Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Σύμφωνα με την απόφαση η οποία κάνει τον γύρο του διαδικτύου, το πάρτι μέχρι πρωίας σταματά με τις νέες αλλαγές, καθώς από 1/1/2018 ισχύει η νέα Κανονιστική Απόφαση του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία τα μπαρ θα απαγορεύεται να παίζουν μουσική μετά τις 12 τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και την Κυριακή και μετά τη 1 τα ξημερώματα τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις παραμονές αργιών.
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης η ελληνική νύχτα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Το ένα μετά το άλλο νυχτερινά κέντρα έκλειναν, τα μεγάλα μαγαζιά εξαφανίστηκαν και εν τέλει οδηγηθήκαμε σε πλήρη συρρίκνωση της νυχτερινής ζωής της πρωτεύουσας.
Για όποιον όμως αποφασίζει να την πάει την βόλτα του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αντιλαμβάνεται πως από το 2014-15 και ύστερα το πράγμα έχει αρχίσει να αλλάζει.
Νέα στέκια ξεπετάχτηκαν, μικρότερα μαγαζιά ασφυκτιούσαν ολοένα και περισσότερες μέρες από κόσμο και εν τέλει η Αθήνα ξαναζωντάνεψε σε μεγάλο βαθμό δικαιώνοντας την φήμη της πόλης που κοιμάται ελάχιστα. Μία βόλτα στο Κολωνάκι το επιβεβαιώνει.
Τα αδιαπραγμάτευτα θέλω της κοινωνίας
Τι Παρασκευή βράδυ, τι Σάββατοκύριακο, τι και πολλές καθημερινές, ανάλογα το μαγαζί, ο κόσμος συρρέει να πιει το ποτό του και να διασκεδάσει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπου τα μαγαζιά είναι αντικριστά οι θαμώνες συνωστίζονται έξω από τα μαγαζιά κάνοντας ένα ευχάριστο blending παρά το κρύο δημιουργώντας την εικόνα μίας ολοζώντανης πόλης. Αλήθεια, ποιον πειράζει η παραπάνω -κατά τα άλλα αισιόδοξη- εικόνα;
Ο κ. Καμίνης είναι αποφασισμένος να «νεκρώσει» την πόλη, ή έχει κακούς συμβούλους; Αν ισχύσει στην πράξη η παραπάνω απαγόρευση το μόνο που θα καταφέρει ο δήμος Αθηναίων είναι να στείλει τον κόσμο σε άλλα στέκια δίνοντας ζωή σε άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας αφού ο Έλληνας στο σπίτι του δεν πρόκειται να καθήσει.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984 FM, ο δήμαρχος Αθηναίων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Αθήνα δεν θα γίνει ούτε ησυχαστήριο, ούτε απέραντο διασκεδαστήριο στην πλάτη των μονίμων κατοίκων της».
«Όλα χωράνε, αρκεί να υπάρχουν κανόνες. Δεν μειώνουμε, όπως παραπειστικά γράφεται, αντιθέτως αυξάνουμε κατά μία ώρα, το ωράριο για τη μουσική, προκειμένου να το φέρουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ωστόσο, το ωράριο αυτό θα τηρείται και σε αυτό χρειαζόμαστε τη συνδρομή και της Ελληνικής Αστυνομίας» πρόσθεσε.
Αν τα παράπονα από τους κατοίκους στις επίμαχες γειτονιές εντείνονται ο δήμος μπορεί να βρει λύσεις που δεν θα γονατίσουν μία πτυχή της οικονομικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας. Η απάντηση στο πρόβλημα δεν είναι το το λουκέτο στα μαγαζιά, αλλά η αυστηροποίηση στους κανόνες ηχομόνωσης και ο σωστότερος έλεγχος των νυχτερινών κέντρων προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαραίτητες διατάξεις.
Με άλλα λόγια για να χρησιμοποιήσουμε και μία προσφιλή για τον δήμαρχο Αθηναίων έκφραση: Να τους ταράξουμε στην νομιμότητα, όχι στα λουκέτα.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter