός τούς γύρισε την πλάτη.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]