Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία εγγράφου από το βασίλειο της Γιουκοσλαβίας του 1937 ο οποίος απεικόνιζε την περιοχή των Σκοπίων με το όνομα «Βαρντάσκα».
Επίσημος χάρτης της Γιουγκοσλαβίας του 1937 με τα Σκόπια Βαρντάσκα pic.twitter.com/NWpWjiivDa
— Panos Kammenos (@PanosKammenos) January 16, 2018
Ας είμαστε όλοι ειλικρινείς μεταξύ μας και ας αποδεχθούμε πως το συγκεκριμένο όνομα δεν υφίσταται από την εποχή που ο Τίτο μετονόμασε την περιοχή σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» και εμείς δεν αντιδράσαμε. Φτάνει όμως με την ιστορική αναδρομή. Το θέμα είναι πολιτικό και εδώ και μισό αιώνα δυστυχώς το έχουμε χάσει.
Η ρητορική του Πάνου Καμμένου όσο «βολική» κι αν είναι καταρρίπτεται από την ενδιάμεση συμφωνία όταν και αποδεχθήκαμε το όνομα «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που παραδέχθηκε και ο διαμεσολαβητής, ο Μάθιου Νίμιτς.
Ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και πως το «Μακεδονία» θα περιλαμβάνεται στις σύνθετες προτάσεις που θα κάνει. Φυσικά ο Μάθιου Νίμιτς δεν αποφασίζει, αυτή είναι δουλειά των κυβερνήσεων. Τι γίνεται όμως όταν αυτές είναι διχασμένες;
Στην Αθήνα το σκηνικό δεν είναι ειδυλλιακό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο Πάνος Καμμένος είναι σε σύγχυση. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου είχε κάνει λόγο για σύνθετη ονομασία ακολουθώντας την πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. Δηλαδή, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Λίγες ώρες αργότερα τον είδαμε να μιλά σε ακροατήριο των ΑΝΕΛ, να μην δέχεται την χρήση του όρου «Μακεδονία» και στην συνέχεια να ανεβάζει στο Twitter τους χάρτες που προαναφέραμε. Όλα αυτά βέβαια έχοντας -όπως ο ίδιος έχει πει- απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Την γραμμή των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ και η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου, οπότε έχουμε να κάνουμε με μία παγιωμένη άποψη.
Στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και τα όσα έχει πει ο κ. Κοτζιάς ο οποίος έχει κάνει δύο διαφορετικές τοποθετήσεις.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μίλησε για «σύνθετη ονομασία έναντι όλων» ενώ σε συνέντευξη μίλησε για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Η εξίσωση της σχέσης Κοτζιά-Καμμένο δεν φέρνει αποτέλεσμα στο Σκοπιανό.
Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Από την μία υποθέτουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να λύσει το ζήτημα με κοινοβουλευτική πλειοψηφία αδιαφορώντας για την στάση του Πάνου Καμμένου. Από την άλλη το Μέγαρο Μαξίμου έχει «αμολήσει» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, να «φωνάζει» προκειμένου σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις να βασιστεί σε αυτόν και να στηρίξει πως η κυβέρνηση τελικά κράτησε μία «ενιαία πατριωτική στάση και δεν ενέδωσε στην παραχώρηση και παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας».
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter